Home / Cultură / La mulți ani, Charlie Chaplin!!!

La mulți ani, Charlie Chaplin!!!

Pe 16 aprilie 1889, în East Street, Walworth, Londra,  vedea lumina zilei Charles Spencer Chaplin. La fix 131 de ani de la acel moment, e bine să ne aducem aminte despre cel care avea să devină una din cele mai emblematice figuri ale cinematografiei universale, actor, regizor, compozitor, cele trei mari și late calități care l-au  așezat pe Charlie Chaplin în galeria selectă a celei de a șaptea artă.

Dincolo de latură comică din majoritatea filmelor sale, Charlie Chaplin a fost un adevărat „pionier al umanului”, lucru pe care îl putem descoperi atât de frumos în filmele sale.

De Chaplin nu are cum să nu-ți placă, iar dacă îl studiezi un pic mai atent, vei descoperii însăși esența ideii de film.

După ce îi prinzi gustul, te poți apuca să-l studiezi un pic, începând cu producțiile sale de început precum Easy Street, One AM, The Pawnshop, și The Adventurer, nume care poate nu spun mare lucru, dar care sunt considerate  ca fiind  unele dintre cele mai influente filme de comedie din istoria cinematografiei.

Dacă ar fi să mă opresc la un film anume, sincer nu știu ce titlu aș putea alege. Aș putea spune foarte lejer The Kid (Piciul), un film genial, apoi m-aș putea opri la The Gold Rush (Goana după aur), un film la fel de genial, apoi City Lights (Luminile orașului), Modern Times (Timpuri Noi), The Great Dictator (Dictatorul) sau Limelight (Luminile rampei), unul mai bun decât altul, dar am să vă las pe voi să alegeți. Cu siguranță va fi o alegerea corectă, care vă va deschide apetitul pentru filmul lui Charlie Chaplin .

Citeste si:  VIDEO: Florin Vos și Andreea Vîlcan ne provoacă la o plimbare cu mocănița în Maramureș

Până să vă decideți totuși la un film , îl puteți descoperi pe Charlot grație tot unui film, despre viața sa, ”Chaplin”, realizat în 1992, în regia lui Richard Attenborough, cu un Robert Downey Jr. sclipitor în rolul principal. Vă puteți face o idee despre film aici:

Deși cam greu, din sumedenia de minunății realizate de Charles Chaplin, m-am oprit în cele din urmă la unul din filmele sale,  Limelight (Luminile rampei) realizat în 1952, film în care apare un alt monstru sacru al cinematografiei mondiale, Buster Keaton (nu de alta dar e actorul meu preferat, și simțeam nevoia să-l pomenesc).Este considerat cel mai sensibil film al lui Chaplin, pe care musai să-l (re)vedeți.

Astea fiind spuse, să-i urăm toate cele bune  marelui Chaplin de ziua sa, să ne bucurăm de minunățiile care ni le-a lăsat moștenire, și  să conștientizăm faptul că „umorul ne întărește instinctul de supraviețuire și ne salvează sănătatea mentala”, după cum spunea inegalabilul Charles Spencer Chaplin.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

La Luduș – Gheja se inaugurează un Monument

În acest an, cartierul Gheja din orașul Luduș are un motiv în plus de a-și …