Tinerii voluntari din Ibănești, implicare pentru un mediu curat Ibanesti
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 566 Vizualizări

Tinerii voluntari din Ibănești, implicare pentru un mediu curat

Printre comunele care au acționat exemplar în ce privește măsurile de stopare a răspândirii pandemiei Covid-19 este Ibăneștiul, acțiunile ibăștenilor în frunte cu primarul Dan Vasile Dumitru fiind demne de toată lauda, prezentate pe larg pe site-ul primăriei Ibănești (www.ibanesti.ro). Un sprijin substanțial a venit și din partea tinerilor voluntarilor din Ibănești, care au pus umărul la ajutarea celor nevoiaș. Mai mult decât atât, au identificat noi posibilități de acțiune care vizează mediul înconjurător.

Noul lor proiectul  are drept scop identificarea tuturor depozitelor necontrolate de deșeuri din comună. Ei își vor desfășura și de această dată activitatea sub directa coordonare a primarului comunei, Dan Vasile Dumitru. Încă de la prima discuție purtată de primarul comunei Ibănești, Dan Vasile Dumitru, cu voluntarii au fost semnalate câteva zone în care zeci de saci de deșeuri, inclusiv resturi de electrocasnice, au fost transportați cu căruțe sau dube și aruncați în câmp, în râpe ori situații în care pâraiele aduc tot felul de resturi, informează www.ibanesti.ro.

Potrivit aceleiași surse, proiectul implică munca pe teren, care va avea loc la nivelul întregii comune, și care se va desfășura organizat, voluntarii urmând să realizeze în mod sistematic o bază de date completă, cu fotografii și informații privind localizarea exactă a tuturor zonelor-problemă. Aceasta va fi gestionată la nivel de primărie pentru ca, ulterior, să se poată interveni rapid și eficient pentru curățarea lor. „Trebuie să găsim toate zonele în care se aduc deșeuri, să nu rămână niciun loc neidentificat și necontrolat. Trebuie să le facem să dispară”, a precizat primarul Dan Vasile Dumitru.

Soluție pentru deșeurile industriale

Primăria Ibănești are în vedere și soluționarea problemei deșeurilor rezultate din construcții, a celor reprezentate de haine, încălțăminte, covoare, care intră în categoria deșeurilor industriale, sau a celor biodegradabile (de pildă, pieile de oaie) care nu sunt colectate de operatorul economic care își desfășoară activitatea în comună.

„Pentru ridicarea lor și, cred că foarte multe dintre cele pe care le vom identifica acum vor fi de acest tip, căutăm să încheiem un contract de colectare la nivel de comună. Pentru proprietarii de terenuri, locuitorii care au deșeuri industriale vom identifica puncte în care acestea să poată fi duse și colectate”, a arătat primarul comunei.

Activitatea în teren a voluntarilor va fi completată cu o serie de măsuri pentru oprirea și prevenirea unor situații asemănătoare. În acest sens, se va acționa punctual pe mai multe direcții: găsirea proprietarilor pe terenurile cărora sunt depozitate deșeuri, înștiințarea acestora pentru a le curăța, la rândul ei, în situația în care sunt identificate deșeuri pe domeniul public, primăria va interveni pentru a le curăța, precum și identificarea persoanelor care transportă sau aruncă resturi și gunoaie în diferite puncte ale comunei. În zonele ferite în care se transportă deșeuri, se vor monta camere de filmat (una a și fost instalată într-o zonă), iar pentru cele din fondul forestier se va lua legătura cu Romsilva.

„Dacă eu vreau o comună mai curată, lucrul acesta începe în primul rând de la mine”

„Este bine că avem această acțiune și e foarte bine că se face cu ajutorul oamenilor de aici – care stau aici, cărora le pasă de comună și vor să ajute. Dacă vrem să facem ceva, lucrul acesta trebuie să vină de la fiecare dintre noi în parte. Nu este suficient să spui nu fă asta!, dacă tu nu faci ceva, nu ai rezolvat nimic Dacă eu vreau o comună mai curată, lucrul acesta începe în primul rând de la mine, de la simplu fapt că nu trec nepăsător pe lângă un gunoi sau nu arunc o etichetă pe jos”. „, a precizat  Alexandru Pop, unul dintre voluntari.

Sursă: www.ibanesti.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE