La Luduș, liber la pescuitul pe lac Luduș
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2633 Vizualizări

La Luduș, liber la pescuitul pe lac

Cu 50 de ani în urmă, la 14 mai 1970, la Luduș a fost înregistrată cota maximă de inundație. „Ludușul vechi este inundat în întregime, în Ludușul nou apele ajung până la primărie, afectând două cartiere de blocuri, precum și clădirile situate în zone mai joase. Au fost afectate 509 case și sediile a șase întreprinderi”, a scris prof. Adrian Mihai Olaru în cartea sa, ”Luduș – o istorie neterminată”.

După anul 1970 a fost inițiat un program amplu de îndiguire a râului Mureș în cadrul căruia a fost cuprinsă și îndiguirea râului din zona Luduș. Prin corectarea albiei a apărut în peisajul local o suprafață de luciu de apă de aproximativ 70.000 de metri pătrați izolată de cursul râului, numai bună pentru activități de pescuit.

O gură de rai…

Orașul Luduș este una dintre puținele localități din zonă care beneficiază de un cadru natural deosebit de atractiv pentru pescarii de toate vârstele și pentru diferite stiluri de pescuit. Mai întâi, cursul râului Mureș oferă ape adânci, bulboane, locuri umbroase și liniștite pe o lungime apreciabilă spre bucuria pescarilor amatori din ce în ce mai numeroși. Și dacă aceștia nu sunt mulțumiți de curgerea domoală a apelor pe drumul lor nesfârșit, în apropiere găsesc și un luciu de apă stătătoare.

„Brațul Mort al râului Mureș are o suprafață de 70.000 de metri pătrați, are o lungime de 2,5 kilometri și o lățime de de 50 de metri. Ambele maluri sunt acoperite cu o vegetație abundentă, iar copacii seculari își oglindesc coroanele bogate într-o apă de culoarea smaraldului”, a declarat Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș.

După încetarea contractului de concesiune, Primăria orașului Luduș s-a ocupat îndeaproape de revitalizarea zonei, aducând obiectivul la un nivel ridicat de amenajare specifică. Igienizarea locului, pietruirea drumului de acces, popularea lacului cu pește a făcut ca interesul ludușenilor și a celor din împrejurimi să crească,  petrecerea cu folos a timpului liber devenind una atractivă. La 3 august 2019 a avut loc primul concurs destinat copiilor ceea ce a fost benefic pentru evoluția ulterioară a „Lacului de pescuit – Primăria Luduș”, noua denumire a zonei de agrement.

Un nou început

Activitatea pe lac s-a desfășurat în cele mai bune condiții până la apariția virusului care a dat lumea peste cap. De interzicerea activității de pescuit sportiv s-au bucurat doar peștii din lac ținuți departe de pescari din cauza Ordonanțelor militare care au interzis pescuitul sportiv. Dar, totul a luat sfârșit în 15 mai de la ora 6.00 când a fost permisă reluarea activității pe lacul de pescuit al Primăriei orașului Luduș.

„Pentru desfășurarea pescuitului în condiții de maximă siguranță trebuie respectate toate măsurile impuse de autoritățile naționale pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-Cov-2. În același timp se va respecta și regulamentul de organizare și funcționare a activității de pescuit recreativ-sportiv pe „Lacul de pescuit” al primăriei orașului Luduș de pe Brațul Mort al râului Mureș”, a afirmat Cornel Luca, ”atamanul” zonei de pescuit.

După o interdicție atât de lungă, pescarii au luat cu asalt „colțul de rai” al orașului Luduș.

Ioan A. BORGOVAN

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE