Decani noi la UMFST Târgu-Mureș (1). ”Studenți de elită pentru medici de elită”, obiectivul lui Ovidiu Cotoi Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1820 Vizualizări

Decani noi la UMFST Târgu-Mureș (1). ”Studenți de elită pentru medici de elită”, obiectivul lui Ovidiu Cotoi

Cotidianul Zi de Zi vă propune un serial de prezentare a noilor decani ai Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu-Mureș, mandatul 2020-2024.

Desemnarea celor șapte decani ai UMFST ”George Emil Palade” din Târgu-Mureș s-a făcut la sfârșitul lunii martie de către o comisie alcătuită din prof. dr. Leonard Azamfirei – președinte, prof. dr. Călin Enăchescu – membru, prof. dr. Angela Borda – membru și prof. dr. Rodica Bălașa – membru, iar episodul de astăzi este destinat decanului Facultății de Medicină, prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi.

”Prin această candidatură doresc să-mi împărtășesc experiența acumulată în cei aproape 20 ani de activitate neîntreruptă în învâțământul medical superior, dar și loialitatea și atașamentul pentru o Facultate de Medicină și o Universitate medicală, în care am petrecut deja aproximativ 25 de ani din viață, începând ca student în anul întâi din data de  octombrie 1995 și până în prezent, la acest moment al candidaturii mele la funcția de decan al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu-Mureș”, a precizat prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi, care mai are la activ un mandat de decan al aceleiași facultăți, în perioada 2016-2020.

Pilon principal al UMFST

Potrivit Planului Managerial propus de prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi, în cadrul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu-Mureș, Facultatea de Medicină reprezintă pilonul principal, cu șase programe de studii universitare de licență și șase programe de studii universitare de masterat.

”Studiile în cadrul Facultății de Medicină se pot face în limbile română și maghiară. Programele de studii universitare de licență sunt: Medicină în limba română, Medicină în limba maghiară, Asistență Medicală Generală în limba română, Asistență Medicală Generală în limba maghiară, Balneofiziokinetoterapie și recuperare, Nutriție și dietetică. Un program de studii de prestigiu este Medicina Militară, care la Târgu-Mureș se studiază de 30 de ani. Programele de studii universitare de masterat sunt: Cercetare științifică medicofarmaceutică, Laborator clinic, Managementul serviciilor de sănătate, Nutriție clinică și comunitară, Sănătatea reproducerii umane, Terapie fizică și reabilitare funcțională”, a arătat prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi.

Inovație, integrare și internaționalizare

În același document, disponibil pe pagina web a UMFST ”George Emil Palade” din Târgu-Mureș, se menționează că rectorul Universității, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, are ca viziune de dezvoltare pentru mandatul 2020-2024 ”asumarea prioritară a obiectivului de ocupare în ierarhia universităților a unei poziții de lider național în învățământul superior și în cercetare, care să aibă la bază cele trei componente: inovația, integrarea și internaționalizarea, realizate într-o formă de guvernanță și management strategic”, iar în acest context ”Facultatea de Medicină este parte componentă majoră în asumarea și îndeplinirea acestei viziuni.”

”Viziunea specifică decanului Facultății de Medicină, pentru mandatul 2020-2024, este ”studenți de elită pentru medici de elită”, a menționat prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi.

Referindu-se la corpul didactic, absolvenții și studenții Facultății de Medicină, prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi a subliniat că aceștia ”au ca misiune păstrarea tradiției profesionale și educaționale și în aceeași măsură menținerea și depășirea actualelor performanțe, pentru a forma corpul de elită al medicilor mureșeni, competitivi la nivel național și internațional”, iar ”reușita într-un mediu academic și profesional concurențial impune solidaritate deplină între echipa managerială și întreaga comunitate academică, profesională, administrativă și socială.”

În același context, prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi a precizat că obiectivul strategic pe care și l-a propus pentru perioada 2020-2024 este identic cu cel propus de către rectorul Universității și în concordanță cu viziunea și misiunea UMFST ”George Emil Palade” din Târgu-Mureș.

”Obiectivul strategic este să devenim lider național în învățământul superior și în cercetare în domeniul medical. Acest obiectiv strategic poate fi îndeplinit prin stabilirea și îndeplinirea obiectivelor operaționale – cantitative și calitative – și obiectivelor tactice pentru șase componente strategice: activitatea didactică, cercetarea științifică, relația cu studenții, managementul academic, infrastructura didactică și de cercetare și resursele financiare. Primele patru au o pondere mai mare la nivel de Facultate, ultimele două sunt influențate decisiv la nivel de Universitate”, a punctat decanul Facultății de Medicină.

La începutul anului universitar 2019-2020, Facultatea de Medicină din cadrul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu-Mureș avea 3.174 de studenți la programele de studii de licență și 1.033 de studenți la programele de studii de master.

Analiza SWOT a situației actuale a Facultății de Medicină

Puncte tari:

– Apartenența la UMFST ”George Emil Palade” din Târgu-Mureș și reputația medicală și educațională a centrului universitar – brand regional medical și academic;

– Pilonul principal al Universității, cu numărul cel mai mare de studenți și cadre didactice;

– Numeroase cadre didactice tinere și un grad de ocupare ridicat al posturilor didactice;

– Campus universitar unic în țară, cu o excelentă infrastructură didactică și de cercetare și numeroase facilități sociale și sportive;

– Numărul mare de candidați la admitere;

– Colaborări interuniversitare la nivel național și internațional.

Puncte slabe:

– Curriculum universitar eterogen, cu repetarea temelor între programele de studii și ani diferiți;

– Activități practice insuficiente și teoretizarea excesivă a disciplinelor predate;

– Adaptarea insuficiență la nevoile actuale ale pieței muncii la nivel național și european;

– Slaba implementare a unui sistem de evaluare unitar al studenților, atât în cadrul aceluiași program de studiu, cât și în cadrul aceleiași discipline;

– Programul încărcat al cadrelor didactice cu suprapunerea programului didactic cu cel medical sau administrativ.

Oportunități:

– Promovarea interdisciplinarițății, a colaborărilor interuniversitare și internaționale;

– Existența Centrului de Simulare și de Abilități Practice și Centrului de Cercetări Avansate Medico-Farmaceutice;

– Surse de finanțare naționale și europene;

– Interesul crescut al absolvenților de liceu pentru studii în domeniul medical.

Amenințări:

– Concurența altor centre universitare din Transilvania și din țară;

– Plecarea în străinătate a unui număr tot mai mare de absolvenți;

– Numărul insuficient de posturi didactice sau posturi pentru rezidenți/tineri specialiști;

– Nivelul redus al salarizării pentru cadrele didactice tinere, mai ales în raport cu salarizarea din domeniul medical.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE