COVID-19. Recomandările medicul epidemiologic mureșean premiat de Organizația Mondială a Sănătății Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3576 Vizualizări

COVID-19. Recomandările medicul epidemiologic mureșean premiat de Organizația Mondială a Sănătății

Dr. Andreea Moldovan, medic primar de boli infecțioase și medic specialist epidemiolog la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov a acordat, recent, un interviu platformei media Hotnews, prilej cu care a vorbit atât despre modul de răspândire al noului coronavirus, cât și despre măsurile de siguranță pentru prevenirea infecției cu Covid-19.

Originară din Târgu-Mureș, dr. Andreea Moldovan a absolvit Facultatea de Medicină Generală a Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș (promoția 1998). În 2008, a obținut titlul de doctor în științe medicale, iar între septembrie 2009 și iulie 2011 a fost Bursieră de Excelență în cadrul Hôpital Cantonal de Genève. Pe perioada ocupării funcției de coordonatoare a Compartimentului de prevenire și control al infecțiilor nosocomiale din cadrul Spitalului ”Sf. Constantin” din Brașov, dr. Andreea Moldovan a fost răsplătită cu două Premii de Excelență în Igiena Intraspitalicească, acordate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), iar din luna martie 2020, medicul mureșean a preluat funcția de director medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov.

Redăm, în rândurile de mai jos, câteva recomandări făcute de dr. Andreea Moldovan:

1) Fac un apel atât către autorități, pentru triaj: este esențial ca triajul să fie bine făcut și eficient.

2) Fac un apel și pentru eventualii pacienți: cei care știu că au factori de risc să anunțe, așa ar trebui pusă problema.

3) Este foarte important ca pacienții care vin din zonele la risc – zona roșie care impune carantina (întreaga Italie) să fie atent examinați, să li se ia o anamneză foarte scurtă, foarte concisă, dar eficientă, care să permită luarea masurilor necesare.

4) Pe lângă autorități, fac un apel ferm la populație, pentru că este o problemă care ne privește și ne poate afecta pe toți: în momentul în care unul dintre noi vine din zona roșie sau din zona galbenă, de risc, este esențial și absolut obligatoriu să anunțe acest lucru personalului medical cu care vine în contact, pentru că doar comunicând, personal medical cu pacienți, putem să avem rezultate mai bune ale procesului de screening, izolare și limitare epidemiologică.

5) Dacă știi că vii din zona roșie, trebuie să anunți autoritățile – există comunicare cu medicul de familie, există TelVerde și există 112, astfel încât deplasarea unui potențial pacient cu coronavirus prin țară, cu mijloace de transport în comun, să fie stopată. Cred că ține și de noi, ca potențiali pacienți, să avem conștiința de a ne implica și a lua măsurile necesare. Pe lângă autoritățile care au niște reglementări clare, foarte concise și foarte bine puse la punct. Ar trebui să știm foarte bine ce avem de făcut atât ca personal medical, cât și ca potențiali pacienți.

6) Infecția se transmite prin picături nazofaringiene pe care le eliminăm în timpul vorbitului, tusei și strănutului și atunci este important ca atunci când tușim/strănutăm să folosim o batistă de unică folosință pe care să o aruncăm imediat după folosire și să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun. Dacă această batistă nu este disponibilă, trebuie să tușim/strănutăm în antebraț pentru a limita împrăștierea particulelor de salivă.

7) În al doilea rând, este important să evităm aglomerațiile, spațiile închise și este important să păstrăm o distanță de un metru față de persoanele din jurul nostru sau de 2 metri față de cele care tușesc/strănută.

8) Este foarte important ca persoanele care au simptome respiratorii să stea la domiciliu, să solicite consult telefonic prin medic de familie, TelVerde sau 112 pentru a ști ce au de făcut și să nu se deplaseze în comunitate, pentru că este o diseminare absolut inutilă a bolii.

9) A doua modalitate de transmitere a virusului este cea prin mâini murdare. Cred că trebuie să fim mai mult decât conștienți că aici avem o problemă enormă ca popor. Trebuie să învățăm să ne spălăm corect pe mâini cu apă și săpun după ce folosim batista, dacă tușim, dacă strănutăm, obligatoriu înainte să mâncăm.

10) Este important în comunitate să nu ducem mâna murdară la ochi, nas, gură, pentru că acest lucru înseamnă expunerea mucoaselor la virus, ceea ce nu ne avantajează absolut deloc și este o modalitate importantă de transmitere a virusului.

11) De asemenea, fac un apel către personalul medical din spitale să renunțe la unghiile aplicate, unghiile lungi, unghiile colorate, la inele, brățări, verighete, ceasuri și la alte obiecte de podoaba la nivelul mâinilor, pentru că este dovedit științific că nu poți să ai o mână curată cu astfel de obiecte. Și sa utilizeze corect soluția hidro alcoolica pentru dezinfectia corecta a mâinilor, cu efect imediat. Este vital!

12) În spitale, rog din suflet să se acorde importanța cuvenită igienei mâinilor și respectării celor 5 momente esențiale ale igienei mâinilor: înainte de contactul cu pacientul, înainte de manopere aseptice, înainte și după purtarea mănușilor, după contact cu lichide biologice, după contact cu pacientul sau cu mediul înconjurător al pacientului. Sunt cele 5 momente recomandate de Organizația Mondială a Sănătății pentru igiena mâinilor în spital și acum mai mult ca niciodată trebuie să fim conștienți de importanța lor și să le aplicăm necondiționat.

13) Pe site-urile oficiale din domeniul medical din România, la Institutul Național de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății, precum și pe site-urile europene și internaționale ale Organizației Mondiale a SănătățiiCentrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) există protocoale de lucru foarte clare și concise însoțite de pictograme, pe care e bine să le citim, să le studiem și să le aplicăm.

(Redacția)

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE