Home / Administratie / Măsuri prompte împotriva COVID-19, la Reghin

Măsuri prompte împotriva COVID-19, la Reghin

Distribuie

De la debutul pandemiei de COVID-19 și până în prezent, conducerea Primăriei municipiului Reghin, Consiliul Local Reghin și Comitetul Local pentru Situații de Urgență Reghin au luat mai multe măsuri menite să prevină răspândirea infecției cu noul coronavirus.

Primele măsuri, luate în 9 martie

Astfel, primele măsuri au fost luate încă înainte de instaurarea stării de urgență în România.

”Pe lângă activitatea specifică Comitetului Local pentru Situații de Urgență, pentru coordonarea tuturor măsurilor necesare evitării răspândirii infestării cu noul coronavirus s-a constituit o structură de permanență alcătuită din reprezentanți ai Municipiului Reghin, ai instituțiilor subordonate și ai Comitetului Local pentru Situații de Urgență. Unitatea Administrativ Teritorială Reghin a stabilit, începând cu 9 martie, înainte de instituirea stării de urgență, amânarea tuturor manifestărilor culturale, sportive etc, organizate de Municipiul Reghin și de instituțiile subordonate, precum și toate manifestările programate în instituțiile noastre și s-a avut în vedere asigurarea materialelor necesare dezinfecției frecvente pentru instituțiile publice aflate în subordinea Municipiului Reghin. S-a luat decizia suspendării activității celor două creșe din municipiul Reghin începând cu data de 11 martie 2020. De asemenea, s-a suspendat, pe durata stării de urgență, activitatea programelor afterschool, a cluburilor școlare și a altor activități extrașcolare, pe raza municipiului Reghin”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, primarul municipiului Reghin, Maria Precup, totodată președintele Comitetului Local pentru Situații de Urgență Reghin.

Totodată, autoritățile din ”Orașul Viorilor” au luat, încă de la faza incipientă a pandemiei, și alte măsuri importante.

”S-a realizat înștiințarea în scris a agenților economici de pe raza municipiului Reghin ce desfășoară activități de alimentație publică, supermarketuri, marketuri, magazine alimentare, baruri, cluburi, cafenele, stații de alimentare cu carburanți, saloane de coafură, cosmetică etc., precum și furnizorii publici și privați de transport persoane, de obligativitatea luării masurilor de igienizare și dezinfecție ce le revin, conform Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență. S-a decis asigurarea hranei și a bunurilor de strictă necesitate în cazul persoanelor izolate la domiciliu, fără aparținători, iar pentru reghinenii care s-au întors recent  din străinătate, din zone galbene, și se află în izolare am pus la dispoziție un număr de telefon pentru asistență”, a precizat Maria Precup.

Interacțiunea fizică dintre cetățeni, limitată

O altă măsură importantă pentru prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19 a constituit-o limitarea interacțiunii fizice în activitatea dintre funcționari și cetățenii municipiului.

”În această perioadă de criză am căutat permanent să găsim soluții prin care să venim în sprijinul cetățenilor și în același timp să limităm interacțiunea fizică, exceptând cazurile în care este absolută nevoie, pentru a nu contribui la răspândirea infectării cu coronavirus. În acest sens audiențele la primar, viceprimar respectiv secretar general au fost stabilite exclusiv online – prin mesaje private trimise pe pagina Municipiul Reghin sau telefonic. S-a aprobat site-ul Municipiului Reghin www.primariareghin.ro ca sursă oficială de informare pentru agenții economici, instituții publice și cetățeni, cu mențiunea că anumite informații de interes general cu privire la starea de urgență sunt comunicate și pe pagina de Facebook „Municipiul Reghin”, precum și în presa scrisă, la radio și televiziune, după caz. Pentru plata impozitelor și taxelor locale s-a recomandat utilizarea cât mai mult posibil a mijloacelor electronice de plată și evitarea prezenței fizice la ghișee. Toate cererile, petițiile, declarațiile și solicitările de clarificări, însoțite de documentele în susținere, sunt transmise exclusiv prin mijloace de comunicare prevăzute de lege, respectiv prin poștă sau curier, la adresa: Municipiul Reghin, strada Petru Maior nr. 41, județul Mureș, prin fax la numărul 0265-512.542 sau prin e-mail la adresa office@primariareghin.ro, răspunsul urmând a fi transmis la adresa poștală/e-mail indicată de solicitant”, a menționat Maria Precup.

”S-a suspendat desfășurarea activității pieței săptămânale de vechituri, ce se desfășura în zilele de sâmbătă, începând din data de 14 martie și a pieței săptămânale – Piața de joi – pe durata instituirii stării de urgență, iar Piața de zi – Piața Mică – a rămas deschisă cu respectarea reglementărilor în vigoare”, a adăugat primarul municipiului Reghn.

Decizii economice

De asemenea, Consiliul Local al Municipiului Reghin a votat aprobarea exonerării de la plata chiriei/ redevenței pe terenuri și/sau construcții aparținând Municipiului Reghin datorate de persoanele fizice și juridice, a căror activități sunt suspendate conform Ordonanței Militare 1/17 martie 2020 și a Ordonanței Militare 2/21 martie 2020, pentru perioada 1 martie 2020 – 30 iunie 2020.

”Am solicitat ca după încheierea situației financiare trimestriale – 31 martie – să fie propusă spre aprobarea Consiliului Local Reghin o rectificare bugetară prin care sumele prevăzute la capitolul evenimente pe anul 2020 să fie transferate la capitolul Cheltuieli pentru situații de urgență. Încă dinaintea decretării stării de urgență s-au făcut constant achiziții de produse dezinfectante, măști și mănuși, în unele situații cantitățile limitate fiind cauzate doar de lipsa stocurilor furnizorilor la nivel național”, a arătat Maria Precup.

Sprijin pentru personalul medical

De asemenea, autoritățile locale au contribuit la dotarea personalului medical cu echipamente, precum și la susținerea acestuia cu spații de cazare.

”S-au achiziționat trei tărgi transport radiotransparență, combinezoane și botoși pentru Compartimentul Primiri Urgențe precum și pentru cei de la secția Infecțioase din cadrul Spitalului Municipal „Eugen Nicoară” Reghin și au fost achiziționate servicii hoteliere destinate repausului între ture sau gărzi pentru personalul din cadrul Spitalului Municipal „Eugen Nicoară” Reghin, spații puse la dispoziție în vederea prevenirii răspândirii infectării cu COVID-19 în rândul cadrelor medicale sau al familiilor acestora. Au fost achiziționat servicii hoteliere de cazare și masă și pentru personalul angajat care desfășoară servicii sociale de tipul centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți cu și fără dizabilități precum și pentru alte categorii vulnerabile, publice și private care funcționează pe raza de competență a autorității publice locale Reghin. Am pus la dispoziția Detașamentului de Pompieri Reghin a două încăperi din imobilul Hotel Parc, ce se află în proprietatea Municipiului Reghin și în administrarea SC RAGCL SA Reghin, în vederea relocării unui echipaj de intervenție și pentru protecția personalului. Pentru a proteja în primul rând persoanele vulnerabile – oameni în vârstă, bolnavi cronici, femei însărcinate, copii bolnavi – persoane care sunt nevoite să frecventeze cabinetele medicilor de familie în această perioadă, precum şi pentru protecţia personalului medical din cabinete, Primăria Municipiului Reghin a sprijinit cu măşti, mănuşi şi dezinfectanţi cabinetele medicilor de familie de pe raza municipiului Reghin”, a afirmat Maria Precup.

Igienizări și dezinfectări de spații

Pe perioada stării de urgență, la nivelul municipiului Reghin s-a procedat la identificarea și ținerea evidenței persoanelor fără adăpost, precum și la asigurarea adăpostirii și îngrijirii acestora.

”În cazul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor s-a realizat o evidență a acestora de către personalul din cadrul aparatului de specialitate al primarului în colaborare cu cabinetele de medicină de familie situate pe raza municipiului Reghin în vederea asigurării sprijinului în vederea minimizării expunerii lor în afara locuinței. Una dinte măsurile luate în acest sens a fost lansarea Dispeceratului #Reghinsolidar și a unei linii Telverde prin care au fost puse la dispoziție contra cost trei tipuri de pachete alimentare, dar și pentru plata facturilor la utilități și obținerea prescripțiilor pentru medicamente și a medicamentelor pentru bolnavii cronici cu vârsta peste 65 de ani fără susținători sau altă formă de ajutor”, a precizat primarul municipiului Reghin.

Pentru limitarea răspândirii infecțiilor virale în această perioadă atât de sensibilă, Primăria municipiului Reghin a primit un grant de la Comisia Europeană – printr-un proiect al ROMACT – proiect în care 500 de pachete cu produse sanitare și de igienă vor fi distribuite familiilor vulnerabile din comunitatea romă. Totodată, au fost dispuse măsuri care prevăd igienizarea și dezinfectarea unor spații situate pe domeniul public al municipiului Reghin.

”În vederea asigurării apei potabile pentru persoanele care locuiesc în blocului de garsoniere situat pe strada Livezilor nr. 7 – 9, pe perioada stării de urgență, s-a montat o cișmea de apă în fața acestui imobil. S-a aprobat continuitatea transportului în comun pe raza municipiului Reghin dat fiind faptul că circulă un număr redus de persoane și se respectă măsurile de dezinfecție impuse. Acolo unde a fost cazul s-a suplimentat programul de transport public local pentru traseul care asigură transportul cetățenilor care se deplasează în interes profesional, în zona industrială a municipiului Reghin. Pentru diminuarea riscurilor de îmbolnăvire s-a implementat un program intens de igienizare și dezinfectarea a domeniului public (străzi, trotuare, parcuri, locuri de joacă pentru copii, mobilier urban, mijloace de transport în comun, stații de autobuz și alte spații publice frecventate de cetățeni) cu substanțe pe bază de cloramine eficiente în combaterea virușilor și bacteriilor. Primăria municipiului Reghin a demarat, începând cu data de 1 aprilie 2020, acțiuni periodice de dezinfecție la blocuri și în scările de bloc din municipiu, în conformitate cu prevederile articolului 6, alineatul 1, din Ordonanța Militară 4/29 martie 2020. Am asigurat de asemenea necesarul de dispozitive și soluții dezinfectante, aparate care au fost montate prin grija președinților de asociații, în fiecare scară de bloc. Cantitatea distribuită acoperind necesarul de dezinfectant pentru toate scările de bloc din municipiul Reghin pentru o perioadă de aproximativ 2 luni de zile”, a conchis Maria Precup.

Alex TOTH

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ședință extraordinară ”de îndată” la Consiliul Județean Mureș

Distribuie                                          DISPOZIŢIA NR.102   din 28 martie 2024 privind convocarea, de îndată, a Consiliului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.