Home / Business / EXCLUSIV! Investiție de 136 de milioane de euro într-un oraș din Mureș!

EXCLUSIV! Investiție de 136 de milioane de euro într-un oraș din Mureș!

Distribuie

Conducerea Societății Naționale de Gaze Naturale Romgaz SA – Filiala de Înmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploiești SRL a lansat, în dezbatere publică, proiectul ”Creșterea capacității de înmagazinare subterană a gazelor a Depozitului Sărmășel de la 900 de milioane metri cubi/ ciclu la 1.550 de milioane metri cubi/ ciclu”.

Potrivit Fișei de prezentare a proiectului, document întocmit de Victor Cristian Gîrlicel, șef proiect, și disponibil pe pagina web www.depogazploiesti.ro, investiția de la Sărmășel (orașul Sărmașu) are o valoare estimată de 136.150.200 de euro, bani care vor fi asigurați din surse proprii dar și din surse atrase, inclusiv fonduri europene.

Detalii despre proiect

În aceeași Fișă de prezentare se precizează că studiul de fezabilitate al proiectului a fost întocmit în luna noiembrie 2019, data prevăzută de începere a proiectului este 1 martie 2021, iar data prognozată pentru finalizarea investiției este anul 2024.

”Proiectul are drept scop dezvoltarea depozitului de înmagazinare subterană existent de la Sărmășel de la capacitatea de 900 de milioane metri cubi/ ciclu la 1.550 de milioane metri cubi/ ciclu (o creștere cu 650 de milioane metri cubi/ ciclu), creșterea capacității de injecție cu 4 milioane metri cubi/ zi, la un total de 10 milioane metri cubi/ zi, creșterea capacității de extracție cu 4 milioane metri cubi/ zi, la un total de 12 milioane metri cubi/ zi, prin creșterea capacității de comprimare, infrastructură nouă de suprafață pentru 59 de sonde de injecție – extracție, forajul unor sonde noi, etc. Proiectul va consta din următoarele: extindere stație de comprimare, extindere instalații de uscare si măsura gaze, instalații tehnologice sonde injecție – extracție, modernizare 46 sonde de injecție – extracție, 15 sonde noi de foraj, stoc inactiv de gaze”, se menționează în document.

În ceea ce privește obiectivele proiectului, în același document se precizează următoarele: creșterea siguranței în aprovizionarea cu gaze în România si regiunea Europei de Sud-Est, prin asigurarea unui volum mai mare de gaze înmagazinate, creșterea capacității de extracție zilnică, mărirea flexibilității în livrarea gazelor naturale, diminuarea dependenței de importurile de gaze naturale pe timp de iarnă și contribuția la îndeplinirea regulii N-1 la nivel regional în conformitate cu articolul 6(3) din Reglementarea EU 1938/2017.

Totodată, șeful de proiect a dezvăluit și care sunt principalii indicatori economici vizați pe o perioadă de 20 de ani de utilizare a noului Depozit Sărmășel: 13.000.000 mii de metri cubi cantitate de gaze înmagazinată și venituri aferente de 604.245.136 de euro.

Dezbatere publică online

Anunțul despre organizarea dezbaterii publice a fost afișat, recent, pe pagina web a Primăriei orașului Sărmașu, www.orasulsarmasu.ro.

”În contextul în care societatea intenționează să deruleze proiectul de dezvoltare a Depozitului Sărmășel, părțile interesate sunt astfel invitate să prezinte punctul lor de vedere cu privire la acest proiect care contribuie semnificativ la: integrarea pieței energiei, siguranța în furnizare și competiție în Europa și este prin urmare esențial din perspectiva politii energetice a Uniunii Europene. În cazul în care sunteți interesați, va rugăm să transmiteți poziția dumneavoastră la adresa de email de mai jos până în 19 iunie, secretariat@depogazploiesti.ro”, au transmis reprezentanții Filialei de Înmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploiești SRL.

”Undă verde” din partea Uniunii Europene

În același anunț se mai menționează că proiectul care va fi implementat la Sărmășel a primit ”undă verde” și din partea Uniunii Europene.

”Apartenența la Uniunea Europeană a făcut posibilă deschiderea economică si participarea României la proiectele de dezvoltare transfrontalieră în diverse domenii. Referitor la proiectele majore, Uniunea Europeană a decis în 2011 să dezvolte infrastructura energetică europeană și a întocmit o listă de proiecte de interes comun (lista PCI) în conformitate cu Directiva 347/2013. Această listă PCI este actualizată la interval de 2 ani. În anul 2020 SNGN Romgaz SA FIGN Depogaz Ploiești SRL are aprobat pe Lista a 4-a PCI proiectul PCI-6.20.6 „Sărmășel underground gas storage in Romania”, un proiect de dezvoltare a Depozitului Sărmășel. Proiectul este inclus în Planul pe Zece Ani de Dezvoltare al Rețelei 2019 (TYNDP 2019) și, în perioada 26 februarie – 29 mai 2019 a trecut prin faza de consultare publica la nivelul Uniunii Europene în vederea selecției proiectelor pentru cea de-a 4-a listă PCI 2019. Pe plan național proiectul este prezent în planul de dezvoltare pe 10 ani a sistemului național de transport promovat de către Transgaz și aprobat de către ANRE”, au precizat reprezentanții Filialei de Înmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploiești SRL.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Candidat ideal” propus de PSD pentru Primăria Petelea

Distribuie Președintele Partidului Social Democrat Mureș, deputatul Dumitrița Gliga, a anunțat luni, 18 martie, numele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.