Home / Slider / DILEMĂ. Ce scriu în declarație locuitorii din Sântana de Mureș care merg la shopping în Târgu Mureș?

DILEMĂ. Ce scriu în declarație locuitorii din Sântana de Mureș care merg la shopping în Târgu Mureș?

Distribuie

Fosta jurnalistă Cristina Manoilă, care domiciliază de mai mulți ani în Sântana de Mureș, comună situată în imediata apropiere a municipiului Târgu Mureș, a scris vineri, 15 mai, un text pe pagina sa de Facebook în care își exprimă opinia despre complicata situație iscată de absența comunei Sântana de Mureș de pe lista localităților membre ale Zonei Metropolitane Târgu Mureș.

După cum se știe, potrivit noilor reglementări intrate în vigoare pe perioada stării de alertă, deplasările în localitatea de domiciliu și în zonele metropolitane pe perioada stării de alertă nu vor necesita completarea declarației pe proprie răspundere, iar Zona Metropolitană Târgu Mureș este alcătuită din orașele Târgu Mureș și Ungheni, precum și din comunele Acățari, Ceuașu de Câmpie, Corunca, Crăciunești, Cristești, Ernei, Gheorghe Doja, Livezeni, Pănet, Sâncraiu de Mureș, Sângeorgiu de Mureș și Sânpaul.

Redăm așadar, în rândurile de mai jos, textul scris de Cristina Manoilă:

”Locuiesc in Santana de Mures, de multi ani. Santana e ca un fel de cartier al Targu-Muresului. De la mine din poarta, pana in centrul orasului sunt fix 5 km. Dar Santana de Mures nu face parte din Asociatia Zona Metropolitana Targu-Mures, pentru ca atunci cand aceasta entitate s-a infiintat, un primar a considerat ca nu e cazul ca Santana sa devina membra. Acum, legea spune ca in zona metropolitana nu ai nevoie de declaratie. Dar noi, care suntem atat de aproape de oras, dintr-un motiv pur birocratic, avem⁉️

Intreb eu, ce sa bifez in declaratie ca motiv al deplasarii cand vreau sa merg la cumparaturi in oras? Pentru ca aprovizionarea cu produse alimentare/de stricta necesitate nu se regaseste in lista de motive pentru deplasare in declaratia pentru Starea de alerta. Sa fac fals in declaratii!?
Si inca ceva, daca locuiti in Targu Mures, si vreti sa mergeti la Voiniceni, Ceuas sau Campenita care sunt toate in zona metropolitana, pentru simplul motiv ca tranzitati pe cativa metri Santana, veti avea nevoie de declaratie…
Am cerut un punct de vedere oficial. Il astept.
De ras, daca nu ar fi de plans.”

UPDATE 1

Vineri, 15 mai, în jurul orei 16.50, prefectul județului Mureș, Mara Togănel, a făcut următoarele precizări: ”Mureșenii din localitățile situate în afara Zonei Metropolitane vor putea să se deplaseze în afara localității pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie. Modelul declarației pe propria răspundere a fost completat cu această prevedere, care permite inclusiv locuitorilor din Sântana de Mureș să meargă la cumpărături, bifând în declarație acest aspect.”

UPDATE 2

Locuitorii din Sântana de Mureș nu au nevoie de declarație!

Anunțul a fost făcut sâmbătă, 16 mai, de Mara Togănel, prefectul județului Mureș.

”Vă informez, în mod oficial, că locuitorii din Sântana de Mureș și cetățenii care tranzitează această localitate nu au nevoie de completarea declarației pe propria răspundere, în starea de alertă.

În urma solicitării de clarificări pe care am transmis-o aseară, Grupul de Comunicare Strategică a făcut, în cursul zilei de astăzi, precizări referitoare la definirea zonei metropolitane și a măsurilor din starea de alertă. Astfel, „sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș”. Se aplică, astfel, art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi). Așadar, în definiția stării de alertă, apartenența unei localități la zona metropolitană nu este condiționată de aderarea acelei localități la Asociația Zona Metropolitană”, a scris, pe pagina sa de Facebook, prefectul județului Mureș.

(Redacția)

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

„Gustă Basarabia!”, eveniment dedicat armoniei etnice. Află când va avea loc

Distribuie Filiala din județul Mureș a Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” organizează, cu ocazia împlinirii a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.