Home / Slider / Asociaţia foştilor deţinuţi politici din România cere IICCMER soluționarea unor probleme vechi
Foto: www.g4media.ro

Asociaţia foştilor deţinuţi politici din România cere IICCMER soluționarea unor probleme vechi

Octav Bjoza, Subsecretar de Stat şi Preşedinte al Asociaţiei foştilor deţinuţi politici din România a trimis ieri, 3 iunie, o adresă către Preşedinte Executiv, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Alexandra Toader, adresă prin care își exprimă – în numele asociației pe care o conduce – o serie de nemulțumiri vis-à-vis de problemele care îi preocupă pe veternii de război de mai mulți ani. Președintele AFDPR menționează în materialul trimis câteva dintre propunerile punctuale înaintate de Asociaţia foştilor deţinuţi politici din România, cărora nu li s-a dat curs până în prezent.

Mai mult, în adresa trimisă conducerii IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc), Octavian Bjoza pune în discuție situația profesorului Marius OPREA, doctor în ştiinţe istorice şi expert în problemele ce privesc ADFPR și care, conform Subsecretarului de Stat „a fost silit să părăsească Institutul al cărui întemeietor şi prim Preşedinte Executiv a fost”. Ovtavian Bjoza cere conducerii IICCMER să găsească „posibilitatea legală de aducere imediată a domnului Marius OPREA în cadrul Institutului prin concurs sau prin detaşare.”

Mai jos, textul integral al adresei înaintate de Asociaţia foştilor deţinuţi politici din România către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc:

„3 IUNIE 2020

ADRESA NR. 18/4825 din 02.06.2020 a SSRML – Compartimentul pentru luptători în rezistenţa comunistă către IICCMER

Înregistrată la IICCMER cu nr. 68/03.06.2020

Către: Domnişoara Alexandra TOADER

Funcție, instituție: Preşedinte Executiv, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER)

Adresă: Str. Alecu Russo, nr. 13-19, etaj 5, ap. 10, sector 2, Bucureşti, cod poştal: 020522

Data: 02.06.2020

Transmis prin e-mail în formă scanată la adresa:

office@iiccmer.ro

Stimată domnişoară Alexandra TOADER,

Urmare a discuţiei avute cu dumneavoastră în ziua de luni, 27 ianuarie 2020, prin care vă informam despre o serie de probleme care ne preocupă pe noi, de mai mulţi ani, fără a-şi găsi rezolvarea, doresc cu acest prilej să vi le reamintesc, pentru a ne sprijini pe noi, supravieţuitorii.

În concret, ne referim la luptătorii cu arma în mână din rezistenţa anticomunistă, ţăranii care s-au opus colectivizării, cei morţi în confruntările directe cu organele de represiune comuniste sau în închisori, în lagăre de exterminare sau în deportări.

Cunoaştem faptul că nu sunt bani pentru aşa ceva! Cunoaştem însă şi că, de zeci de ani, România se cufundă tot mai adânc într-o criză morală fără precedent!

Indiferent de culoarea politică a celor aflaţi la putere, ni s-a spus de fiecare dată:

„… nu avem nimic împotrivă, dar vă rugăm să ne indicați sursa și, respectiv, impactul asupra PIB-ului!”

Iată o dovadă a unui cinism nemeritat!

Răspunsul nostru este simplu: „sursa o constituie confiscarea imediată și totală a averilor, indiferent de dimensiunile acestora, a sute de mii de români condamnați politic sau deportați”.

Iată câteva dintre aceste probleme:

  1. Transformarea Fortului „13” Jilava într-un obiectiv vizitabil, fără a deranja activitatea penitenciarului.

Ce implică acest lucru:

  • O intrare separată, situată undeva în dreapta intrării principale;
  • Un tunel de acces, executat din plasă de sârmă;
  • Un sistem de iluminat electric, cu senzori;
  • Pompe submersibile, care să ridice apa de infiltrație din bazinul colector și să o evacueze în canalizare;
  • Desigur, sunt și altele, mai puțin costisitoare.

NU S-A FĂCUT NIMIC!

  1. Înființarea unui Centru Internațional de Studiere a Crimelor Comunismului, mai ales că, în Republica Moldova, în comuna Mereni, raionul Anenii Noi, la circa 20 km distanță față de Chișinău, a luat ființă, de mai bine de șapte ani, în aer liber, un Muzeu al Ocupației Sovietice.

Tânărul avocat Alexandru Postică, al cărui bunic a fost deportat în Siberia, este sufletul și realizatorul acestui obiectiv. A primit gratuit de la administrația locală o suprafață intravilană de 30.000 mp!

Fiecare țară europeană, fostă comunistă, va primi câte o suprafață de teren!

România a primit, de șapte ani, o suprafață de 700 mp, cu condiția de a construi pe acel teren două-trei bordeie asemenea celor realizate de bănățenii deportați în Bărăgan, în care să fie expuse documente, fotografii, cărți și diverse obiecte care au aparținut acestora.

NU S-A FĂCUT NIMIC!

  1. Înființarea MUZEULUI ORORILOR COMUNISMULUI.

Bucureștiul este singura capitală europeană fostă comunistă care nu are un muzeu al crimelor comunismului, nici după 30 de ani!

Excelența Sa, Domnul Președinte al României, Klaus Werner Iohannis, în ziua de 27 iulie 2019, a promulgat Legea nr. 157/26.07.2019, care se referă la înființarea Muzeului Ororilor Comunismului. În lege se precizează că, în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare, Ministerul Culturii să elaboreze proiectul de hotărâre privind înființarea Muzeului Ororilor Comunismului în România, ce va fi adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Au trecut peste 300 de zile de la intrarea în vigoare a legii, iar proiectul de hotărâre nu s-a elaborat!

Mai mult decât atât, la data de 17 ianuarie 2020, subsemnatul m-am întâlnit cu Ministrul Culturii, domnul Bogdan Gheorghiu și cu Secretarul de Stat, domnul Liviu Brătescu, cu care am căzut de acord că, înaintea elaborării proiectului de hotărâre, se impune încheierea unui protocol de colaborare între Ministerul Culturii, Asociația Foștilor Deținuți Politici, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii și, nu în ultimul rând,  Fundaţia Academia Civică.

NU S-A FĂCUT NIMIC! 

  1. Efectuarea testelor ADN pentru măcar o parte din scheletele exhumate din cimitirul satului Periprava.

Având în vedere că lângă subsemnatul, în intervalul 1.01. – 30.06.1960, au murit 10 deţinuţi, al căror nume, localitate, precum şi luna decesului le cunosc, consider că ar fi fost interesantă identificarea certă prin procedură medicală (teste ADN), după mai mult de 60 de ani, a unor înaintaşi care să aibă parte de o slujbă creştinească.

NU S-A FĂCUT NIMIC!

  1. Continuarea exhumărilor în vechea formulă cu care AFDPR a colaborat excelent.

În concret:

Marius OPREA, cu care AFDPR colaborează excelent încă din anul 1990. Profesor, doctor în ştiinţe istorice şi expert în problemele care ne vizează direct pe noi, foştii deţinuţi politici, a fost silit să părăsească Institutul al cărui întemeietor şi prim Preşedinte Executiv a fost. Cu toate acestea, domnia sa a colaborat în continuare cu Institutul, în calitate de detaşat, precum şi cu AFDPR.

A nu se uita că Marius OPREA a fost de la începuturi un colaborator apropiat al lui Constantin Ticu-Dumitrescu, cu care a colaborat la elaborarea unor legi fundamentale în interesul deţinuţilor politici, drept pentru care este declarat de Constantin Ticu-Dumitrescu membru de onoare al AFDPR!

Este autorul a numeroase cărţi care demască crimele săvârşite de fosta Securitate.

Consider că acestea sunt suficiente motive pentru a găsi posibilitatea legală de aducere imediată a domnului Marius OPREA în cadrul Institutului prin concurs sau prin detaşare!

Gheorghe PETROV, arheolog-şef cu care AFDPR a colaborat, de asemenea, în condiţii excepţionale.

Rugăm să i se prelungească detaşarea şi să i se restituie autoturismul cu care domnia sa îşi desfăşura activitatea, fără de care deplasarea pe teren în vederea continuării exhumărilor este imposibilă.

Nu acceptăm ca AFDPR să constituie motiv de dispută între persoane, grupuri de persoane sau partide politice!

Am convingerea că vom colabora şi în viitor în cele mai bune condiţii, încheind şi semnând un protocol de colaborare, ca de altfel în fiecare an.

Cu aleasă preţuire,

Subsecretar de Stat şi Preşedinte al AFDPR

OCTAV BJOZA”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Interviuri cu șefii de promoție din Mureș. Csősz Andrea-Gabriella: ,,Perseverența reprezintă cheia succesului”

Csősz Andrea-Gabriella este absolventă a clasei a VIII-a D din cadrul Școlii Gimnaziale ”Dr. Bernády …