SAR somează 23 de primării din județul Mureș să respecte legea și să soluționeze solicitările privind finanțarea educației din aceste localități Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1329 Vizualizări

SAR somează 23 de primării din județul Mureș să respecte legea și să soluționeze solicitările privind finanțarea educației din aceste localități

Societatea Academică din România (SAR) specifică într-un comunicat de presă că 23 de primării din județul Mureș au intrat în vizorul echipei Școli curate, proiect național pentru buna guvernare și finanțarea adecvată a școlilor, după ce nu au furnizat informațiile și documentele publice solicitate de SAR și tinerii lor voluntari încă de la finalul lunii martie, în baza Legii 544/2001 a liberului acces la informațiile publice.

Localitățile de pe lista neagră a Societății Academice din România sunt Albești, Apold, Băla, Batoș, Bălăușeri, Bogata, Chețani, Cozma, Cuci, Gânești, Grebenișu de Câmpie, Livezeni, Lunca, Mica, Neaua, Ogra, Sângeorgiu de Pădure, Sânger, Sânpaul, Șăulia, Valea Largă, Vărgata, Viișoara și Vânători.

Informațiile solicitate tuturor localităților din județ sunt necesare pentru realizarea raportului privind finanțarea învățământului la nivel local ce urmează să fie publicat în prima parte a acestei veri. Cererile adresate vizează acordarea burselor, sumele alocate din bugetele locale pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile necesare în școli, dar și cele pentru reparații și investiții în baza materială a unităților de învățământ din aceste localități. De asemenea, primarilor din jud. Mureș li s-au mai cerut informații privind existența, funcționarea și dotarea cabinetelor medicale școlare, dar și despre asigurarea subvențiilor la transportul local în comun pentru elevi.

„Aceste comune urmează să fie chemate în judecată în cazul în care până la data de 1 iunie nu vor răspunde cererilor noastre, completate în repetate rânduri de apelurile scrise și telefonice ale ambasadorilor și coordonatorilor Școli curate, eforturi depuse în ultimele săptămâni la nivelul echipei de proiect. Am fost înțelegători pe parcursul stării de urgență, dar acum primarii chiar nu mai au nicio scuză și vom folosi toate căile legale pentru a pune capăt lipsei de transparență în care se regăsesc aceste primării de pe lista neagră.” – Cristian Ghingheș, coordonator proiecte în cadrul Societății Academice din România.

„Experiențele care au scos în evidență lacunele din sistem nu au lipsit. Pe lângă lipsa cunoștințelor juridice, am întâlnit inclusiv majore probleme de gramatică în documente sau lipsa posibilității de a comunica din cauza barierelor dintre cele 2 limbi utilizate în administrația locală. Ne-a fost comunicat inclusiv că aceste informații nu reprezintă o prioritate și că ar trebui să ne regândim acțiunile, observând o atitudine ostilă sau momente în care simțeam că efectiv trebuie să cerșești un număr de înregistrare” – a precizat Anda Mețac, coordonator Școli curate în județul Mureș.”

Școli Curate este inițiativa lansată de cel mai vechi think tank din țară, Societatea Academică din România (SAR), prin care se susține la nivel național un nou mod de a combate corupția în ceea ce privește alocarea, accesarea și cheltuirea resurselor publice în învățământul preuniversitar. Concret, proiectul are ca scop modernizarea educației printr-o finanțare transparentă și adecvată a școlilor și liceelor din întreaga țară, cu acțiuni de monitorizare și responsabilizare a autorităților locale desfășurate de elevi și părinți la firul ierbii.

Nelu S.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE