Home / Sanatate / S.O.S. DRAMATIC lansat de doctorul mureșean Lucian Băilă! Zeci de cadre de la ATI au COVID-19!

S.O.S. DRAMATIC lansat de doctorul mureșean Lucian Băilă! Zeci de cadre de la ATI au COVID-19!

Distribuie

Doctorul Lucian Băilă, medic primar ATI în cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș, a dezvăluit joi, 7 mai, printr-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, că secția pe care o conduce se confruntă cu o criză acută de personal, cauza fiind numărul mare de infectări COVID-19 în rândul cadrelor medicale care deservesc respectiva secție.

”35 de colegi, brancardieri, infirmiere, asistente, medici sunt pozitivi, internati în spitalul nostru. Atmosfera este foarte apăsătoare, presiunea psihică este intensă, am ajuns să ne tratăm între noi, suntem și noi oameni. Ne rotăm în ture ca electronii, mulți despărțiți de familii, ne-am dereglat puțintel”, a scris dr. Lucian Băilă.

S.O.S. către alte spitale, pentru detașare de personal mediu!

Totodată, dr. Lucian Băilă și-a manifestat nemulțumirea vis a vs de negăsirea unei soluții pentru transferul de personal de specialitate de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș la secția ATI a Spitalului Clinic Județean Mureș.

”După aproape două luni de COVID-19, le-am solicitat sprijinul pentru preluarea câtorva pacienți critici (4) din secția ATI a Spitalului Clinic Județean, sau, dacă nu se poate, detașarea de personal mediu la secția noastră, intrucât pur si simplu suntem depășiți numeric, nu mai avem cum organiza turele la ATI-COVID, locuri și ventilatoare fiind suficiente”, a afirmat dr. Lucian Băilă.

”Nu doream decât să ne resetăm ca s-o luăm de la capăt cu forțe noi. Spre surprinderea noastră, colegii de breaslă ne-au răspuns că nu ne pot prelua nici un pacient și nu ne pot detașa nici o persoană calificată. Aveau, si acum au, in cele 20 de paturi ATI, fix 5 suspecti de COVID-19, in 5 saloane. Numărul lor nu se modifică, e constant ca viteza luminii. Deci capacitate lor ATI este in permanență la limita superioară. Si dacă n-au intr-un anumit moment urgențe, sigur vor avea, drobul de sare e sus – am aflat și eu că așa este în urgență”, a adăugat medicul de la Spitalul Clinic Județean Mureș.

”Mi se părea jenant să fac public așa ceva, și acum mi-e jenă”

Nu în ultimul rând, șeful secției ATI din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș s-a declarant jenat de situația existentă.
”Nu credeam ca la maturitate profesională, după 30 de ani de activitate intr-o specialitate in care colegialitatea, solidaritatea si spiritul de echipă reprezintă trăsături caracteriale esențiale să trăiesc o asemenea dezamăgire. Câteva zile n-am fost bun de nimic, mi se parea jenant să fac public asa ceva, și acum mi-e jenă. Mie. Menționez că ne-am mai inseninat când am văzut că există totuși trăsăturile despre care vorbeam, când colegi de specialitate din Târnăveni, Sighișoara, alte orașe mari și mici ne-au oferit ajutorul. Si, în primul rând, personal mediu din alte secții ale spitalului nostru. Dar ceea ce este cel mai jenant este faptul ca acest vestit Targu Mureș medical cu o infrastructură suficientă, ajunge să transfere pacienti critici COVID-19 in spitale din Cluj și Sibiu, care au recționat imediat la rugămințile noastre. Subliniez faptul că sunt conștient că legal acești pacienti nu puteau fi preluați de către dânșii în acel moment, însă o adaptare legală nu ar fi fost o problemă. Iar detașarea personalului este perfect legală. Răspunsul a fost că ei au foarte, foarte mult de lucru, de parcă noi eram anesteziști de pe inelele lui Saturn și nu știam nimic din ce se întâmplă”, a mai scris dr. Lucian Băilă.

Vom reveni, cu punctul de vedere al conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

UPDATE, vineri, 8 mai:

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a remis vineri, 8 mai, un comunicat de presă în care oferă explicații la nemulțumirile exprimate de doctorul mureșean Lucian Băilă, medic primar ATI în cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș.

Redăm, în rândurile de mai jos, conținutul integral al comunicatului de presă transmis de conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș:

”Conform Ordinului nr. 555/03.04.2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul pandemiei de coronavirus COVID-19, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş este spital suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2.

În acest context, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a înfiinţat Departamentul COVID, care cuprinde o zonă pentru pacienti non-critici, o zonă pentru pacienţi critici, precum şi o sală pentru intervenţii chirurgicale şi o sală pentru obstetrică ginecologie.

Fiind spital de urgenţă, de la începutul pandemiei şi până în prezent, în cadrul UPU SMURD al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş s-au prezentat 5.311 pacienţi (urgenţe), dintre care 766 au necesitat intervenţii chirurgicale. Dintre aceştia, 190 de pacienţi au fost preluaţi în ATI, din care 49 pe ATI-COVID.

În cadrul Departamentului COVID au fost internaţi 122 de pacienţi, dintre care 19 confirmaţi pozitiv COVID-19. Dintre cei 19 pacienţi confirmaţi, 9 au avut nevoie de intervenţii chirurgicale.

Deşi, conform Ordinului 555/2020 Secţia ATI a Spitalului Clinic Judeţean Mureş trebuia să preia toţi pacienţii critici infectaţi, suspecţi şi confirmaţi, pacienţii au rămas la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, blocând Secţia ATI cu aceste cazuri, la care s-au adăugat şi cazurile de politraumatisme, neurochirurgicale, neurologice pe care unitatea noastră le-a acceptat în continuare, având în vedere că suntem spital de urgenţă. Secţia ATI a fost împărţită în două zone (non-COVID şi COVID – 5 saloane).

La începutul pandemiei un pacient din Secţia ATI a fost diagnosticat, la 8 zile după deces, ca fiind pozitiv COVID-19, motiv pentru care 81 de persoane, dintre care 51 din personalul ATI, au fost trimise în autoizolare la docmiciliu.  Astfel, personalul din ATI a fost suplimentat cu personal medico-sanitar şi auxiliar de pe alte sectiile ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Acest personal este menţinut şi în momentul de faţă pe Secţia ATI, pentru a putea asigura activitatea optimă a secţiei.

Totodată, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a fost nominalizat să preia în structura funcţională unitatea de suport COVID din cadrul UMFST pentru pacienţii asimptomatici. În acel moment am solicitat personal suplimentar din cadrul unităţilor sanitare din judeţ, fiind astfel detaşate, începând cu data de 1 mai 2020, un număr de 27 de persoane – personal medico-sanitar şi auxiliar – de la Spitalele Reghin, Sovata, Luduş, Sângiorgiu de Pădure.

În aceea ce priveşte sprijinul acordat Spitalului Clinic Judeţean Mureş, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a detaşat, de la începutul anului, către Secţia ATI SCJM 20 de rezidenţi ATI (an I-V).

De asemenea, pentru a veni în sprijinul Sectiei ATI a Spitalului Clinic Judeţean Mureş am solicitat redirecţionarea către această secţiei a personalului medical care ne-a fost destinat pentru unitatea de suport din cadrul UMFST (cele 27 persoane menţionate) şi am oferit suport logistic constând în ventilatoare sau aparatura medicală, în caz de nevoie.

În momentul în care am fost solicitati pentru ajutor de către Spitalului Clinic Judeţean Mureş, zona Covid era complet blocată, iar în UPU SMURD erau alti pacienţi de preluat, ceea ce a făcut imposibilă preluarea altor pacienţi suplimentari. Mai mult decât atât, în data de 05.05.2020 am fost nevoiţi să anunţăm DSP si Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI) pentu a redirecţiona pacienţi critici în alte centre, deoarece la momentul respectiv aşteptau deja 4 pacienţi intubaţi la preluare din UPU. Astfel, cu ajutorul CNCCI au fost acceptaţi pentru preluare un număr de 2 pacienti critici de către Spitalul Judetean Sibiu, din nefericire doar unul a fost transferat, celalalt decedând în cadrul UPU înainte de transfer.

Spitalul Clinic Judeţean Mureş a solicitat Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş să-i detaşeze, pentru o perioadă de 60 de zile, personal medico-sanitar şi auxiliar specializat ATI, lucru imposibil de realizat, având în vedere că în Secţia ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a fost detaşat personal de pe celelalte secţii ale spitalului.

În aceste momente grele, moralul personalului medical, într-adevăr, nu este unul pozitiv, iar suprasolicitarea psihică şi fizică, deseori, ne îndeamnă la reacţii uneori poate exagerate, dar nu trebuie să uităm că avem un scop unitar, acela de a lupta împotriva acestei epidemii cu toate resursele şi posibilitatile, dar avem obligaţia să ne mentinem în continuare omenia şi ţinuta morală, indiferent de situaţie.”

Alex TOTH

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.