FINANȚARE APROBATĂ. Străzi reabilitate și un centru cultural modern la Sărmașu! Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 735 Vizualizări

FINANȚARE APROBATĂ. Străzi reabilitate și un centru cultural modern la Sărmașu!

Peste trei ani, locuitorii orașului Sărmașu din județul Mureș, vor avea încă 2 kilometri de străzi reabilitate și un centru cultural modern, realizate cu ajutorul fondurilor nerambursabile Regio. Îmbunătățirea calității vieții populației din orașul Sărmașu, prin asigurarea unui centru cultural adecvat și drumuri mai bune ce garantează fluidizarea traficului și traversarea localității în condiții de siguranță, reprezintă obiectivul contractului de finanțare nerambursabilă Regio, semnat de către Ioan Mocean, primarul orașului Sărmașu, și Simion Crețu, director general al ADR Centru. Cu un buget de investiții de peste 12 milioane lei, proiectul va moderniza Casa de Cultură din oraș și șase străzi situate în vecinătatea Centrului.

Datele proiectului

Lipsa unui centru cultural adecvat și străzile din pietriș sau pământ, au fost motivele pentru care Primăria orașului Sărmașu, beneficiarul proiectului, a considerat importantă obținerea de finanțare  nerambursabilă pentru realizarea investiției. Proiectul cu titlu ”Îmbunătățirea calității vieții populației din orașul Sărmașu prin reabilitarea, modernizarea, dotarea și extinderea Casei de Cultură a Orașului Sărmașu și modernizarea spațiului public urban adiacent”, are o valoare totală de 12.031.385 de lei, din care 11.768.904 de lei, respectiv 2.526.871 de euro, reprezintă finanțarea nerambursabilă alocată pentru realizarea investițiilor. Fondurile alocate provin din bugetul POR 2014-2020, gestionat de ADR Centru la nivelul Regiunii Centru, respectiv din Axa prioritară 13, Obiectivul Specific 13.1 ce vizează îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici şi mijlocii din România.

”Pentru un oraș cu 7.000 de locuitori ce au ca ocupație principală agricultura, Primăria orașului Sărmașu a dat dovadă de un bun management și o bună strategie de accesare a fondurilor. Acest proiect se adaugă altor trei contracte de finanțare prin POR 2014-2020, care sunt în prezent în derulare. Astfel, pe lângă Centrul cultural modern, orașul va mai avea la finalul implementării proiectelor, peste 8 kilometri de străzi reabilitate, o creșă nou construită, o nouă  bază sportivă și de agrement, iar școala generală va fi reabilitată termic. Sunt aproape 45 de milioane de lei fonduri nerambursabile Regio alocate acestei comunități care a demonstrat că se poate. După cum susțin reprezentanții orașului, obiectivul lor de a îmbunătății calitatea vieții cetățenilor din oraș este evident și prin cei 6.000 de lei fonduri nerambursabile accesate pentru fiecare om din oraș, Sărmașu devenind astfel o comunitate cu infrastructură rutieră, de educație și de agrement de nivel european”, a declarat Simion Crețu.

Descrierea investiției

Proiectul contactat propune realizarea a două obiective integrate. Primul obiectiv, modernizarea Casei de Cultură din oraș, se justifică prin faptul că trebuie să vină în întâmpinarea publicului, să promoveze acte de cultură care să genereze progresul cultural al comunității locale.

În noua Casă de Cultură, beneficiarul prevede organizarea de spectacole artistice și difuzarea de filme, de care se vor bucura în special cei peste 1.200 de copii din localitate, dar și ceilalți locuitori. Lipsa unei săli de spectacole adecvate, face imposibilă organizarea unor manifestări culturale. Clădirea actuală, construită la mijlocul secolului trecut, este puternic degradată și complet lipsită de dotări. Lucrările prevăzute în proiect propun reabilitarea clădirii prin refacerea tuturor finisajelor interioare și exterioare, recompartimentări, refacerea șarpantei și a învelitorii, adaptarea clădirii pentru accesul persoanelor cu dizabilități, refacerea instalațiilor electrice, termice și sanitare.

Tot din bugetul proiectului, se vor dota și utila toate spațiile, se va înlocui tâmplăria, se vor executa izolații fonice și  se va crea o scenă modernă. Se va realiza o extindere spre latura de nord, iar alimentarea cu apă caldă va fi realizată prin panourile solare montate pe acoperișul clădirii.

Vor fi realizate grupuri sanitare suplimentare pentru spectatori și artiști, inclusiv un grup sanitar special amenajat pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. La scări, pe aleile de acces în clădire, vor fi montate benzi tactile, antiderapante, pentru a ușura deplasarea persoanelor cu deficiențe de vedere. De asemenea, se va reface și trotuarul perimetral. Printre echipamentele ce se vor achiziționa se regăsesc proiectoare, sistem de lumini, sistem de sonorizare sală, mobilier sală, mașină de fum, ecran și videoproiector.

Prin cel de-al doilea obiectiv al proiectului se vor reabilita și moderniza șase străzi din oraș, respectiv Piața Gării și străzile Câmpului, Livezii, Urzicari, Morii, Albinelor. Piața Gării deservește direct Casa de Cultură care va fi reabilitată, iar celelalte străzi sunt situate în cartierele alăturate, fiind în apropierea Casei de Cultură. Lungimea drumurilor publice modernizate și reabilitate va fi de 2,022 kilometri, iar a zonelor pietonale va fi de 3.096 metri liniari. În prezent, aceste străzi nu sunt amenajate existând doar pietruire slabă în unele porțiuni. Pe câteva străzi, structura rutieră este parțial formată din pământ, iar în rest este din pietriș mixt împrăștiat în amestec cu nisip. Străzile propuse pentru reabilitare nu prezintă siguranță pentru circulația autovehiculelor, nu au semnalizare orizontală și verticală. În unele puncte, vizibilitatea conducătorilor auto este foarte redusă, nu sunt amenajate drumuri laterale, intersecții etc. Părțile transversale ale părții carosabile lipsesc pe unele porțiuni, pantele sunt inverse, de aceea scurgerea apelor pluviale nu este asigurată, iar șanțurile sunt colmatate. Trotuarele existente sunt trotuare din dale de beton degradate, iar traficul se desfășoară cu viteză mică. Prin modernizarea străzilor și trotuarelor propuse pentru reabilitare, se va obține o îmbunătățire a gradului de atractivitate și accesibilitate a orașului Sărmașu, precum și o creștere a competitivității ca locație pentru afaceri.

Data estimată pentru finalizarea proiectului este 30 iunie 2023.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE