Profesorul Benedek Imre, scrisoare deschisă către Orbán Viktor Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 4638 Vizualizări

Profesorul Benedek Imre, scrisoare deschisă către Orbán Viktor

Jurnaliștii de la mures.ro au publicat vineri, 15 mai, o scrisoare deschisă pe care reputatul profesor universitar Benedek Imre din Târgu Mureș i-a adresat-o premierului Ungariei, Orbán Viktor.

“Domnule Prim-Ministru al Ungariei, Orbán Viktor,

Urmăresc cu admirație măsurile pe care Guvernul pe care îl conduceți le-a luat în perioada pandemiei de coronavirus și vă felicit pentru faptul că reușiți ca cetățenii maghiari să beneficieze de rezultatele acestor acțiuni ferme.

Vă scrie un profesor universitar, cetățean român de etnie maghiară, a cărui familie are peste 900 de ani de existență, cu realizări notabile în comunitate, creator de școală de cardiologie și persoana care a realizat prima rețea de infarct miocardic din România, recunoscută și apreciată de Societatea Americană de Cardiologie, de la care și Guvernul României a preluat modelul de bune practici, fapt care a dus la reducerea semnificativă a mortalității prin infarct în România.

Alături de echipa mea, pe care am creat-o cu trudă de-a lungul anilor, am reușit să demonstrez că și cetățenii români de etnie maghiară au șansa unui tratament adecvat în România. Elevii mei conduc acum unități cardiovasculare în Baia Mare, Satu Mare sau Miercurea Ciuc, implementând acolo modelul creat de mine. Afirm, cu mândrie, că și în străinătate funcționează asemenea unități conduse de alți elevi ai mei.

Printre multe realizări și pe alte planuri, menționez un proiect îndrăzneț, prin care am cumpărat un castel transilvănean, edificat de Sámuel Teleki, pe care l-am reabilitat în proporție de peste o treime, prin forțe și din fonduri proprii, în numai o jumătate de an.

Mă mândresc și cu activitatea pentru comunitatea din care fac parte, eu fiind membru UDMR și vicepreședinte politic până în 1998, când am fost eliminat într-o competiție internă, dar după care am rămas fidel principiului că trebuie să rămâi maghiar chiar și atunci când este în dezavantajul tău, dar este în avantajul comunității.

Vă adresez o constatare care exprimă amărăciunea multor maghiari și ale cărei cauze sunt convins că nu pornesc de la dumneavoastră. Practicile locale fac însă ca maghiarii să fie în prezent împărțiți, de forțe obscure, în “maghiari roșii” și “maghiari negri”.

De aceea, îmi asum decizia de a crea o forță civică ce îi va reprezenta pe cei pe care unii îi consideră “maghiari negri”, care sunt, vă asigur, foarte numeroși. Îmi voi relua astfel locul în viața publică a Cetății, dar în cu totul alte structuri decât ale UDMR.

Sunt singurul profesor universitar care la vârsta pe care o am lucrează în prima linie în tratamentul bolilor cardiovasculare, făcând gărzi ori de câte ori îmi vine rândul și asigurând tratamentul intervențional pentru bolnavii din Mureș, Harghita, Covasna și alte județe vecine. Fac acest lucru cu mândrie și abnegație, sperând că totul este în folosul comunității mele.

Din bugetul propriu al familiei și cu sume consistente, am reușit să echipăm colectivul în care lucrez cu materiale de protecție împotriva infecțiilor cu coronavirus.

Suntem, de aceea, printre puținele secții care nu au avut, în ultimele 3 luni, niciun caz de infecție cu coronavirus, nici printre pacienți, nici printre medici.

Vă informez că acele mici cadouri din partea Guvernului pe care îl conduceți, importante totuși ca simbol, nu au ajuns la noi, deși au fost distribuite în aproape toate unitățile sanitare din județul Mureș, inclusiv la Spitalul Județean Mureș sau la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant. Este ciudat că președintele UDMR Mureș și candidatul susținut de UDMR la Primăria Tîrgu Mureș au vizitat unități în care foare rar întâlnești angajați de etnie maghiară, dar niciodată o poză nu este în plus pentru a-ți atinge scopul, când te joci cu emoțiile oamenilor.

Oare cine e mai bun maghiar? Cel care susține zilnic că este util comunității, împărțind atenții primite de la țara vecină și prietenă, sau cel care a creat o clinică în care alături de angajați români și maghiari are rezultate apreciate pe plan european?

Oare cine e mai bun maghiar? Cel care își face campanie electorală în plină pandemie, sau cel care a luptat pentru scăderea mortalității cardiovasculare în județele Mureș, Harghita, Covasna, Bistrița și Alba de la 40% la 7%? Întâmplător sau nu, este același om care i-a trimis pregătiți în județele Harghita și Covasna pe majoritatea specialiștilor care activează acum în cardiologia de acolo.

Pentru mine, toți oamenii sunt la fel de valoroși, la fel cum îi consider și pe cei care fac parte din etnia mea. Dar acele mici atenții, însemnate din punct de vedere moral, au despărțit apele, pentru că nu au fost direcționate conform instrucțiunilor dumneavoastră.

Vă asigur că cele întâmplate îmi dau o și mai mare motivație de a-mi continua activitatea profesională, de cercetare, educativă și de mentorat și că echipa mea, din resurse proprii, va avea mereu tot ce este necesar, pentru buna desfășurare a activității profesionale.

Vă urez mult succes în continuare și vă doresc să lucrați în folosul cetățenilor, așa cum și eu încerc, pe un post mult mai mic, să fiu util comunității mele.

Prof. Dr. Benedek Imre,

Creatorul școlii de cardiologie din Târgu Mureș”

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE