Trecem de la 3, la 11 tipuri de salarii minime pe economie! Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 9281 Vizualizări

Trecem de la 3, la 11 tipuri de salarii minime pe economie!

Calculul salariului minim brut pe economie va suferi, foarte probabil, o serie de modificări, după ce Camera Deputaților a adoptat săptămâna trecută proiectul de lege ce introduce o nouă grilă de salarizare, în funcție de pregătirea profesională.

Cu alte cuvinte, cele trei  tipuri de salarii minime existente până în prezent – venitul minim pentru persoanele fără studii superioare, cel pentru angajații cu studii superioare și venitul minim garantat pentru personalul din construcții – vor fi înlocuite de 11 noi coeficienți de calcul pentru salariile minime, socotiți în funcție de postul ocupat și de studiile finalizate.

Coeficienții sunt calculați în funcție de gradul de școlarizare. Încep de la 1, în situația unui muncitor necalificat (salariul minim actual, 2.230 lei brut) și ajung până la 11, în cazul persoanelor cu doctorat în activitatea prestată, adică salariul minim, 2.230 lei x 2 (gradul pentru coeficientul maxim) = 4.460 de lei brut.

În textul legii adoptate se mai specifică:

„Prezenta lege stabilește coeficienții minimali de ierarhizare salarială pentru sectoare de activitate pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul întregului sector de activitate și pentru care nu există legi speciale privind salarizarea sau contract colectiv de muncă la nivel de unitate în vigoare, cu respectarea prevederilor art. 2.

Coeficienţii minimali de ierarhizare sunt aplicabili pentru toate categoriile de salariaţi încadraţi pe funcţii pentru care este obligatoriu un nivel de calificare potrivit anexei la prezenta lege.

Anexa face parte din prezenta lege, iar coeficienţii prevăzuţi au caracter minimal.”

Iată cum arată anexa menționată:

I.S.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE