Decani noi la UMFST Târgu Mureș (5). Daniel Ștefan propune ”afirmarea unei noi identități” Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 987 Vizualizări

Decani noi la UMFST Târgu Mureș (5). Daniel Ștefan propune ”afirmarea unei noi identități”

Cotidianul Zi de Zi vă propune un serial de prezentare a noilor decani ai Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, mandatul 2020-2024.

Desemnarea celor șapte decani ai UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș s-a făcut la sfârșitul lunii martie de către o comisie alcătuită din prof. dr. Leonard Azamfirei – președinte, prof. dr. Călin Enăchescu – membru, prof. dr. Angela Borda – membru și prof. dr. Rodica Bălașa – membru, iar episodul de astăzi este destinat decanului Facultății de Economie și Drept, conf. univ. dr. Daniel Ștefan.

Repoziționarea mediului universitar mureșean, necesară

Potrivit Planului Managerial propus de conf. univ. dr. Daniel Ștefan, Facultatea de Economie și Drept și-a asumat, de-a lungul celor peste 25 de ani de existență, rolul de formator local și regional, oferind comunității o sursă importantă de specialiști, în domeniile Economie, Drept și Administrație publică, însă în prezent trendul actual nu oferă mediului universitar în general și Facultății de Economie și Drept în special perspective pozitive pentru perioada următoare.

”Raportat la acest aspect, proiecțiile Eurostat arată că la nivelul Uniunii Europene ne așteptăm la o reducere abruptă până în anul 2060 a ponderii populației tinere din populația totală, România fiind printre țările cele mai afectate de această tendință. În acest context, piața universitară națională va fi caracterizată de o concurență acerbă în atragerea de noi studenți, atât din dorința de a păstra zonele de tradiție ale marilor centre universitare, cât și datorită manifestării universităților străine în calitate de competitori. Aceste evoluții relevă necesitatea de repoziționare a mediului universitar mureșean, atât în ceea ce privește elementele tradiționale, cât și în ceea ce privește deschiderea spre direcții de dezvoltare mai puțin explorate până în prezent: programe de studii noi, prezența pe piețe noi pentru atragerea studenților atât la nivel național, cât și la nivel internațional, cu țintirea zonelor geografice în care o astfel de ofertă educațională poate genera atractivitate, reevaluarea posibilităților de colaborare cu mediul de afaceri regional și național, dezvoltarea sectorului de cercetare teoretică și aplicativă și regândirea unei politici de resurse umane bazată pe atragerea de candidați cu potențial dovedit de a obține rezultate de cercetare superioare celor deja existente”, a punctat decanul Facultății de Economie și Drept din cadrul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Asumare de ”dimensiuni strategice inovatoare”

În același document, conf. univ. dr. Daniel Ștefan a mai subliniat că situația actuală în care facultatea se încadrează ”într-un cadru național ermetic”, în care elementele strategice sunt tratate în mod similar de majoritatea facultăților de profil similar, ”nu va face decât să ne plaseze în aceeași categorie a facultăților din eșalonul trei.”

”Soluțiile propuse au ca element definitoriu diferențierea, asumarea unor decizii care să plaseze programele de studii universitare pe direcții noi, pentru mediul universitar național. Doar asumându-ne, împreună, dimensiuni strategice inovatoare vom reuși să ne poziționăm semnificativ diferit, în orice clasament național. Afirmarea unei noi identități trebuie să pornească tot de la elementele tradiționale care vizează studentul ca element primordial al vieții universitare, iar toate celelalte acțiuni trebuie să se coordoneze pentru creșterea calității vieții universitare, la nivel didactic, științific și material. Prin natura ei, misiunea unei facultății este indisolubil legată de studenți. Rezultatele, performanțele studenților, atât în cadrul universității, cât și după ce aceștia absolvă studiile universitare. Ei formează pilonul identitar – o identitate care ne reprezintă și care are efecte asupra modului în care societatea ne percepe, ne acceptă sau ne respinge, ca membri ai comunității. Pornind de la foști, actuali sau viitori studenți, ca parte a comunității noastre academice, trebuie ca toate acțiunile noastre să fie angajate în direcția atingerii acestui deziderat: rezultate mai bune ale studenților facultății, o satisfacție superioară a acestora, atât ca student, cât și ca viitor membru activ în societate, având la bază competențele obținute în calitate de student”, a menționat decanul Facultății de Economie și Drept din cadrul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Obiective strategice propuse de conf. univ. Daniel Ștefan:

Construcția Planului Managerial are ca punct de pornire obiective strategice care concura la atingerea celor trei componente strategice care compun strategia de dezvoltare a rectorului ales, Inovație, Integrare și Internaționalizare:

– Eficientizarea activităților operaționale interne prin dezvoltarea de procese automatizate care sa permită integrarea activităților în viitoare procese RPA.

– Un act educațional orientat spre creșterea calității și adaptabilității pe piața muncii a absolvenților prin crearea de programe de învățare inovative, care să permită poziționarea facultății ca lider național în ceea ce privește inovația în învățământul economic, administrativ și juridic. Acest obiectiv vine să sprijine și să întărească liniile tradiționale existente la nivelul facultății prin modernizarea elementelor de conținut și a metodelor de predare.

– Repoziționarea activității de cercetare, pentru a obține rezultate în concordanță cu cele mai importante criterii de evaluare acceptate la nivel național și internațional precum și utilizarea avantajelor aduse de complementaritatea cu domeniul medical.

– Implicarea activă în viața comunității locale și regionale prin promovarea atitudinii civice a comunității academice, prin responsabilitate socială și interacțiune reală cu mediul de afaceri și autoritățile publice locale.

Teme strategice propuse de conf. univ. dr. Daniel Ștefan:

– Reformularea identității Facultății de Economie și Drept în concordanță cu evoluțiile sociale prezente, transformarea universității într-o entitate asumată ca element definitoriu al comunității locale și regionale.

– Păstrarea surselor tradiționale de studenți și creșterea potențialului neexploatat.

– Concentrarea tuturor resurselor în vederea obținerii unor rezultate de cercetare științifice superioare celor actuale, prin renunțarea la obiectivele minimale și asumarea abordării unor zone cu valoare adăugată mare, depunerea de eforturi (chiar și la nivelul resurselor materiale) de a atrage colaborări cu universități și cercetători care pot oferi rezultate superioare celor actuale (activități de twinning).

– Programe de studii noi conectate la nevoile regionale, dezvoltarea unor forumuri care să includă stakeholderii regionali, în formularea strategiilor de dezvoltare viitoare.

– Manifestare civică și strategică la nivel local și regional. Asumarea unor poziții de formator de opinie și de strategii pe principalele probleme ale comunității locale și regionale.

– Reducerea birocrației și, în special, adoptarea unui sistem de comunicare instituțional, integrat și eficient.

– Identificarea de resurse umane capabile să furnizeze rezultate didactice și de cercetare de nivel ridicat.

Alex TOTH

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE