Home / Agricultura / Răspunsul Ministerului Agriculturii la mingea ridicată la fileu de Gheorghe Boţoman

Răspunsul Ministerului Agriculturii la mingea ridicată la fileu de Gheorghe Boţoman

La finele lunii  trecute, dr. ing. Gheorghe Boţoman, consilier tehnic al companiei mureşene Dafcochim, fost președinte al Federației Naționale Cartoful din România (FNCR)  și-a exprimat nemulțumirea, printr-o scrisoare adresată ministrului Agriculturii, Adrian Oros, legată de transferarea sumelor de la sprijinul cuplat pentru cartof către alte culturi, pe care o consideră neavenită, cerându-i revizuirea acesteia.

„Vă rog respectuos să reconsiderați intenția de redistribuire a sprijinului cuplat la cele două măsuri care privesc cultura cartofului (cartof sămânță și cartof timpuriu pentru industrializare). Am avut recent foarte multe discuții pe această temă cu fermierii cultivatori de cartof din județele Brașov, Covasna, Harghita, Bacău și Sibiu și vă informez cu toată responsabilitatea, iar mesajul meu îl voi face public, că fără un sprijin imediat și substanțial pentru fermierii cultivatori de cartof această cultură va fi practic abandonată, iar România nu va mai putea asigura consumul anual de cel puțin 1,7 milioane de tone din surse interne, și implicit siguranța alimentară a românilor va fi în mare pericol! Susțin cu toată răspunderea Memoriile recente înaintate de către FNCR, în care este prezentată în detaliu situația culturii cartofului din România și nevoia stringentă de a susține această cultură, cel puțin să-și stopeze declinul real din ultimii ani” se arată în scrisoarea adresată ministrului Agriculturii de către Gheorghe Boţoman.

Răspunsul Ministerulu Agriculturii a venit prin vocea Tatianei Preda, director general al  Direcției Generală Politici Agricole din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„În ceea ce privește propunerile  referitoare la plafoanele aferente măsurilor de sprijin cuplat la cartoful timpuriu pentru industrializare și cartoful pentru sămânță, vă informăm că în Monitorul Oficial al României nr. 359/05.05.2020 a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 351/2020 pentru aprobarea plafoanelor alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2019, care pentru sectorul cartofului stabilește următoarele plafoane: 840,000 mii euro pentru sămânță de cartof și 2.523,760 mii euro pentru cartof timpuriu pentru industrializare.Cuantumul pe unitatea de măsură pentru fiecare măsură de sprijin cuplat în sectorul vegetal se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor aferente măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal la suprafețele eligibile pentru anul 2019.Menționăm că transferurile de fonduri între măsurile de sprijin cuplat s-au realizat astfel încât, în cazul culturilor care nu au atins limita de suprafață notificată, cuantumul pe unitatea de măsură să asigure profitabilitatea”, se arată în răspunsul oferit de reprezentantul Ministerului Agriculturii.

Derogări la plata avansului în beneficiul fermierilor 

Un alt punct atins în scrisoarea de răspuns semnată de Tatiana Preda este  cel al avansurilor pentru plățile directe și pentru măsurile de dezvoltare rurală

„Având în vedere instituirea stării de urgență pe teritoriul României, pentru a veni în sprijinul fermierilor afectați de reducerea mobilității, precum și a respectării unor norme de prevenire a îmbolnăvirii cu COVID 19, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a formulat propuneri la nivelul Comisiei Europene pentru adoptarea urgentă a unor măsuri derogatorii în anul 2020, privind nivelul avansurilor pentru plățile directe și pentru măsurile de dezvoltare rurală. În urma solicitărilor formulate de România și de mai multe state membre, Comisia Europeană a adoptat Regulamentul de implementare privind derogări care permit ca avansul să poată fi de maximum 70% (în loc de maximum 50%) la plățile directe și de maximum 85% (în loc de maximum 75%) pentru măsurile de dezvoltare rurală, iar avansul pentru plățile directe să poată fi achitat, în anumite condiții, după finalizarea controalelor administrative (și nu după finalizarea verificării condițiilor de eligibilitate, care presupune controale administrative + controale pe teren)”, se arată în scrisoarea conducerii Direcției Generală Politici Agricole.

Vești bune se anunță de la Bruxelles, care au în vedere piețele agricole și alimentare.

„În completarea măsurilor menționate, în data de 22 aprilie 2020 Comisia Europeană a propus noi măsuri excepționale pentru a oferi mai mult sprijin piețelor agricole și alimentare cel mai afectate, precum:ajutoare pentru depozitarea privată, autorizarea adoptării unor măsuri de auto-organizare în cadrul pieței de către operatorii din sectoarele grav afectate, flexibilitatea programelor de sprijinire a pieței prin reorientarea priorităților de finanțare către măsuri de gestionare a crizei pentru toate sectoarele; derogare excepțională de la normele UE în materie de concurență. Aplicarea acestor măsuri, inclusiv pe piața cartofului, va conduce la reducerea presiunilor cu care se confruntă piețele, vor crește fluxul de numerar al fermierilor și vor reduce povara administrativă pentru autoritățile naționale și pentru fermieri”, se arată în actul emis de Direcția Generală Politici Agricole din cadrul MADR.

Pa plan intern, printre măsurile luate sunt cele legate de funcționarea piețelor agroalimentare pe perioada stării de urgență precum și crearea unui  portal prin care se facilitează postarea ofertelor producătorilor pentru legume proaspete destinate comercializării.

„La propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost adoptată o măsură privitoare la funcționarea piețelor agroalimentare pe perioada stării de urgență, pentru a facilita preluarea producției de la producătorii de produse agroalimentare. Astfel, pe perioada stării de urgență piețele agroalimentare rămân deschise, cu obligația administratorilor de a organiza activitățile în baza actelor normative incidente, prin adoptarea de măsuri împotriva răspândirii COVID-19. Totodată, pentru a facilita aprovizionarea cu o gamă sortimentală diversificată de legume proaspete obținute de producătorii agricoli și pentru a răspunde cererii de astfel de produse din partea consumatorilor, începând cu data de 30 martie 2020, pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost pus la dispoziția producătorilor de legume un portal prin care se facilitează postarea ofertelor producătorilor pentru legume proaspete destinate comercializării. Prin crearea acestui portal, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a urmărit atât susținerea producătorilor agricoli pentru a-și face cunoscute ofertele de legume proaspete, cât și accesul facil la informații a rețelei de retail interesate în contractarea și aprovizionarea cu legume proaspete și de calitate, obținute de producătorii agricoli în ferma proprie.De la lansarea portalului până în prezent, sunt încărcate zilnic anunțuri de la producători din zonele reprezentative în producția legumicolă, fiind disponibile oferte pentru ceapa verde, salata, ridichi, varză, spanac, castraveți, cartofi noi, usturoi, ardei, mărar, leuștean, pătrunjel, lobodă, țelină, praz, roșii, morcovi, păstârnac, sfeclă, ciuperci, ștevie” Menționăm că am transmis aceste oferte către Asociația Marilor Rețele Comerciale din România și marilor lanțuri de supermarket-uri, în vederea punerii în contact a cererii cu oferta. În același timp, a evoluat constant și numărul utilizatorilor unici care au accesat zilnic ofertele aflate pe site, la valori cuprinse între 1500 utilizatori și 7600 utilizatori.Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin politicile pe care le promovează va continua să sprijine sectorul cartofului, prin identificarea celor mai bune soluții, inclusiv prin Planul Național Strategic PNS 2021-2027, în scopul creșterii suprafețelor cultivate, măririi capacităților de depozitare și procesare, precum și consolidării formelor asociative”, se arată în finalul  scrisorii semnate de  Tatiana Preda, director general Direcția Generală Politici Agricole din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Ministrul Sănătății, revocat din funcție

Premierul Florin Cîţu l-a revocat din funcţie miercuri, 14 aprilie, pe ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, …