Carul cu zestrea miresei, expus la Muzeul Etnografic „Anton Badea” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 443 Vizualizări

Carul cu zestrea miresei, expus la Muzeul Etnografic „Anton Badea”

Printre exponatele aflate la loc de cinste în cadrul Muzeului Etnografic „Anton Badea” din Reghin se numără și  Carul cu zestrea miresei, parte componentă a expoziției „Firul Vieții”.  Expoziția prezintă firul vieții, prin punctarea celor trei momente –nașterea, căsătoria și înmormântarea, aruncând o privire asupra sistemului de credințe, așteptări și angoase ale omului tradițional în fața unor momente liminale, de maximă importanță, interpuse în practici și obiceiuri.

Intrarea într-o nouă etapă a vieții

Printre obiceiurile care fac obiectul  expoziție este și cel al nunții, amplu reliefat în cadrul expoziției găzduite de muzeul reghinean.

Nunta reprezenta unul dintre cele mai importante momente ceremoniale, al doilea prag important în viață, care, în credința populară, trebuia trecut de fiecare pentru a se integra așa cum se cuvenea în comunitate, se arată în prezentarea făcută de către Muzeul Etnografic „Anton Badea”.
Nunta era un prilej de bucurie pentru toată lumea, determinat nu doar de importanța și semnificația pe care o avea acest moment, ci și de cadrul general sărbătoresc. Prin momentele și secvențele desfășurate, nunta era un spectacol care reunea cântece, jocuri, credințe, practici magice – obiceiuri diferite de la o zonă la alta.Moment major al ciclului existențial, căsătoria marca intrarea într-o nouă etapă a vieții, dobândirea unui statut nou, împlinirea destinului. Preocupările pentru întemeierea unei familii se realizau cu mult înainte, șezătorile și horele din sat fiind prilejuri de manifestare a interesului pentru căsătorie.

Zestrea, tocmeala și carul miresei

Un moment important în ceremonialul nunții era oferirea zestrei miresei. Aceasta era stabilită înainte de nuntă, de către părinți, în cadrul unor ritualuri de anticipație, respectiv tocmeala.
Carul cu zestrea miresei era alcătuit din toate lucrurile pe care femeia le aducea de la casa părinților la casa mirilor. Acesta cuprindea lada de zestre cu costumele de sărbătoare ale fetei, țoluri, perne fețe de masă, ștergare alese, covoare, cojoace, pieptare etc – o parte din acestea făcute chiar de ea. Pe lângă aceste lucruri ea mai primea și animale sau pământ.
Carul cu zestrea miresei era plimbat în ziua nunții, pe ulițele satului pentru a fi admirat de toată lumea, fiind un indicator al bunăstării și averii. Totul era la vedere, de aceea era purtat de la casa fetei, la biserică, la locul nunții, care de regulă se desfășura la gospodăria băiatului.

Sursă: Muzeul Etnografic „Anton Badea”

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE