Home / Religie / Slujba de Rusalii, oficiată de ÎPS Irineu la Catedrala Mare din Tîrgu Mureș

Slujba de Rusalii, oficiată de ÎPS Irineu la Catedrala Mare din Tîrgu Mureș

Distribuie

În Duminica a VIII-a după Sfintele Paști, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Pogorârea Sfântului Duh (Cincizecimea sau Rusaliile), Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent duminică, 7 iunie, la biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala Mare din municipiul Târgu-Mureș, informează www.reintregirea.ro.

Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele protopop Olimpiu Zăhan, preot al parohiei Târgu-Mureș VIII, părintele Silviu Negruțiu, preot al parohiei Târgu-Mureș II, și părintele Petru Șerban, păstor al parohiei Târgu-Mureș II, sector II.

„Este bine să-L invocăm mereu pe Duhul Sfânt ca să locuiască în noi, fiindcă El este singurul Care ne poate înțelepți, purifica și inspira spre lucrarea virtuților morale și a faptelor bune. Mângâietorul dumnezeiesc vrea să ne elibereze de duhul lumesc și superficial și de toate pasiunile care ne robesc și ne țin închiși într-o repetiție monotonă. Unde este prezent Duhul Sfânt, acolo este prospețime, noutate, valoare și sens. Dacă Îl avem pe Duhul Sfânt în viața noastră personală, El ne ajută să ajungem la libertatea măririi fiilor lui Dumnezeu și să avem îndrăzneală și apropiere de Dumnezeu cu deplină încredere, cum zice Sfântul Apostol Pavel. Prin Duhul Sfânt, «cele neputincioase se vindecă și cele cu lipsă se împlinesc», încât dobândim siguranță și sănătate, pace, mângâiere și rodnicie”, a spus  Înaltpreasfințitul Părinte Irineu citat de www.reintregirea.ro.

În contextul măsurilor luate pentru evitarea răspândirii noului coronavirus, slujba a fost oficiată într-un sobor restrâns, în fața locașului de cult. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Grupul psaltic „Anastasios”, format din medici și studenți ai Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș. La final, Părintele Arhiepiscop Irineu i-a acordat Ordinul „Credință și Unire” doamnei Anuța Motofelea, cunoscută interpretă de folclor, urmașa doamnei Valeria Peter Predescu, în semn de recunoștință și apreciere pentru întreaga activitate depusă în promovarea valorilor autentice ale culturii naționale de pe plaiurile Transilvaniei,

Vecernia plecării genunchilor

Potrivit www.reintregirea.ro. după celebrarea Sfintei Liturghii, Ierarhul nostru a oficiat slujba Vecerniei plecării genunchilor, în cadrul căreia au fost citite șapte rugăciuni închinate Sfintei Treimi. Aceste invocări speciale amintesc de cele șapte daruri ale Duhului Sfânt care au fost revărsate asupra Sfinților Apostoli în ziua Cincizecimii. De asemenea, au fost binecuvântate ramurile de nuc și spicele de grâu, acestea fiind împărțite mai apoi tuturor credincioșilor prezenți.

Sursă: www.reintregirea.ro

 

De asemenea, verificati

Interviu. Asociația Caritas-peste trei decenii de angajament social în slujba comunității. Află ce servicii oferă

Distribuie Asociația Caritas Alba Iulia este o organizație neguvernamentală, înființată în anul 1990 de Arhiepiscopia …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.