Home / Invatamant / Obligarea părinților să asigure accesul copiilor la învățământ online încalcă drepturile elevilor, susține un avocat clujean
Sursa foto: timofciuc.ro/blog/

Obligarea părinților să asigure accesul copiilor la învățământ online încalcă drepturile elevilor, susține un avocat clujean

Distribuie

Avocatul clujean Maté András, în același timp părinte a doi copii de vârstă școlară, invocă într-o plângere prealabilă către ministrul Educației, Monica Anisie, încălcarea dreptului la învățătură și egalitatea de șanse. Cerând revocarea ordinului dat de ministru, care prevede obligarea părinților să asigure accesul elevilor la învățământul online, avocatul clujean susține că instrucțiunile ordinului cuprind și articole nelegale, care impun obligații materiale în sarcina unor persoane, cu toate că ar trebui să fie suportate de stat.

Avocatul Maté András a declarat pentru MEDIAFAX: „În calitate de părinte a doi elevi care frecventează învățământul gratuit din România, am formulat o plângere prealabilă la adresa ministrului Educației, Monica Anisie, cu privire la legalitatea Ordinului nr. 4135/21 aprilie, 2020. Prin acest act se aprobau Instrucțiuni privind asigurarea continuității procesului de învățare la nivelul sistemului de învățământ preuniversitar. Am cerut revocarea Ordinului și abrogarea unor articole din Instrucțiuni, care sunt nelegale deoarece impun obligații materiale în sarcina unor persoane, deși ar trebui să fie suportate de stat. De asemenea, Ordinul încalcă dreptul la învățământ gratuit și la egalitatea de șanse a elevului, fiind discriminatoriu față de cei care nu au posibilitatea de a asigura mijloace materiale, astfel încât să poată executa obligațiile impuse”, a spus avocatul din Cluj-Napoca.

El a motivat că Ordinul ministrului Educației este lovit de nulitate, în condițiile în care Decretele emise de președintele țării – legate de instituirea și prelungirea stării de urgență – dispun în mod obligatoriu suspendarea cursurilor din toate unitățile și instituțiile de învățământ „și nu fac diferență între modalitatea de predare fizică – la școală, în clase – sau online”.

În completare, avocatul clujean susține că Ordinul care îi obligă pe părinți să asigure participarea elevilor la învățământul online încalcă și prevederile Legii Educației, care stipulează că învățământul în România este gratuit.

„Nu mă poți pune pe mine, ca părinte, să asigur mijloace materiale – calculator, laptop sau tabletă, abonament la internet. Aceste lucruri trebuiau asigurate de inspectoratele școlare, iar dacă nu se asigură tuturor elevilor, apare discriminarea. De la începutul lunii martie, aveau autoritățile timp suficient să asigure aceste mijloace tehnice”, a concluzionat Maté András.

Mediafax


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.