Home / Agricultura / Agricultorii italieni cer activarea coridoarelor verzi pentru sezonierii români

Agricultorii italieni cer activarea coridoarelor verzi pentru sezonierii români

Italia se alătură Germaniei  și Angliei în ce privește  activarea  coridoarele verzi pentru muncitorii sezonieri din agricultură, transmite tgverona.it, citată de Rador.

Zeci de mii de muncitori români au reușit să se întoarcă la muncă pe câmpurile agricole germane și engleze datorită acordurilor dintre diferitele țări care s-au folosit de coridoarele verzi pentru libera circulație a sezonierilor agricoli în Uniunea Europeană: astfel, producția și alimentele pentru familii în timpul crizei de coronavirus au fost garantate, afirmă Confederaţia italiană a cultivatorilor direcţi (Coldiretti).

Asociația agricultorilor italieni subliniază că este o soluție care permite să garanteze profesionalismul și experiența întreprinderilor agricole în timpul carantinei, datorită implicării temporare a persoanelor care traversează granița în fiecare an pentru muncă sezonieră, iar apoi revin în țara de origine.

O soluție care vizează și Franța, dar care reprezintă o cale obligatorie și pentru Italia. Doar în regiunea Veneto, aproximativ 70.000 de români sunt angajați la culesul fructelor și legumelor, la atelierele mecanice, la îngrijirea animalelor și la sezonul culesului viilor, în fiecare an, amintește Confederaţia italiană a cultivatorilor direcţi (Coldiretti).

„Trebuie deschis imediat un canal de colaborare cu România, de unde vin aproximativ 1/3 dintre lucrătorii sezonieri angajați în agricultură, care de-a lungul timpului au construit relații de încredere cu întreprinderile”, spune Ettore Prandini, președintele Coldiretti.

Acesta a mai precizat faptul că   în acest moment de criză națională este, însă, important să se deschidă pe cât posibil și piața oportunităților de muncă pentru italienii care riscă impactul sever al ocupării forței de muncă în urma crizei economice declanșate de coronavirus.

Sursă: tgverona.it,  Rador

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

”De ce Guvernul nu susține zootehnia și micii producători români?”

Președintele interimar al Partidului Social Democrat Mureș, deputatul Dumitrița Gliga, a adresat miercuri, 2 iunie, …