A VENIT DEGEABA?! Răspunsurile la problemele medicale COVID-19 din Mureș, evitate de Ministrul Sănătății! Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3215 Vizualizări

A VENIT DEGEABA?! Răspunsurile la problemele medicale COVID-19 din Mureș, evitate de Ministrul Sănătății!

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vizitat sâmbătă, 9 mai, alături de Klaus Iohannis, președintele României, și de premierul României, Ludovic Orban, Unitatea de suport medical COVID-19 construită în incinta sălii de sport a Universității de Farmacie, Medicină, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș.

După vizitarea Unității de suport medical COVID-19 UMFST, premierul Ludovic Orban și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, s-au deplasat la sediul Instituției Prefectului – Județul Mureș, unde au avut o întrevedere cu prefectul județului Mureș, Mara Togănel.

La încheierea întâlnirii, la ieșirea din Palatul Administrativ din Târgu-Mureș, premierul Ludovic Orban a susținut tradiționala declarație de presă, după care a răspuns întrebărilor adresate de jurnaliști, împreună cu ministrul Sănătății.

Deși la nivelul județului Mureș există probleme serioase în lupta împotriva infecției cu noul coronavirus, dintre care amintim doar locurile insuficiente la terapie intensivă pentru pacienții COVID-19, criza acută de personal de la secția ATI a Spitalului Clinic Județean Mureș și nu în ultimul rând numărul mare, peste 100, de infectări cu noul coronavirus în rândul personalului medical, ministrul Sănătății a evitat fiecare întrebare care se referea la problemele enumerate anterior, toate cunoscute de opinia publică mureșeană.

Întrebări despre problemele din spitale, răspunsuri pe lângă subiect…

Redăm, în rândurile de mai jos întrebările punctuale adresate de reporteri și răspunsurile, din colț în colț, oferite de Nelu Tătaru.

Reporter: Târgumureșenii se întreabă de ce nu ați mers să vizitați spitalele cu pacienți COVID. De exemplu, știm că la toate ATI-urile nu mai sunt locuri, sunt pline.

Ministrul Sănătății: Am discutat acest aspect, înainte de a vă răspunde țin să menționez particularitatea acestei secții exterioare de suport COVID. Din cele 90 de paturi, 20 sunt de terapie intensivă. Tocmai pe discuțiile care existau în săptămâna care a trecut pe lipsa locurilor din terapie intensivă. Reașezarea managerială și capacitarea la optimum a paturilor existente, precum și anchetele epidemiologice care să transforme un pacient suspect într-un pacient pozitiv sau negativ, fac și acele locuri în terapiile intensive. Am avut această discuție astăzi, am promis că voi reveni tocmai pentru spitalele COVID ca și suport. Am venit să vedem acest spital sau această secție exterioară și ca particularitate, mă repet, față de ce văzusem până acum, sunt cele 20 de paturi de terapie intensivă

Reporter: Sunt 38 de cadre medicale de la ATI infectate la unul dintre spitale. Credeți că este o problemă acolo, la unul dintre spitale?

Ministrul Sănătății: Suntem în acest moment într-un scenariu în care dacă ați urmărit și dumneavoastră avem patologie și infectare în tot ce înseamnă persoane instituționalizate, cămine de bătrâni, persoane care îngrijesc  aceste persoane instituționalizate, precum și corpul medical. Sunt secții care sunt expuse: primirile de urgențe, terapiile intensive, secțiile de boli infecțioase, precauție trebuie să existe în continuare tocmai pentru că vorbim despre o posibilă relaxare după 15 mai. Până să ajungem în 15 mai, prefer să discutăm în acest moment de aceste măsuri de precauție. Suntem încă pe acel platou, nu suntem într-o scădere, suntem într-o reglare a numărului de cazuri, constante, după cum ați putut vedea astăzi avem 15.100 de infectați, avem 6.900 de vindecați, avem 245 de cazuri în terapie intensive, 320 de cazuri noi. Rămânem totuși la 300 de cazuri noi. Înseamnă că trebuie să avem și să respectăm acele precauții, la fel și populația civilă, rog la respectarea acelei distanțări sociale, la izolare voluntară până la expirarea termenului în care suntem, într-o stare de urgență, rămânem în acel registru. Dincolo de toate, și mă întorc la întrebarea dumneavoastră, personalul medical trebuie să rămână valid. Avem medicamente, avem echipamente, fiind testate, dar și precauția care trebuie să rămână.

Reporter: Doctorii din Târgu Mureș mi-au spus chiar în timp ce vizitați acel spital suport COVID că se simțeau mai încurajați dacă ați fi mers în mijlocul lor să discutați puțin despre situația de la spitalele din Târgu Mureș. Reiau, sunt peste 100 de cadre medicale infectate…

Ministrul Sănătății: Da, au fost la această inaugurare a acestui spital și managerii de la aceste spitale cu care am avut o discuție. Când voi veni, voi veni separat, strict pentru unitățile de primire urgență, strict pentru unitățile de terapie intensivă și vă asigur că nu veți ști nici dumneavoastră, nici managerii.

Reporter: Au fost medici care au vrut să vină acolo unde erați dumneavoastră.

Ministrul Sănătății: Avem anumite sesizări, voi veni special pentru asta.

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE