FOTO: Mirdatod, ambasadorul gustului natural și sănătos al Văii Gurghiului Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1372 Vizualizări

FOTO: Mirdatod, ambasadorul gustului natural și sănătos al Văii Gurghiului

Fiecare loc are ceva cu care să se mândrească, ceva care oferă acea autenticitate menită să ducă mai departe farmecul locului. Un astfel de loc este și Valea Gurghiului, zonă de un pitoresc aparte, cu oameni dragi și muncitori care și-au pus amprenta asupra zonei. La acest capitol al faptelor frumoase petrecute pe Vale se numără și apariția în anul 1994 a societății Mirdatod Prod SRL, care într-un sfert de veac avea să facă cunoscut lumii gustul natural al lactatelor fabricate la Ibănești. „Societatea a pornit la drum în anul 1994 ca și o afacere a familiei Todoran, mai exact a părinților actualilor administratori, Mircea și David Todoran. S-a început cu o cantitate de 50 de litri de lapte procesată pe zi, primul produs fiind Telemeaua de Ibănești cu saramură de Orșova”, a declarat Nicu Bumb, inginer șef în cadrul SC Mirdatod Prod SRL. A urmat un drum presărat cu multă muncă, investiții, fapt pentru care micuța fabrică de procesare de odinioară să fie astăzi una din cele mai respectate societăți din domeniu. Mai mult de atât, noile investiții vor face ca Mirdatod să devină în viitorul apropiat cel mai mare procesator de lapte cu capital românesc din țară. „În momentul de față procesăm o cantitate de 70.000 de litri de lapte la unitatea noastră din Ibănești. Avem în derulare un proiect la Reghin, o fabrică nouă de procesare lactate unde vom procesa o cantitate de 300.000 de litri de lapte pe zi, în trei schimburi, fiind cea mai mare fabrică cu capital românesc în ce privește procesarea produselor lactate din România”, a afirmat ing. Nicu Bumb.

”Regina produselor lactate românești”

Dar cea mai mare realizare a societății Mirdatod o reprezintă recunoașterea europeană, atât în ce privește „Telemeaua de Ibănești”, primul produs românesc care a primit recunoașterea europeană de „Denumire de origine protejată“, precum și certificarea ca și produse montane la Cașcavalul, Smântâna și Urda de Ibănești. „Am reprezentat România la cel mai mare târg de produse alimentare Gulf Food – Dubai unde am fost prezenți cu „Telemeaua de Ibănești”, primul produs românesc certificat cu Denumire de Origine Protejată, Regina produselor lactate românești. „Telemeaua de Ibănești“ poate fi comercializată sub această denumire în Uniunea Europeană doar dacă este produsă pe teritoriul administrativ al celor trei comune Gurghiu, Hodac și Ibănești, aflate în judeţul Mureș, teritoriile acestor comune formând în parte Valea Gurghiului. De asemenea, în anul 2018 am certificat și primele trei produse montane românești: Cașcavalul de Ibănești – Produs montan, Smântâna de Ibănești – produs montan și Urda de Ibănești – produs montan. Această certificare de produs montan are un rol extrem de important. Este fabricat doar într-un areal geografic bine delimitat, respectiv anumite comune, certificate și agreate de Ministerul Agriculturii ca fiind zonă montană”, a subliniat ing. Nicu Bumb.

Produse naturale 100%

În spatele acestor produse certificate stă în primul rând munca celor care fac ca laptele procesat pe Valea Gurghiului să se transforme într-un produs natural, sănătos și gustos. „Firma noastră are în momentul de față undeva la 150 de angajați. Pe lângă aceștia, avem peste 1.800 de producători de lapte, tot un fel de angajați ai noștri care sunt plătiți pentru laptele produs o dată la 30 de zile. Peste 80% din lapte provine de la crescătorii cu până la cinci vaci, un lapte de o calitate deosebită, de la animale crescute natural, fără substanțe chimice, de aceea și produsele noastre se bucură de un gust adevărat și natural. Colectăm lapte dintr-un areal geografic de peste 50 de kilometri pătrați, o mare parte provine de pe Valea Gurghiului, Valea Mureșului, Valea Beicii, inclusiv din Harghita. De un an de zile am început un contract și cu zona de Câmpie, respectiv zona Iernut, zona Șăulia, Șeulia și Miheș de unde colectăm o cantitate semnificativă de lapte pentru firma noastră de procesare. Produsele noastre sunt naturale 100%, ținând cont că materia primă, laptele, este unul natural obținut dintr-o floră spontană deosebită cum este cazul produsului ”Telemeaua de Ibănești”. Consumatorul trebuie să știe faptul că am format o asociație compusă din trei comune, Ibănești, Gurghiu și Hodac, astfel că acest produs „Telemeaua de Ibănești”, primul și singurul produs românesc cu Denumire de Origine Protejată, se fabrică doar în cele trei comune. Tot timpul consumatorul va ști că produsul noastru are aceleași caracteristici organoliptice și fizico-chimice deoarece este obținut doar de la animalele care pășunează această floră spontană din cele trei comune”, a spus reprezentantul Mirdatod.

Saramura de Orșova, secretul gustului

Pentru a obține o conservare naturală la produsul „Telemeaua de Ibănești” este folosită o apă sărată dintr-o fântână din localitatea Orșova, comuna Gurghiu.

„Este o fântână veche de sute de ani. Producătorii din zonă făceau brânzeturi și alte produse care nu aveau cum să fie conservate acum o sută de ani, decât cu această apă sărată. Am făcut o investiție destul de substanțială prin care am pus la punct fântâna veche. Am modernizat-o, am mărit-o, practic am urmărit ca această fântână să aibă o capacitate mult mai mare de apă sărată, cu o concentrație cât mai ridicată. Am împrejmuit fântâna cu gard de metal unde să nu poate să intre nimeni. De la ea am tras cam vreo 300 de metri o conductă de inox într-un bazin de 9.000 de litri unde, prin cădere, tot timpul este saramură. Am lăsat un robinet, astfel ca oamenii din zonă pot să-și ia saramură de la această fântână în condiții sanitar igienice. Care vrea să-și pună ceva la murat, poate să ia saramură de la această fântână fără nicio problemă, în condiții de igienă maximă. Această saramură se simte în calitatea produsului nostru, concentrația de sare este de 25- 28%, ideală pentru a putea să conservi orice aliment”, a povestit ing. Nicu Bumb.

”Ambasadori ai mâncării de calitate românești”

De multe ori în comerț găsim produse ieftine, aspect care se regăsește și în calitatea produsului respectiv, lucru subliniat și de reprezentantul Mirdatod. „În multe supermarketuri găsești produse la jumătate din prețul produselor noastre. Sincer spun, cred că acele produse au văzut laptele doar când au fost încărcate și au trecut pe lângă o turmă de vaci. Nu ai cum să pui un preț de 6 lei la kilogramul de telemea, cu transport, cu taxă de raft și mai știu eu ce chestii, când noi îl producem la 18 lei. Din opt litri de lapte producem un kilogram de telemea, iar din 12 litri un kilogram de cașcaval”, a afirmat ing. Nicu Bumb. Chiar dacă pandemia COVID-19 face ca perspectiva vânzărilor să fie ușor perturbată, rugămintea reprezentanților societății Mirdatod este ca și produsele locale să fie agreate de cumpărători. „În aceste momente este extrem de important sprijinul oferit producătorilor locali. Tot timpul e important să consumăm produse românești, nu doar acum cu această pandemie. Rog de fiecare dată consumatorul român să fie patriot, să cumpere produse românești. Să fie atent cum este procesat produsul respectiv, cu materii prime românești, nu doar aduse fructe, lapte sau carne din afară și doar procesate sau ambalate în Românie. Un produs românesc este atunci când și materiile prime sunt românești, provenite de la fermele românești, de la țăranii români, indiferent că vorbim de lapte, carne, fructe de pădure sau miere de albine, care e procesată în România, cu muncă românească. În acest fel, toți banii vor rămâne la noi în țară dacă vom cumpăra aceste produse. Vă garantez că majoritatea produselor care sunt fabricate în România au în spate oameni serioși care fac produse de top. Problema este că nu știm să le promovăm, să putem ieși în față cu ele, să fim adevărați ambasadori ai acestei țări cu o floră spontană deosebită ce ne oferă un plus deosebit de calitate prin produsele care le oferă. Trebuie doar să fim uniți, să formăm asociații, grupuri de producători și cooperative prin care să ne ajută, nu să ne încurcăm unii pe alții, să putem să ieșim în față, să demonstrăm că putem fi ambasadori ai mâncării de calitate românești!”, a conchis ing. Nicu Bumb.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE