Home / Editorial / Nicolae Ploeșteanu: ”România nu este un Stat sălbatic, dar este un Stat polițienesc slab, cu un Popor puternic!”

Nicolae Ploeșteanu: ”România nu este un Stat sălbatic, dar este un Stat polițienesc slab, cu un Popor puternic!”

1.Precum în mulți ani după 1990, ni se dau imagini de revoltă cu tot felul de indivizi din comunități, cel mai probabil etnice, pentru a se crea o imagine negativă României
Astfel de situații se întâlnesc peste tot, atât în patria pretinsă a lui Donald Trump cât și în Germania sau Elveția, ori alte țări unde se stă ordonat la coadă pentru a primi o doză reglabilă de droguri….ori se intervine dur pentru a stăvili mase de oameni nemulțumiți din cartiere de „colorați”! Fiecare țară este ca un om: poate avea o vârstă, poate avea negi, poate avea un picior rupt sau o aversiune colerică, dar în final este un om!
Introducerea nu este importantă pentru alte țări, ci pentru cei care avem grijă de România, în felul nostru, prin bună-credință, prin muncă, prin combatere sau întrajutorare!

2.Una dintre marile greșeli ale guvernării actuale a fost să pretindă autoritate din partea celor care și-au pierdut demult legitimitatea!(Probabil, oricare guvernare cădea în aceeași greșeală!)
În perioada stării de urgență s-a cerut unui corp profesional care nu era învățat să ajute oamenii, să pretindă că îi ajută sau contribuie la interesul public. Acest lucru a contribuit la o reinventare a sistemului polițienesc și asumarea unei noi misiuni, dar nu în interesul populației ci al unei guvernări(în cazul de față guvernarea Orban!). După multe săptămâni de amenzi, sistemul a început să se recalibreze și să își aducă aminte că populația nu este inamicul statului! Aceasta datorită reacției populației și expertizei făcute „din mers”!
3. La nivelul populației sau declanșat mecanismele firești: ajutor pentru alții! autoconservare!
Este extrem de întăritor să vezi că mama ta este cea care îți spune să stai deoparte, sau nu te „sărută” știind că acestea sunt regulile distanțării sociale sau alte asemenea! Cu forță și încredere și fără nicio frică. Între timp, tocmai această categorie de persoane a fost stigmatizată de la nivelul statului și la nivelul unora dintre cei abilitați să aplice legea.
Este extrem de întăritor să vezi cum oameni de bine, în asociații faptice sau juridice, prin ONG-uri uneori, au inițiat campanii de donații, de ajutorare a bătrânilor, de susținere a livrării de bunuri, măști și alte accesorii, în timp ce guvernarea se preocupă cu probleme antice, care îi erau cunoscute! Apoi apar guvernanți la televizor, mimând stăpânirea de sine sau atotcunoașterea!
II. Între timp…
1. Începe o perioadă de naționalism și șovinism feroce
La „adăpostul crizei” stau să speculeze vremea partidele politice și extremiștii ori teroriștii! Discursul pretins religios al teroriștilor sau politicienilor(vezi cazul Vela) este acum în floare! Grupările extremiste profită cel mai adesea pentru a se reinventa și a își revalida ideologia! Nu întâmplător marii lideri religioși s-au retras! Au simțit că „este miros de sânge pentru politicieni” și pentru „grupările extremiste”. Cu alte cuvinte, pentru cei care „nu au nici mamă nici tată”!. Apare pregnant teroristul etnic, cu un avantaj enorm: propagandă pe gratis și un mediu de izolare propice recrutării și ideologizării online! Foametea, incertitudinea, frica sunt ingredientele terorismului!
2. Toate măsurile care se iau de aici încolo sunt populiste și nu vor avea legătură cu combaterea Pandemiei
Donald Trump a știut că dacă limitează drepturile cetățenilor va avea de pierdut în alegeri, așa că a preferat un anumit regim relaxat inițial…În rest, lovește în special în imigranți, adică nu în votanți!
Ai noștri au căzut în cursa unor autorități și au lovit direct în popor datorită unei lipse de experiență. Acum și-au dat seama și urmează măsuri populiste dar discrete. Oricum, nici un interes pentru popor! Dovadă este că se prezintă la televizor bătăi de cartier care nu ar trebui să reprezinte mai mult de o știre locală, dacă te gândești câți bani se cheltuie pentru sistemul de ordine și siguranță publică și câte persoane sunt angajate în acest sistem. Între timp, alte partide stau la pândă, sufocate de criza actuală care le permite un control destul de puternic guvernanților și intimidează oamenii opoziției, aflați pe toate treptele sistemelor!
3. Mass-media are și ea un război de dus, probabil cel definitoriu!
În media s-a mutat actualul război! Știri false și interese provenite pe atâtea canale încât este imposibil de gestionat totul! Interesul este major: în următorii ani, după trecerea acestei perioade, o ocazie atât de fertilă pentru intoxicare, șovinism, naționalism, globalism haotic, este greu de imaginat că va mai exista. Acum se trezesc toate puterile, prin serviciile lor, să zicem secrete, pentru a combate și/sau preveni escaladarea divergențelor, materializate în războaie, în dezbinări sau infiltrări! În fața unei astfel de provocări, ce sistem media mai poate face față? Probabil este timpul marilor lideri!
Știrile false au un avantaj imens: răspund unui interes imediat!
Știrile false au un dezavantaj imens: după o vreme se dovedesc a fi false!
III. Unele opțiuni:
Este clar că acele state care au început exclusiv cu amenzi la adresa populației au greșit. Atât politic cât și constructiv! În această perioadă este necesară empatia socială. Iar acum voi face un salt și o schimbare de atitudine, dacă s-a înțeles această idee. Altfel, vă rog nu citiți(cei care au citit!) mai departe!
Cu toate că au existat o comunicare și expertiză slabe între autoritățile statului și culte(biserici etc), soluția cea mai bună era acolo! Nu există în această lume o armată mai puternică și mai numeroasă decât biserica! Disciplinată, voluntară în esență și cu o capacitate de reacție mai mare decât oricare armată a lumii! Aceasta a fost pusă la zid, din motive politice cred eu! Dar vina nu mai contează, probabil este în ambele părți, mai mult sau mai puțin! Liderii lumii au pierdut o ocazie incredibilă! De a se uni într-un mod eficient și simplu în combaterea Covid-19(Din nou repet: Era greu de acceptat din partea politicienilor! Aceștia au intenționat doar populism și, eventual, să le readucă aminte cine este șeful!). Iată câteva argumente:
– personalul cultelor cunoaște mai bine ca oricine toate vârstele și toate persoanele vulnerabile; aceste informații sunt cel mai adesea supuse obligației de confidențialiate(întreaga statistică a statelor și toate bazele de date nu se pot compara cu informațiile deținute de personalul cultelor în ceea ce privește enoriașii);
– personalul cultelor acționează pe bază de voluntariat și fără frică(aspect demonstrat prin propria lor atitudine!), în timp ce personalul din diversele corpuri profesionale, cel puțin la noi în țară, este de departe interesat de amenzi, probabil de frica contaminării lor!
– bisericile și diferitele culte au un comportament cultivat de ajutorare, dezvoltat de-a lungul veacurilor;
– personalul cultelor și bisericilor, este localizat în funcție de enoriași, astfel că aveau capacitatea de a ajunge în timp util la orice persoană aflată în nevoie, spre deosebire de diferitele sisteme care caută pierduți uneori pentru a ști încotro să se îndrepte pentru a acorda ajutor;
– cultele și bisericile reprezintă și au ele însele facilități de cazare pentru persoane care necesită izolare, carantină sau îngrijiri specifice;
– nu în ultimul rând, pentru cei care au nevoie de speranță, este greu să găsești duhovnici mai buni decât în persoana preoților!

Înspre finalul de azi: Se putea colabora foarte util cu biserica de la început, evitându-se implicarea amendatorilor și menținându-se energia lor pentru treburile obișnuite legate de menținerea și asigurarea ordinii și liniștii publice. Putea fi creată în maxim o săptămână o aplicație informatică comună pentru toate cultele cu corespondența acestora la nivel de facilități imobiliare, enoriași etc, inclusiv cu măsuri. Sunt sigur că s-ar fi implicat! Dar, trebuia să fie în față un ….

Am și eu o idee de transmis, căci restul a fost doar analiză:
Speranța este o resursă extrem de tangibilă și imediată! Dacă încercați să o distrugeți(adică să induceți teamă!), puteți să vă căutați de lucru în viitor, căci poporul nu dispare!

Conf. univ. dr. Nicolae PLOEȘTEANU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

De la Ditrău la fake news

Când vorbim despre cazul Ditrău trebuie să vorbim despre propagandă și dezinformare. Dacă ați urmărit …