Home / Religie / Sâmbăta lui Lazăr, sărbătoarea dinaintea Floriilor

Sâmbăta lui Lazăr, sărbătoarea dinaintea Floriilor

Creștinii ortodocși prăznuiesc astăzi Sâmbăta lui Lazăr, sărbătoare religioasă importantă care este cunoscută și sub numele de Învierea lui Lazăr. O mulțime de tradiții și obiceiuri sunt păstrate din bătrâni și respectate în această zi, notează MOLDPRES.

În această sâmbătă dinaintea Floriilor, Biserica Ortodoxă cinsteşte una dintre cele mai mari minuni săvârşite de Iisus Hristos în viaţa pământeană, învierea lui Lazăr. Evenimentul religios s-a petrecut în localitatea Betania, unde Lazăr, prietenul lui Iisus, murise de patru zile. Învierea lui Lazăr a fost descrisă în Sfânta Evanghelie după Ioan în Capitolul 11.

În Sâmbăta lui Lazăr, se intonează cântece religioase ce amintesc de moartea şi învierea lui Lazăr, care anticipează Învierea Mântuitorului Hristos. De asemenea, în multe comunităţi se colindă.

În această zi se dau de pomană ouă albe, nefierte, pentru a fi vopsite de Paște. Gospodinele pregătesc de Sâmbăta lui Lazăr plăcinte de post, din care împart şi vecinilor sau rudelor. Tradiţiile populare susţin că azi nu se spală, nu se calcă și nu se fac treburi în gospodărie.

Totodată, în această zi se pomenesc cu colivă cei trecuți în neființă, or, Sâmbăta lui Lazăr se mai numește și ziua Moșilor de Florii.

Sursă: www.moldpres.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Săracia de bună voie

Bogăția este o piedică în calea mântuirii. Pentru agonisirea, sporirea și păstrarea ei, omul este …