Home / Agricultura / FOTO: Ferma Graffi din Filea, tinerețe, hărnicie și pasiune pentru agricultură

FOTO: Ferma Graffi din Filea, tinerețe, hărnicie și pasiune pentru agricultură

Distribuie

Deși veche de când lumea, activitatea de creștere a animalelor  continuă să prezinte interes pentru oamenii aflați la baza muntelui, locul propice pentru o astfel de muncă. Chiar dacă e una grea, munca  rânduită cum trebuie este una aducătoare de satisfacții și împliniri. Dacă mai punem la socoteală și elanul tinereții, ajungem pe meleagurile localității Filea, comuna Deda, la Claudiu Graffi, unul din crescătorii de animale din noul val, unul bine reprezentat la nivelul comunei Deda.

Claudiu Graffi (dreapta), alături de tatăl său, Ioan Graffi și de fiul Lucas

„Această pasiune a creșterii animalelor vine din moș strămoși. Familia noastră a avut  în permanență animale. A slujit această nobilă muncă bunicul, tata, după care a urmat o mică pauză.  În 2012, când  am intrat și eu în această activitate, aveam un efectiv de 60 de oi. În prezent avem 500 de oi  și 200 de capre, la ferma de la Filea situată  pe Mănăstire,  cum îi spun localnicii. Ca și suprafață de pășunat, avem 25 de hectare, teren în proprietate și 150 de hectare, suprafață de teren concesionată, în Munții Călimani, zona platoului Rețitiș și pe raza localităților Deda și Filea”, ne-a declarat Claudiu Graffi.

La poalele Munților Călimani

Valorificarea

Valorificarea producției are două componente, laptele de capră, respectiv vânzarea de miei.

„Cantitatea de lapte zilnică de la caprele noastre este undeva la 180 de litri pe zi, cantitate care o livrăm firmelor de procesare. Caș și urdă din lapte de capră facem doar pe comandă. În ce privește oile, vindem doar mieii. Mai puțin în acest an, unul extrem de prost în ce privește vânzarea de miei, din cauza preţului foarte slab înregistrat la Paști. Nu am dat nimic, ținem mieii până pe toamnă, să vedem cum evoluează piața până atunci. La prețul pe care l-au oferit anumiți cumpărători, nu-ți scoteai nici munca făcută, nici vorbă de vreun câștig, atât de slab a fost prețul”, a precizat Claudiu Graffi.

Naturalețea produselor de stână

Perioada de pandemie a determinat găsirea de soluții alternative, printre care și promovarea online.

„Un pic ne-a afectat această pandemie, în special în ce privește deplasările unde au fost tot felul de restricții, dar aici la țară nu putem spune că au fost cine știe ce probleme majore, munca tot așa am făcut-o ca și până acum. A trebuit să căutăm tot felul de soluții, inclusiv pe internet, pe Facebook unde am mai comunicat cu clienții noștri și unde ne-am putut promova munca noastră. Nu e exclus ca pe viitor să încerc să-mi fac inclusiv un site unde să ne putem promova produsele”, spune Claudiu Graffi.

Cașul obținut din laptele de capră de către Claudiu Graffi

Experiența elvețiană

Dacă ar fi să o iei de la început, tot cu animalele te-ai ocupa? l-am întrebat pe Claudiu Graffi, prilej de a afla lucruri extrem de inedite, printre care și un stagiu de muncă în Elveția.

O parte din efectivul de ovine deținut de Ferma Graffi

„Da, chiar dacă munca cu animalele nu e una deloc ușoară. Dacă îți place ce faci, nu poți să renunți la animale. Există varianta să mergi la muncă în străinătate, dar tot mai bine e acasă. Am încercat și eu, am lucrat o perioadă de timp, în Elveția, tot în creșterea animalelor, a vacilor. Cei de acolo sunt mult mai ajutați de stat decât noi, în rest posibilitățile sunt la fel. Noi avem un potențial foarte mare, dacă ai voință, poți face și la noi treabă. În Elveția am avut ce învăța, mi-am făcut tot felul de idei pe care încerc să le pun în practică”, declară  crescătorul de animale din Filea.

Trecerea la o rasă de carne

Perspectiva se anunță una frumoasă pentru Claudiu Graffi, mărirea numărului de animale, și aprofundarea raselor de carne la ovine.

Exemplare din rasa Suffolk achiziționate de Claudiu Graffi

„Dorim să ne extidem în ce privește numărul de efective, atât la capre cât și la oi. Vrem să trecem în viitor la creșterea unei rase de carne în ce privește oile. La capre, rasa care o avem este Carpatină, iar la oi avem rasa Țurcană. Dorința noastră este să ne axăm pe rase de carne. Am și început să luăm berbeci din rasa Suffolk, cu care încercăm să metisăm oile noastre. Pentru a ajunge la un efectiv substanțial de productivitate e nevoie de câțiva ani buni, dar încet și cu treabă bună putem reuși”, a punctat Claudiu Graffi.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.