EXCLUSIV! Cum va funcționa Unitatea de Suport Medical COVID-19 UMFST Târgu Mureș Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2797 Vizualizări

EXCLUSIV! Cum va funcționa Unitatea de Suport Medical COVID-19 UMFST Târgu Mureș

La inițiativa Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) “George Emil Palade” din Târgu Mureș, Instituția Prefectului – Județul Mureș, Consiliul Județean Mureș, Direcția de Sănătate Publică Mureș alături de celelalte autorități locale au decis transformarea Sălii polivalente din cadrul campusului universității într-o Unitate de Suport Medical COVID-19 de tip modular pentru bolnavii confirmați, cu simptomatologie moderată, în administrația Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

În cursul zile de marți, 28 aprilie, în prezența conducerii tuturor instituțiilor implicate, Universitatea a predat spre administrare Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș Unitatea de Suport Medical COVID-19, urmând ca aceasta să devină operațională în cel mai scurt timp.

Suprafață de 2.369 de metri pătrați

Facilitățile pe care le are UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș și poziționarea strategică a acesteia au permis adaptarea Sălii polivalente, care are o suprafață total construită de 2.369 de metri pătrați într-un spațiu de îngrijire medicală în care 1.901,5 de metri pătrați sunt destinate doar pentru spațiile medicale propriu-zise iar restul pentru spațiile de suport, asigurând condiții optime de îngrijire în 80 de paturi. În condiții de necesitate crescută, spațiul poate prelua, prin readaptarea dotărilor, și alte categorii de pacienți.

Unitatea de Suport Medical COVID-19 dispune de un spațiu de triaj pentru pacienți, 42 de saloane de 1-2 paturi (toate paturile sunt de tip terapie intensivă, monitorizate), cu suprafețe cuprinse între 8-16 metri pătrați, cu circuite adaptate, specifice bolilor infecțioase precum și toate spațiile anexe necesare bunei desfășurări a activității în condiții de siguranță.

Fiecare salon dispune de acces la oxigen medicinal alimentat de la stația centrală precum și celelalte utilități necesare, iar o parte dintre ele sunt conectate și la rețeaua de aer comprimat, permițând, la nevoie tratamentul intensiv, inclusiv ventilație mecanică a bolnavilor critici. Unitatea este prevăzută cu accese separate pentru pacienți, pentru personalul medico-sanitar, pentru aprovizionarea cu medicamente, hrană și alte materiale precum și pentru eliminarea deșeurilor contaminate.

Detalii despre funcționarea unității

Unitatea de suport medical COVID-19 UMFST este coordonată de șef lucrări dr. Horațiu Moldovan.

”Unitatea medicală suport COVID-19 UMFST este practic, din punct de vedere administrativ, o secție externă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, în care vor lucra mai multe cadre medicale din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență, din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș, care vor fi detașate de la alte spitale și centre medicale din județ. Acest centru va fi capabil să trateze peste 80 de pacienți, cazuri ușoare, medii și cazuri asimptomatice, dar va fi pregătit din punct de vedere medical să asigure suport medical avansat și pentru pacienții a căror stare de sănătate se va deteriora rapid pentru că știm că în evoluția pacienților cu COVID-19 poate să existe o deteriorare rapidă a stării de sănătate și atunci noi vom fi pregătiți în câteva saloane cu dotare complete de terapie intensivă pentru ca timp de câteva ore să putem să asigurăm suportul medical avansat pentru acești pacienți până când putem să facem transferul într-o secție de terapie intensivă din cadrul Spitalului”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, șef lucrări dr. Horațiu Moldovan.

Cadrele medicale vor lucra în echipe mici, la capacitate maximă.

”Vor fi cinci astfel de echipe formate din medici, asistenți, infirmieri, îngrijitori medicali. Aceste echipe nu se vor întâlni niciodată, vor fi echipe de sine stătătoare tocmai pentru a elimina ceea ce se numește ”cross contamination”, adică dacă o persoană dintr-o echipă este infectată să evităm infecția altor echipe. Vom avea cele mai draconice mijloace de protecție. Practic, protecția personalului va fi de nivel înalt în sensul în care tot personalul care va lucra în această unitate va avea combinezon impermeabil, halat chirurgical imepermeabil, trei perechi de mănuși, vizieră și așa mai departe, și vor fi circuite stricte de intrare și de ieșire, adică de decontaminare în momentul în care personalul medical iese din tură. Ca să nu fie o încărcătură fizică și fizică prea mare pentru personal, turele de 8 ore vor fi împărțite în două, respectiv jumătate din timp se va lucra în ”zona roșie”, cu pacienții, și în cealaltă jumătate se va lucra în ”zona verde”. Între cele două zone va exista o ”zonă tampon”, respectiv o camera cu presiune negativă, astfel încât să se elimine contaminarea ”zonei verzi”. Totodată, unitatea va avea un punct farmaceutic propriu unde vor exista medicamentele curente și medicația de urgență”, a menționat șef lucrări dr. Horațiu Moldovan.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE