Carantină în ferme, propunerea crescătorilor de animale Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 371 Vizualizări

Carantină în ferme, propunerea crescătorilor de animale

Fermierii, cu precădere crescătorii de animale, s-au pus de acord că a sosit vremea să se adopte anumite măsuri, în contextul actul al răspândirii nolui coronavirus Covid 19.

Una dintre aceste măsuri vizează muncitorul din ferme, astfel ca acesta să poată să fie carantinat în fermă și nu la domiciliu, cu respectarea tuturor condițiilor de carantină, după cum afirmă Iacob Boca, președintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Mureș.

„Traversăm o perioadă deloc ușoară, pentru că s-a creat o psihoză, o stare de spirit nu prea ok legată de perioada care vine. Fermierii, colegii din țară cu care am vorbit, ne-am pus de acord cu ce ar trebui să facem în această perioadă. În acest sens, am înaintat anumite propuneri domnului ministru al Agriculturii. Mai exact, dacă se întâmplă cumva ca într-o fermă unde avem 5-10 tractoriști și muncitori la vaci, iar unul dintre muncitori să se îmbolnăvească, să intrăm în carantină la nivelul fermei. Asta înseamnă ca și noi să ne adaptăm, să creem spații de cazare pentru muncitori în interiorul fermei și din fermă, cu izolarea strictă, să se meargă doar în câmp, să nu se umblă pe șosea sau în alte locuri. Practic e vorba de cazare, mâncare și să putem ieși pe câmp. Dacă se întâmplă să fie vreun bolnav, e mult mai greu să aduci tractoriști de schimb sau muncitori la vaci din afară, și atunci intri în colaps. În rest, lucrurile merg normal, lumea a intrat pe câmp, s-a semănat sfecla, lucerna, iar acum urmează semănatul la floarea soarelui. În ferme, activitatea are loc cu mare atenție. Unde nu există dormitoare, îi ducem și îi aducem pe muncitorii acasă cu mașina, să nu fie nevoiți să se plimbe pe drum. De asemenea, important este ca și noi să ne îngrijim, să fim atenți, să putem preîntâmpina necazurile, lucru care depinde în mare măsură și de noi, de modul nostru de organizare. Propunerea nostră urmează să fie analizată de către ministrul Oros, după care sperăm că vor fi aduse anumite modificări legate de acest aspect, dar numai strict în ferme. Practic, muncitorii să fie izolați în fermă, nu acasă, de unde să poți merge, cu adeverința necesară, în câmp. Nu se coboară din tractor, nu se oprește în vreun alt loc, strict munca în câmp și apoi înapoi în fermă, să fie singurele condiții pentru cele 14 zile de carantină în fermă”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Iacob Boca.

Starea de urgență cauzată de Covid 19 a determinat luarea unor măsuri de către crescătorii de animale, astfel ca lanțul crescător –procesator – consumator să nu aibă de suferit.

„Cele mai mari probleme ale noastre în momentul de față sunt cele legate de materia primă, de proteină. Fabricille de bere au oprit producția la borhotul de bere necesar proteinei. Probleme avem și în ce privește transportul pentru asigurarea celor necesare, în condițiile în care transportatorii nu mai au șoferi. Nu e deloc simplă treaba în agricultură în aceste vremuri. Fermele sunt nevoite să se adapteze noilor cerințe. Fiecare fermă are cele necesare dezinfecției mașinilor și utilajelor producției de lapte, la camioane, cisterne, tancuri, instalații de muls, plus o evidență foarte strictă asupra celor care intră în fermă, implicit dezinfecția acestora. Dacă se întâmplă vreo problemă, întră în faliment și fabrica de lapte și noi, iar oamenii ajung să nu aibă ce mânca. Momentan, cam 50% din laptele care se consumă vine din afară. În aceste vremuri, mai mult lapte nu au de unde aduce din cauză că toate țările europene au probleme cu acest virus și își păstrează hrana pentru ei. De aceea, nu mai trebuie să tot așteptăm să vină mâncarea din Europa, ci noi trebuie să producem hrană pentru noi”, a spus Iacob Boca.

„Un popor înfometat nu-l mai poți guverna”

Viitorul se anunță unul sumbru, în condițiile în care guvernanții nu vor pune bază pe agricultură, pe cei meniți să asigure hrana pentru populație, este de părere președintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Mureș. „Dacă nu se va pune bază pe pe cei care produc hrana până la urmă, nu știu unde vom ajunge. O țară cu o astfel de molimă o mai poți conduce, mai bagi frica în oameni cu Armata și îi mai ții cumva în frâu, dar o țară flămândă, un popor înfometat, nu-l mai poți guverna. Din păcate într-acolo ne îndreptăm. Aceste lucruri legate de pandemie se întâmplă în toate țările, în Italia unde e dezastru față de noi, în Spania, unde de asemenea e gravă situația, dar sunt țări unde, în ciuda atâtor probleme, agricultura se face. Din punct de vedere economic vom suferi și noi agricultorii, dar măcar să reușim să asigurăm hrană populației. Cred că este unul din cele mai importante lucruri pe acest pământ, să asiguri mâncare la copii, la bătrâni, la toată lumea”, a punctat Iacob Boca.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE