Au dres-o printr-o înlocuire de sintagmă! „Educația sexuală” în școli devine „educație sanitară”. Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 324 Vizualizări

Au dres-o printr-o înlocuire de sintagmă! „Educația sexuală” în școli devine „educație sanitară”.

Camera Deputaţilor a votat, miercuri seara, proiectul de lege privind introducerea educaţiei sexuale în şcoli, dar nu în forma propusă initial, ci cu amendamente. Participarea elevilor la predarea acestor ore urmează să se facă strict cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali.

Conform presei centrale, deputaţii au adoptat proiectul miercuri, cu 269 voturi pentru, 3 voturi împotrivă şi 35 de abțineri. Camera Deputaților fiind forul decizional, legea urmează să fie trimisă spre promulgare.

Propunerea înaintată și adoptată vizează, printre altele eliminarea sintagmei „educaţie sexuală” din lege și înlocuirea ei cu expresia „educaţie sanitară„.

Potrivit Mediafax.ro, autorii amendamentului sunt Robert Sighiartău (PNL), Florica Cherecheş (PNL), Elena Hărătău (PSD), Steluţa-Gustica Cătăniciu (neafiliat), Adrian Solomon (PSD), Nicuşor Halici (PSD) şi Titus Corlăţean (PSD).

Propunerea a venit din partea deputaților PSD și PNL, care au modificat în comisiile de specialitate legea protecției copiilor.

Deputatul USR, Dan Barna, a susținut, la dezbaterile generale, că cei mici nu pot fi protejați prin neinformare: „Avem pe masă un subiect -educaţia pentru sănătate, pentru copii, şi vă cer tuturor să gândiţi fiecare cu mintea dumneavoastră la acest vot. (…) România este în momentul de faţă pe primul loc în Europa la mame minore, ceea ce înseamnă că avem o problemă majoră. Faptul că tinerele, copilele îşi încep viaţa sexuală în toalete de şcoală este o problemă majoră. Nu ne putem proteja copiii neinformându-i (…) Avem părinţi care din considerente religioase consideră că nu trebuie să aibă acces la acest tip de educaţie”.

Nicuşor Halici, deputat PSD, a avut o reacție rapidă față declarația lui Dan Barna: „Noi susținem aceasta inițiativă pentru că partidul privește în viitor, la ziua când trebuie să predăm ștafeta și pentru asta trebuie să creștem omani sănătoși nu doar fizic ci și moral și mental. Îmi pare rău că nu e Dan Barna aici să-l privesc în ochi și să-l întreb cum ar reacționa dacă copilul lui de clasa a doua ar veni acasă și ar spune că a învățat la școală cum fac sex două persoane? Aia este educație? Nu! Aia e distrugere de multe ori iremediabil, asupra caracterului unui copil.”

Ce prevede legea în vigoare (45/2020):

„Derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

Amendamentul nou introdus:

„Derularea sistematică în unităţile şcolare cu acordul scris al părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copiilor de programe de educaţie pentru viaţa inclusiv educaţie sanitară în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi gravidităţii minorelor”.

I.S.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE