Ofurile pomiculturii deslușite de Dumitru Ormenișan Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 513 Vizualizări

Ofurile pomiculturii deslușite de Dumitru Ormenișan

Pentru fermierul român, unul din inamicii cei mai frecvenți este vremea. Cum de multe ori nu se poate descurca de unul singur, logic ar fi ca statul să-i sară în ajutor, să-l ferească de acești inamici care mereu îi dau târcoale. Un exemplu cât se poate de real este cel al fermierului care activează în domeniul pomiculturii, mereu sub amenințarea intemperiilor vremii, ba îngheț. Mai mult de atât, banii din subvenții nu sunt cu nimic mai presus decât la alți fermieri unde costurile cu munca sunt mult sub cele practicate în pomicultură. Dumitru Ormenișan, administratorul societății Sucmerom SRL, lucrează în pomicultură de când se știe, cam de prin 1982, după absolvirea facultății activând în cadrul IAS Reghin ca șef de fermă, iar din 2000 conduce business-ul privat Sucmerom. În prezent, societatea administrată de Dumitru Ormenișan cultivă undeva la 100 de hectare de livezi în zona Reghin – Cozma, producția de mere fiind valorificată în supermarketuri.

Înghețul, inamicul principal

Prima problemă care dă mari bătăi de cap, în special pomicultorilor, este cea legată de capriciile vremii, care dau peste cap producția și nu numai. „Culturile se prezintă foarte bine în momentul de față când suntem în faza de înflorire. Singura problemă a fost înghețul care l-am avut în data de 27 aprilie. Ca și statistică, în ultimii cinci ani, doar în 2018 nu am avut parte de îngheț, în rest în fiecare an de confruntăm cu această problemă. Din păcate acest fenomen al înghețului se repetă anual. Vom vedea pe parcursul anului cât de tare ne-a afectat îngețul vizavi de producția totală. Deocamdată e prea devreme să facem o estimare, vom ști exact paguba în toamnă, când vom recolta”, a declarat Dumitru Ormenișan. Nu ajunge faptul că producția are de suferit, mai vine și tratamentul aplicat de firmele de asigurare, cu o politică doar de ei știută, care nu-i ajută deloc pe fermieri. „Deși există lege la nivel guvernamental prin care putem fi despăgubiți, din păcate nu te ascultă nimeni când le spui de o asemenea problemă. Suntem asigurați, în fiecare an ne asigurăm livezile. Dar și aici apar probleme, firmele nu mai vor să asigure pentru înghețul de primăvară sau asigură în condiții foarte proaste, și aproape că nu are niciun sens să te asiguri în condițiile impuse de ei. Ca și exemplu, asigură după data de 21 aprilie, până la această dată nu e tot îngheț de primăvară? Normal ar trebui să se facă în toată primăvara. Din păcate statul român nu ne ajută în caz de calamități naturale, nici o măcar subvenție pe prima de asigurare nu există. Avem o lege prin care statul te poate despăgubi, important este să se și dorească acest lucru. Din păcate, fostul ministru al Agriculturii nu a dorit acest lucru. Înainte se subvenționa prima de asigurare cu 50%, dar până anul trecut nimic. Anul acesta s-ar părea că se va da ceva, dar până nu vedem exact nu putem spune nimic. Până în 2019 nu s-a dat nimic, în condițiile în care se subvenționează primele de asigurare”, a spus Dumitru Ormenișan.

Subvenții pe ce produci

Dacă vremea nu ține cu tine, măcar statul să te ajute în ce privește subvențiile. O face, dar nu în mod echitabil, este de părere Dumitru Ormenișan. „În primul rând, eu nu sunt de acord cu subvenția pe suprafață, ea ar trebui acordată pe produs, pentru că sunt o mulțime de proprietari de teren care nu fac absolut nimic, declară pășune, imaș sau mai știu eu ce și primesc aceași sumă ca și mine care produc 50.000 de tone de mere la hectar, sau ca cel care produce 10 tone de grâu sau 15 tone de porumb. Nu face absolut nimic, dar cu toate astea tot beneficiază de subvenție. Se cunosc aceste lucruri și nu știu de ce nu se iau măsuri. Declari un teren și primești 100 de euro fără să miști un deget. Asta nu consider că e subvenție. Subvenția trebuie să se dea la produs. Ai produs două mere, ai 5 bani pe măr. Ai produs un milion de mere, ai 1 milion x 5 bani. În aceste condiții stimulezi producția, îl faci pe om să lucreze, nu să stea în crâșmă să-și bea subvenția. Dar asta e, decât să semnalăm aceste lucruri, mai mult nu avem ce face. Dacă s-ar pune subvenția pe produs, cei care produc ar câștiga mai mulți bani, plus că s-ar elimina cei care nu lucrează terenul ci doar îl declară”, a afirmat administratorul societății Sucmerom. În sprijinul afirmațiilor sale, Dumitru Ormenișan a invocat și costurile pentru un hectar de livadă, mult peste costurile altor culturi care se bucură de aceeași valoare a subvenției pe suprafață. „Cât au primit cei cu porumb sau alte culturi, atâta am primit și noi, aspect care iar nu mi se pare în regulă. La grâu sau porumb ai o anumită cheltuială pe hectar, iar la o livadă cheltuielile sunt mult mai mari la hectar, ajung până la 20.000 de lei, iar valoarea subvenției este egală cu cele de la alte culturi. Așa e în cazul livezilor, viilor, arbuștilor, care ar trebui să beneficieze de alte valori la subvenția pe suprafață. Pe lângă cheltuieli, e vorba aici și de muncă. Cât se muncește la un hectar de livadă și cât de muncește la un hectar de grâu, de aceea spun că nu e normal ca valoarea subvenției să fie egală. Trebuia să se facă ceva în acest sens, chiar dacă acum cred că e târziu să mai schimbi lucrurile. Cei care au negociat aceste lucruri, din păcate le-au negociat prost cu cei de la Bruxelles”, a arătat Dumitru Ormenișam Proiectele de viitor au în vedere achiziționarea cu utilaje în fermă, stagnate ca urmare a noilor condiții generate de pandemia COVID-19. „Avem în plan două proiecte pe fonduri europene în vedeera achiziționării de utilaje în cadrul fermei, dar deocamdatră suntem în stand by. Amânăm depunerea acestor proioecte, să vedem cum evoluează situația actuală. Nu vreau să intru în tot felul de cheltuieli și să mă trezesc că nu le pot acoperi”, a afirmat fermierul.

Adaptarea la condițiile de secetă

Producția înregistrată în cursul anului trecut de către Dumitriu Ormenișan a fost de 2.000 de tone, cantitate care poate fi obținută și în acest an, dacă nu chiar depășită, dacă vremea nu-și va spune cuvântul, mai puțin seceta, problemă rezolvată prin sistemul de irigare folosit în livezile societății Sucmerom. „Deocamdată nu avem probleme în ce privește seceta, plus că au mai fost și ceva ploi în ultimele zile. La măr nu s-a simțit foarte tare lipsa de precipitații, plus că livada noastră este irigată prin picurare. Este vorba de 55 de hectare, unde nu am nicio treabă cu seceta. Până la suprafața de 100 de hectare, mai avem 12 de hectare cu alte specii care nu se irigă”, a precizat Dumitru Ormenișan.

Dafcochim, partener de nădejde

La reușita unor producții mari, un rol important îl au și tratamentele fitosanitare. La acest capitol, relația foarte bună cu compania Dafcochim face ca producțiile înregistrate de Dumitru Ormenișan să fie cele scontate. „În ce privește partea de tratamente pentru protecția culturilor, trebuie să amintesc de partenerul nostru de nădejde care este compania Dafcochim. Tot ce înseamnă produse pentru protecția culturilor, îngrășăminte, erbicide este asigurat de la ei, practic sunt cei mai buni colaboratori care îi avem. Fără tratamente făcute la timp, cu produse de calitate, nu poți vorbi de o agricultură performantă. Cea mai importantă lucrare, în special în ce privește pomicultura, este cea a tratamentelor fito-sanitare. Dacă nu pui bază pe acest aspect nu obții nimic. În ce ne privește, investiția în aceste tratamente se ridică undeva la 60% din cheltuieli. Dacă cheltuiesc 20.000 de lei la un hectar, 12.000 de lei din această sumă merge pe aceste tratamente fitosanitare, fără să mai punem în calcul îngrășămintele și erbicidele. În schimb, dacă nu ai investi în aceste tratamente, nu ai mai face nimic vizavi de producție și productivitate”, a subliniat Dumitru Ormenișan.

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE