Pacient internat cu pancreatită acută, ucis de Covid-19. Reacția conducerii Spitalului de Urgență Târgu-Mureș Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1154 Vizualizări

Pacient internat cu pancreatită acută, ucis de Covid-19. Reacția conducerii Spitalului de Urgență Târgu-Mureș

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat luni, 27 aprilie, că un pacient în vârstă de 68 de ani din Târgu-Mureș a decedat din cauza infecției cu noul coronavirus. Aceeași sursă a transmis presei informația că respectivul pacient ”face parte din focarul de infecții nozocomiale din secția de gastroenterologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș.”

Conform Grupului de Comunicare Strategică, pacientul a fost internat în data de 1 aprilie 2020, în Secţia chirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş – Secţia gastroenterologie, cu pancreatită acută, transferat după pozitivare în Clinica de boli infecţioase I, iar din 17 aprilie 2020, transferat pe secţia ATI unde a fost intubat din 19 aprilie 2020.

Data recoltării probei pentru determinarea infecției cu Covid-19 a fost 8 aprilie 2020, data confirmării 9 aprilie 2020, iar data decesului 25 aprilie 2020.

Totodată, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat și comorbidităţile respectivului pacient: boala cardiovasculară, IMA în antecedente – stent, boală renală cronică și steatoză hepatică.

Conducerea Spitalului de Urgență: Cluster-ul Covid-19, închis

În aceeași zi de luni, 27 aprilie, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu-Mureș a remis către mass media următorul comunicat de presă:

”Urmare a informaţiilor apărute pe Grupul de Comunicare Strategică, referitor la cazul bărbatului de 68 de ani din județul Mureş, confirmat pozitiv Covid-19 în data de 9 aprilie 2020 la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, Secţia Clinică Gastroenterologie, decedat în data de 25 aprilie 2020, raportat ca fiind din focar de infecţii nozocomiale din Secţia Gastroenterologie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş face următoarele precizări:

Pacientul s-a internat în data de 1 aprilie 2020 prin UPU SMURD în cadrul Secţiei Clinice Gastroenterologie. În data de 7 aprilie 2020 au apărut primele simptome specifice infecţiei cu coronavirus, debutând cu febra 39 grade C. În data de 8 aprilie 2020 i s-au recoltat probe, iar în data de 9 aprilie 2020 a fost confirmat pozitiv Covid-19, în aceeaşi zi fiind transferat la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Clinic Judeţean Mureş.

A fost efectuată anchetă epidemiologică în cadrul Secţiei Gastroenterologie şi cazul a fost evaluat ca fiind infecţie asociată asistenţei medicale (infecţie nozocomială) – Covid-19, deoarece a debutat la peste 48 de ore de la internare. 

Fiind confirmate pozitiv Covid-19 mai multe persoane în acelaşi interval de timp, atât pacienţi (4 cazuri), cât şi personal medico-sanitar şi auxiliar (7 cazuri) din cadrul Secţiei Clinice Gastroenterologie, cazurile au fost raportate la Direcţia de Sănătate Publică Mureş, la vremea respectivă, ca şi cluster Covid-19.

În uma anchetei epidemiologice, efectuate la fiecare caz în parte, precum şi a anchetei în cazul cluster-ului, s-au dispus măsurile necesare prevenirii transmiterii coronavirus, respectiv sistarea internărilor, autoizolarea la domiciliu a personalului contact timp de 14 zile şi închiderea secţiei pentru dezinfecţii terminale, în repetate rânduri, în toate încăperile secţiei.

Toate cazurile confirmate pozitiv, atât din rândul pacienţilor, cât şi al personalului medico-sanitar şi auxiliar au fost raportate către Direcţia de Sănătate Publică Mureş, precum şi în comunicarea către public.

La ora actuală, urmare a măsurilor dispuse, cluster-ul este închis, nu au mai apărut cazuri noi, personalul medico-sanitar şi auxiliar din autoizolare de 14 zile şi-a reluat activitatea, iar Secţia Clinică Gastroenterologie este funcţională.”

Alex TOTH

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE