Măsuri de protecție pe perioada Sfintelor Paști, la nivelul comunei Ibănești Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 183 Vizualizări

Măsuri de protecție pe perioada Sfintelor Paști, la nivelul comunei Ibănești

Primarul comunei Ibănești, Dan Vasile Dumitru, a convocat vineri, 10 aprilie, Comitetul Local pentru Situații de Urgență (C.L.S.U.) , scopu fiind  luarea din timp a măsurilor de protecție care se impun în perioada Sfintelor Paști.

Potrivit site-ului Primăriei Ibănești (www.ibanesti.ro) la ședință au participat și cei cinci preoți din comună: Genu Oprea, Tudor Someșan, Călin Romanți, Florin Franc și Daniel Sava.

Modalitatea de împărțire a paștilor a fost un subiect intens discutat, întrucât preoții ortodocși din comună au arătat că Patriarhia Română a transmis că, în urma discuțiilor purtate cu Ministerul Afacerilor Interne, paștile pot fi împărțite în curtea bisericii, cu păstrarea distanței corespunzătoare, având în același timp obligația de a urma dispozițiile autorităților de stat, lucru subliniat de părintele Călin Romanți. Pe de altă parte, în acest moment nu există o bază legală care să permită cetățenilor să se deplaseze la biserică să ia paștile, lucrul acesta nefiind inclus în niciuna dintre ordonanțele militare, iar declarațiile pe proprie răspundere nu au nicio categorie care să poată fi bifată pentru aceste ieșiri, ceea ce poate să atragă amenzi pentru cei care nu le respectă. Referitor la această problemă, preotul Tudor Someșan a spus că biserica greco-catolică a stabilit să apeleze la primării, acestea având servicii de voluntar, informeză www.ibanești.ro.

Paștile vor fi împărțite de voluntari

Pentru a respecta obiceiul creștinesc al luării paștilor și, momentan, în lipsa unor reglementări în acest sens, soluția propusă de primarul comunei, Dan Vasile Dumitru, președinte al C.L.S.U., a fost ca împărțirea paștilor să se facă de către voluntarii care sunt deja instruiți și acționează la nivelul comunei, ajutați de voluntari din parohii, care vor fi la rândul lor pregătiți.

“Noi îi pregătim să respecte riguros regulile de protecție, iar când merg pe teren, merg câte doi pentru a se supraveghea reciproc că respectă aceste reguli. Totodată, i-a rugat pe preoți să vină cu câte o listă de voluntari pentru fiecare parohie, urmând ca Primăria Ibănești să se ocupe de pregătirea și de instruirea lor, precum și de asigurarea de mănuși, măști, ecusoane și elemente de identificare (pe care le primesc numai după instruire).Propunerea mea este ca fiecare parohie să stabilească un număr de voluntari, să aleagă oamenii care cunosc zona, pentru că fiecare parohie are specificul ei și este important să fie persoane de acolo, care merg direct unde trebuie.” , a precizat primarul Dan Vasile Dumitru, președinte al C.L.S.U. ,citat de www.ibanesti.ro.

Pe lângă distribuirea paștilor în caserole sau pahare cu capac, acesta a propus ca recipientele să fie așezate în pungulițe care să fie ulterior aruncate, pentru a se elimina posibilitatea atingerii paharelor cu paști.

Pentru informarea cetățenilor în privința împărțirii paștilor, va fi folosit și sistemul de mesaje pe telefon către locuitorii comunei. De asemenea, medicii de familie din comună și-au arătat disponibilitatea de a participa la ședințele de pregătire a voluntarilor.

„Este o perioadă dificilă, cu restricții pentru toată lumea, iar Sfintele Paști vor fi altfel în acest an. Tocmai de aceea încercăm să venim din timp cu măsuri în sprijinul locuitorilor comunei și să putem să întâmpinăm această mare sărbătoare acasă, în mijlocul familiei, în siguranță”, a subliniat Dan Vasile Dumitru, primarul comunei Ibănești.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE