99 de primăveri pentru o ludușeancă Luduș
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 156 Vizualizări

99 de primăveri pentru o ludușeancă

În acest an, la 4 aprilie, doamna Maria Caracaș din Luduș a împlinit vârsta de 99 de ani după ce a traversat aproape un secol de viață cu bucuriile și tristețile inerente, dar cu satisfacția că a fost un om demn, bucurându-se de respectul rudelor, a colegilor de muncă din cooperația ludușeană  și a vecinilor.

A fost căsătorită cu domnul Mihai, un moldovean blajin din Bârlad, care a plecat la cele veșnice cu 26 de ani în urmă. Doamna Maria este lucidă, nu are probleme mari de sănătate, dar acum se deplasează doar prin casă cu ajutorul unui cadru metalic. De ani mulți nu a mai ieșit din apartament și anul trecut simțea nevoia să vadă schimbările care s-au făcut în oraș și de care doar auzise. Curiozitatea a fost dublată de o anumită teamă și aceasta din urmă a făcut ca anul trecut să refuze în mod politicos invitația lansată de primarul Cristian Moldovan de a-l însoți într-o plimbare prin oraș. În acest an nu se pune problema de a accepta o nouă invitație. Poate, la anul.

Suferințele și privațiunile inerente din timpul războiului, apoi anii imediat încheierii acestuia au rămas în urmă, s-au estompat cu trecerea anilor, au fost uitate, dar cea mai mare încercare a vieții s-a produs cu doi ani în urmă când unicul fiu Virgil a părăsit această lume la vârsta de 73 de ani. De atunci, în viața doamnei Caracaș au rămas cei doi nepoți, unul în Franța, altul în Germania, nora din Brașov și o cumnată din Luduș. Alături de aceștia, de câțiva ani, doamna Maria îl consideră și pe primarul Cristian Moldovan ca pe un membru al familiei sale.

„Am trecut noi și prin război și am scăpat”

Ca un adevărat nepot, primarul o vizitează pe cea mai în vârstă locuitoare a orașului cu prilejul fiecărei aniversări. În acest an, datorită pandemiei, care a dat peste cap viețile a milioane de oameni, întâlnirea obișnuită din 4 aprilie nu s-a produs în mod practic. Un buchet de flori, un coș cu produse alimentare și de strictă necesitate, o diplomă aniversară trimise la domiciliu doamnei Maria, apoi o convorbire telefonică între primar și sărbătorită a marcat cea de-a 99-a aniversare a zilei de naștere.

„Dacă în acest nu am avut posibilitatea să o vizitez pe doamna Maria Caracaș, anul viitor, la Centenar, vom sta mai mult de vorbă, în mod direct, nu ca acum la telefon.Și pe această cale îi urez doamnei Maria sănătate multă și rugămintea de a ne primi în vizită anul viitor așa cum ne-a primit în ultimii ani”, a declarat primarul orașului Luduș. Contactată telefonic, doamna Maria Caracaș a adresat mulțumirile sale primarului și consilierilor Liviu Botezan și Sebastian Căpușan, cei pe care în anii trecuți i-a primit cu plăcere în casa sa.

„Le doresc lor și ludușenilor multă sănătate, să treacă cu bine de această încercare și să aibă grijă de ei, să putem sărbători împreună așa cum am făcut-o până acum. Eu, voi fi prezentă în mod sigur la centenarul meu”, a declarat doamna Maria Caracaș, optimistă ca de obicei.

„Am trecut noi și prin război și am scăpat. Vom scăpa cu bine și de această dată”, a adăugat decana de vârstă a ludușenilor.

Ioan A. BORGOVAN

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE