Home / Cultură / Expoziţie omagială: Harag György – 95

Expoziţie omagială: Harag György – 95

Distribuie

Pe data de 4 iunie 1925 s-a născut la Marghita Harag György, actor şi regizor cu un destin ieşit din comun, marcat de dramatism şi de şansă în egală măsură. În 1944 a fost deportat la Șimleul Silvaniei împreună cu părinții și frații săi László și Tamás. Din Șimleul Silvaniei a fost deportat la Auschwitz, mai apoi la Manthausen și de acolo în Elbenesse. Și-a văzut familia pentru ultima oară în poarta taberei de concentrare. A fost singurul supraviețuitor dintr-un număr de 1500 de persoane deportate. Va ajunge apoi student al Academiei de Muzică şi Artă din Cluj Napoca, unde îl va avea profesor, printre alţii, pe Tompa Miklós. A colaborat cu numeroase teatre din ţară şi din străinătate, iar de Teatrul Naţional Târgu-Mureş îl leagă mai multe perioade fructuoase precum: 1960-1962, 1963-1975, 1970-1974 (interval în care a fost directorul artistic adjunct al Teatrului), dar şi anul 1985, când s-a întors ca să regizeze „Livada de vișini“ de A.P. Cehov, a cărei premieră a avut loc pe data de 2 iunie. Harag György s-a stins din viaţă la 10 iulie 1985, fiind înmormântat la Cimitirul Evreiesc din Târgu-Mureş.

În acest an, pe data de 4 iunie, marele om de teatru ar fi împlinit 95 de ani. În semn de preţuire pentru activitatea sa prodigioasă, Teatrul Naţional Târgu-Mureş vernisează joi, 4 iunie, la ora 18.00, în foaierul Sălii Mari, o expoziţie omagială bilingvă care va cuprinde poze din spectacolele sale, cu accent pe „Livada de vişini“ şi „Szerelem“, poze de la repetiții și spectacole, caiete program, afișe, elemente de decor și costume ş.a. Expoziţia va putea fi vizitată de vineri, 5 iunie, până duminică, 7 iunie, între orele 10.00 şi 13.00. Respectarea normelor impuse pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2

sunt obligatorii (măsurarea temperaturii, menținerea distanței de 2 m, purtarea măștii, asigurarea soluțiilor dezinfectante) şi, în vederea evitării congestiei, numărul persoanelor care intră simultan la expoziţie va fi limitat la 8.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO: Primar mureșean, partidă de amor în aer liber cu o colegă, în timpul programului

Distribuie Primarul comunei mureșene Miheșu de Câmpie, Emil Casoni, a fost surprins de un grup …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.