Lege pentru recunoașterea meritelor personalului medical aflat în lupta cu Covid-19 Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1167 Vizualizări

Lege pentru recunoașterea meritelor personalului medical aflat în lupta cu Covid-19

Angajaților aflați în prima linie în lupta cu Covid-19 dar și urmașilor cadrelor medicale decedate din cauza îmbolnăvirii cu noul coronavirus le-au fost reglementate o serie de drepturi printr-un proiect legislativ, ce a fost adoptat de Camera Deputaților, în ședința din data de 23 aprilie.

Potrivit Expunerii de motive a proiectului de Lege pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva Covid-19, cadrele medicale sunt asemănate în acest război cu Covid-19 cu militarii care luptă pentru a apăra libertatea, cu eroii care ”n-au ezitat nicio secundă să plătească prețul suprem pentru noi, ceilalți”.

”De această dată, în prima linie a frontului stau persoanele pe care foarte puțini dintre noi le-au apreciat și respectat mereu la adevărata valoare. Și anume cadrele medicale. Și ele au uniformă. Cea care are culoarea purității, a binelui și a păcii și care este atât de ușor de străpuns. Și ei au arme. Însă armele lor sunt cunoașterea, priceperea, dedicarea, iar aceste arme sunt dintre cele mai fragile cu putință în fața unui virus complet necunoscut, care nu face rabat de la nimeni și nimic”, se precizează în Expunerea de motive.

Facilități pentru eroii din prima linie în lupa cu Covid-19

Prin personalul medical care participă la acțiuni medicale împotriva Covid-19 și pentru care s-a stabilit o serie de drepturi, se înțelege personalul de specialitate medico-sanitar și personalul auxiliar sanitar din unități sanitare, unități de asistență medico-socială și instituții medicale, indiferent de nivelul de subordonare sau coordonare, din farmacii comunitare, din cabinete de medicină de familie, din cabinete de medicină dentară, indiferent de forma de organizare, precum și din cadrul altor furnizori de servicii medicale sau de asistență socială, implicat direct în acțiuni și misiuni legate de prevenirea, gestionarea și combaterea infecțiilor cu Covid-19.

De asemenea, este vorba și de cadrele militare-paramedici și personal medical din structurile aflate în coordonarea/coordonarea operaţională a Departamentului pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, implicat direct în acţiuni şi misiuni legate de prevenirea, gestionarea şi combaterea infecțiilor cu Covid-19; personalul cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului-ajutor calificat, potrivit legii, aflat în finanţarea autorităţilor administraţiei publice locale; tot personalul din cadrul spitalelor care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I şi în faza a II-a, precum şi din spitalele de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2.

”Am considerat ca în acest moment să se ia act și să operăm legislativ  cu celeritate pentru ca urmașii personalului medical decedat ca urmare a participării la acțiuni medicale împotriva Covid-19 să beneficieze de o serie de recunoașteri a meritelor și sacrificiilor membrului de familie, care participă la această luptă. Suntem conștienți că aceste recunoașteri nu poate să redea urmașilor persoana dragă pe care au pierdut-o, dar cred că este minimul de suport și recunoștință pe care le putem acorda celor care prin viața lor ne-au acordat totul. Credem, de asemenea, așa cum situația de față ne-o arată, că a venit momentul să reconsiderăm sintagma ”căzuți la datorie” și să acordăm locul cuvenit în rândul acestor salvatori și eroi și cadrelor medicale”, a precizat Conf. Dr. Florin Buicu, președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

Astfel, în cazul decesului unui cadru medical Ministerul Sănătății sau, după caz, ministerele cu rețea sanitară proprie vor acorda familiei sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces un ajutor suplimentar în cuantum egal cu de două ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Urmaşii personalului medical decedat în urma complicațiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirusul Covid-19 pot beneficia de:  dreptul la pensie de urmaş până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fară a depăşi vârsta de 26 de ani; la pensie de urmaş egală cu 75% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie avut/avută de personalul;  dreptul la asistenţă medicală şi medicamente gratuite în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau, după caz, ministerele cu reţea sanitară proprie, cu decontarea cheltuielilor de către acestea; la scutirea de la plata impozitului pe terenul și pe clădirea folosită ca domiciliu aflate în proprietate sau coproprietate. De ultimele trei prevederi va beneficia și soția sau soțul persoanei decedate dacă nu se recăsătoreşte.

În cazul în care nu există urmaşi, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia beneficiază de un ajutor lunar în cuantum de 50% din nivelul pensiei de urmaş. Totodată, personalul medical care execută, conduce sau coordonează misiuni şi sarcini de serviciu în condiţii de pericol deosebit, beneficiază pe perioada stării de urgenţă, precum şi pentru o perioadă de 3 luni de la data încetării stării de urgenţă, de un spor de până la 30%, calculat la salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie.

Iar ca semn de recunoaştere a meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid-19, ziua de 11 martie va fi instituită Ziua personalului medical.

Proiectul de Lege a fost trimis la promulgare.

Arina TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE