Cum își iau pacienții rețetele fără a mai merge la medic Altele
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 719 Vizualizări

Cum își iau pacienții rețetele fără a mai merge la medic

Pe perioada stării de urgență este suspendată utilizarea cardului național de sănătate și a documentelor înlocuitoare ale acestuia, pacienții vor beneficia de consultații la distanță și de documente, inclusiv rețete, emise prin mijloace de comunicare electronică. Acestea vor fi trimise pe email pacientului sau aparținătorului, iar în mediul rural, acolo unde este necesar, asistenții sociali vor ajuta pacienții să intre în posesia medicamentelor. Conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mureș nu încurajează medicii prescriptori să trimită rețetele pe email direct unei anumite farmacii, ci doar pe adresa de email indicată de pacient. Mai multe detalii despre accesarea serviciilor medicale, eliberarea prescripțiilor medicale și intrarea pacienților în posesia medicamentelor a oferit Ec. Rodica Biro, Președinte Director General al CJAS Mureș.

Reporter: În urma apariției Hotărârii de Guvern ce reglementează consultația la distanță, rețetele pot fi emise prin mijloace electronice pacienților și a fost suspendată obligativitatea utilizării cardului de sănătate. Ce trebuie să știe pacientul asigurat referitor la drepturile și obligațiile ce îi revin în acest sens?

Rodica Biro: Este foarte important să menționăm faptul că, date fiind condițiile generate de pandemia cu coronavirus și decretarea stării de urgență, la nivelul CNAS și a caselor județene de asigurări de sănătate, au fost reglementate măsuri menite să vină atât în sprijinul pacienților cât și în sprijinul medicilor și farmaciștilor. Acordarea de servicii medicale la distanță se înscrie în sfera măsurilor de distanțare socială, care au rolul de a preveni răspândirea coronavirus în cadrul comunității. Pacientul trebuie să știe că nu îi este limitat accesul la servicii medicale, ci dimpotrivă, modificarea a fost menită în sensul simplificării traseului. Se va adresa telefonic medicului de familie sau medicului specialist care îi va emite prescripție medicală. Pe durata stării de urgență, serviciile din ambulatoriul de specialitate pentru specialitățile clinice, inclusiv pentru medicină fizică și balneologie, precum și pentru cele de îngrijiri paliative în ambulatoriu, se acordă fără a fi necesară prezentarea biletului de trimitere. Excepția de la această prevedere o constituie prescripția medicală cu regim special utilizată pentru preparatele stupefiante și psihotrope, care nu poate fi transmisă prin mijloace de comunicare electronice.

Rep.: În cazul în care pacienții vârstnici nu dețin o adresă de email, o imprimantă unde să-și printeze rețeta care ar trebui să fie procedura pentru ca ei să poată intra în posesia rețetei, implicit a medicamentelor prescrise?

R.B.: Pacienții au la dispoziție fie o adresă personală de e-mail, fie pe aceea a unui membru al familiei sau a unui aparținător unde să îi fie livrată, pe suport electronic, rețeta. În ceea ce privește pacientul din mediul rural, am solicitat autorităților locale ca, prin intermediul asistenților sociali, să acorde sprijin pacienților fără aparținători atât în ceea ce privește rețetele cât și partea de eliberare, adică chiar să intre în posesia medicamentelor prescrise. Medicul specialist are posibilitatea fie să prescrie direct rețeta, fie să transmită pe e-mail medicului de familie o scrisoare medicală. Pentru pacienții cuprinși în programe naționale de sănătate curative, pentru care tratamentul este furnizat în regim de circuit închis, spitalele au soluționat problema accesului pacienților la tratament prin intermediul unui aparținător.

Rep.: Pot medicii de familie/ medicii specialiști să trimită rețeta farmaciilor și să direcționeze pacienții spre o farmacie anume?

R.B.: Medicii de familie sau medicii specialiști au la dispoziție o adresă de e-mail furnizată de pacient. Nu recomandăm medicilor să orienteze pacienții spre o anumită farmacie, deoarece acest demers este unul ilegal, însă având în vedere starea de urgență și orele limitate de deplasare a persoanelor, și în special al celor cu vârsta de peste 65 de ani, considerăm că ar fi  oportun ca pacienții să se adreseze farmaciilor din zona de domiciliu, reședință. Ne referim cu prioritate pacienților din mediul rural, care au mai puține variante de adresabilitate. În acest sens, este foarte important să se știe că pacientul sau aparținătorul acestuia poate printa prescripția primită pe suport electronic sau o poate transmite ori prezenta farmaciei spre a fi printată și, evident, eliberată.

Rep.: Există procedură pentru a fi evitate situațiile în care un medicament să fie eliberat atât de medicul de familie cât și medicul specialist pentru un pacient, pe două rețete diferite, iar ele să fie eliberate de la farmacii diferite?

R.B.: Așa cum am menționat anterior, medicul specialist are posibilitatea fie să prescrie direct rețeta, fie să transmită pe e-mail medicului de familie o scrisoare medicală, care prescrie tratamentul. Este puțin probabil ca aceste demersuri să se suprapună. Oricum, la încetarea stării de urgență, când vor fi reluate demersurile de furnizare de servicii în baza cardului național, se va analiza atât componenta de prescriere cât și cea de eliberare , iar dacă există vreo situație de dublare a serviciilor, atunci acestea vor fi recuperate de la furnizor sau pacient. Avem convingerea însă, că toată lumea înțelege că trecem printr-o perioadă specială și dificilă pentru toată lumea, motiv pentru care au fost luate măsuri speciale, în scopul de a facilita accesul la servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale, fără a periclita siguranța cetățeanului, măsuri care impun totodată o conduită responsabilă din partea tuturor, furnizori și pacienți deopotrivă.

A consemnat Arina TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE