28 mai, Ziua Eroilor, sărbătoare națională Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2078 Vizualizări

28 mai, Ziua Eroilor, sărbătoare națională

Marcăm o zi cu dublă semnificație pentru țara noastră, în acest an sărbătorim Înălțarea la cer a lui Iisus Hristos în data de 28 iunie, iar marea sărbătoarea creștină este totodată ziua dedicată eroilor neamului. Comemorăm jertfa celor care au pierit pentru libertatea și independența României, rememorăm actele lor de eroism, patriotism și dăruire pentru semeni, cu prețul vieții lor au apărat pe câmpul de luptă integritatea țării, granițele României și ființa națională. Suntem mereu recunoscători pentru sacrificiul militarilor români, a înaintașilor noștri, de- a lungul timpului, la datorie pe câmpul de onoare, păstrând viu exemplul și îndemnul lor: puterea unei națiuni constă în unitate și curaj în împlinirea năzuințelor.
Decizia ca Ziua Eroilor să fie celebrată în Ziua Înălțării Domnului, cu fast religios și militar, a fost luată în anul 1920, prin decret- lege, în semn de recunoștință pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Mondial. Hotărârea a fost luată de autoritățile române împreună cu Sfântul Sinod. Mai târziu și pentru o lungă perioadă de timp, ne referim la anii comunismului, ziua închinată eroilor a fost marcată la data de 9 Mai, cu ample ceremoniale militare, fiind comemorați anual, la acea dată, eroii români din toate luptele și războaiele purtate pe teritoriul României.
Vechiul ritual, pentru comemorarea eroilor patriei în ziua Praznicului Înălțării Domnului, a fost reluat în anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor și operelor comemorative de război, iar ziua închinată înaintașilor noștri a devenit sărbătoare națională.
Se împlinește prin urmare, în acest an, un secol de când țara noastră a instituit, pentru prima dată, Ziua Eroilor drept sărbătoare națională. Totodată, după Pacea de la Versalilles din anul 1919, România s- a aflat printre primele țări din Europa care au adoptat măsuri și au inițait acțiuni concrete pentru cinstirea memoriei tuturor eroilor căzuți pe pământ românesc, și a ostașilor străini pieriți. Cultul eroilor s- a manifestat pregnant și a luat amploare în întreaga țară, în memoria înaintașilor ridicându- se mausolee și ansambluri monumentale, iar nume însemnate din istoria națională au devenit denumiri de mari artere rutiere, de obiective arhitectonice și chiar de localități.
Astăzi, Ziua Eroilor este dedicată oștenilor pieriți pe câmpul de luptă în secolele trecute, martirilor din închisorile comuniste, eroilor Revoluției din Decembrie 1989 și militarilor români căzuți în teatrele de operații.
Către toți ne îndreptăm, azi, gândul, iar toți cei care am avut în familie luptători pe front avem un pios răgaz de a le rememora faptele de arme. Slujbele religioase în zi de praznic cinstesc amintirea eroilor- martiri, iar asociațiile Cultul Eroilor din țară aprind candela în colțul cu crucifix închinat înaintașilor, amenajat în fiecare filială județeană.
Glorie eternă eroilor români căzuți la datorie!

Lia Vințeler, Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE