Ancheta morții Szidoniei, în lucru la IPJ Mureș de 2 ani! Contract de un miliard, atribuit în 24 de ore! Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 8899 Vizualizări

Ancheta morții Szidoniei, în lucru la IPJ Mureș de 2 ani! Contract de un miliard, atribuit în 24 de ore!

În data de 27 mai 2018, o fetiță în vârstă de 14 de ani a pierdut lupta cu viața, pe un pat de spital, ca urmare a unei căzături de la fereastra unei școli din Târgu Mureș. În mod bizar, chiar dacă au trecut doi ani și un pic de la nefericitul eveniment, polițiștii mureșeni încă anchetează cazul.

Totuși, atunci când interesele o cer, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Mureș știe să acționeze cu viteză maximă, dovadă în acest sens fiind o achiziție publică în valoare de aproximativ un miliard de lei vechi organizată în timp record: anunțul acesteia s-a făcut în data de 12 mai 2020, la ora 14.45, iar atribuirea contractului după nici 24 de ore, adică în data de 13 mai 2020, la ora 15.00.

Cotidianul Zi de Zi solicită conducerii Ministerului Afacerilor Interne, în speță ministrului Marcel Vela, explicații despre întârzierea nepermis de mult, nejustificată în opinia noastră, a anchetei în cazul ”Szidonia Nagy”.

Mama victimei: ”Am impresia că ceva murdar este la mijloc”

Echipa cotidianului Zi de Zi a fost contactată, înainte de împlinirea a doi ani de la decesul Szidoniei Nagy, de către mama acesteia, cu rugămintea timidă de a publica un scurt anunț comemorativ.

Cu această ocazie, îndurerata mamă a mărturisit că încă așteaptă rezultatul anchetei demarată după ce în data de 16 aprilie 2018 fiica sa a căzut de la o fereastră situată la etajul 1 al Școlii Gimnaziale nr. 7 din Târgu Mureș. Căzătura a avut urmări fatale pentru sărmana fetiță, elevă în clasa a VI-a, care s-a stins la data de 27 mai 2018, după mai bine de o lună de chinuri în care a suportat mai multe intervenții chirurgicale pe coloană.

”Poliția încă n-a închis cazul, dar nici n-a făcut mare lucru. Cazul este la Poliție și până ce nu se închide ancheta nu putem face nimic. După tragedia de atunci s-a deschis o anchetă și tot n-au făcut nimic. De doi ani trecuți. Și noi ne mirăm că au trecut doi ani și nu am aflat cum s-a întâmplat cu adevărat tragedia. Era și cameră de filmat, dar am impresia că ceva murdar este la mijloc”, ne-a mărturisit mama Szidoniei Nagy.

Moartea fetiței, anchetată de doi ani

La solicitarea cotidianului Zi de Zi, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Mureș a recunoscut că la doi ani de la producerea accidentului încă ”se efectuează cercetări”. Totodată, ni s-a adus la cunoștință că părțile implicate ”pot solicita consultarea dosarului de urmărire penală.”

”Având în vedere evenimentul din data de 16 aprilie 2018, petrecut în incinta unei unități de învățământ, de pe raza municipiului Târgu Mureș, în urma căruia o minoră a decedat, vă transmitem că la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, se efectuează cercetări sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de ”ucidere din culpă” și ”neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă” fapte prevăzute și pedepsite de articolul 192 alineatul 1 și 2 și articolul 349 alineatul 1 din Codul Penal cu aplicarea articolului 38 alineatul 1 din Codul Penal. Totodată, în conformitate cu prevederile articolului 285 din Codul de Procedură Penală nu vă putem comunica datele solicitate (rezultatul anchetei – n.r.), însă având în vedere prevederile articolului 94, alineatul 1 din Codul de Procedură Penală vă aducem la cunoștință faptul că persoana vătămată, partea/ părțile civile, partea/ părțile responsabile civilmente, suspectul/ suspecții, inculpatul/ inculpații pot solicita consultarea dosarului de urmărire penală, cu aprobarea procurorului”, a transmis, la solicitarea cotidianului Zi de Zi, comisar șef de poliție Dumitru Bîltag, inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș.

 

Business de un miliard, atribuit în 24 de ore

Când interesele o cer însă, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Mureș demonstrează că anumite afaceri, cu multe zerouri în coadă, pot fi rezolvate mult mai rapid. În mai puțin de 24 de ore.

Astfel, în data de 12 mai 2020, la ora 14.45, portalul www.e-licitatie.ro a publicat un anunț din categoria ”cumpărări directe”, achiziție estimată la valoarea de 100.625,39 de lei. Anunțul era făcut de Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, avea ca obiect ”lucrări de reparație și amenajare spații interioare clădire de la sediul IPJ Mureș” și avea termenul limită de depunere a ofertelor data de 13 mai 2020, ora 15.00. Adică mai puțin de 24 de ore, în condițiile în care ofertanții aveau de întocmit un dosar care trebuia să conțină, printre altele, și o ofertă financiară din care să rezulte preţul unitar al lucrărilor exprimat în lei fără TVA, însoţită de devize pe categorii de lucrări – perioada de execuţie a lucrărilor – perioada de valabilitate a ofertei.

Din acest punct de vedere, ofertantul ar fi avut nevoie de minim o vizită la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș pentru a evalua la fața locului complexitatea lucrărilor solicitate, în funcție de care, teoretic, ar fi trebuit să se stabilească oferta financiară finală.

Misiune aproape imposibilă având în vedere termenul limită stabilit de beneficiarul achiziției…

”În urma postării unui anunț de publicitate în aplicația electronică pusă la dispoziție de către operatorul SEAP/ SICAP, comisia de evaluare constituită la nivelul instituției a procedat conform principilor achiziției publice și a criteriilor stabilite prin documentația de atribuire și anunțul de publicitate la selectarea operatorului economic câștigător al contractului de lucrări, respectiv SC M&M Bautechnik SRL, prin ”cumpărare directă” – aceasta nefiind o procedură de atribuire în sensul articolului 68, din Legea nr. 98/2016, respectiv ”licitație publică”. Valoarea contractului de lucrări nr. 229.023/13 mai 2020, încheiat între unitatea noastră și societatea câștigătoare este de 118.341,79 lei cu TVA inclus”, a transmis, la solicitarea cotidianului Zi de Zi, comisar șef de poliție Dumitru Bîltag.

Investiția are ca obiectiv recompartimentarea parterului unui clădiri din incinta Inspectoratului de Poliție Județean Mureș.

”Unitatea noastră dorește să recompartimenteze parterul unei clădiri în vederea amenajării unor spații pentru birouri de lucru, a unui hol de acces și a unui grup sanitar, așa cum sunt prevăzute în caietul de sarcini, aferent anunțului pentru cerere/ depunere de oferte. Principalele lucrări care vor fi executate și au fost prevăzute în caietul de sarcini sunt următoarele: recompartimentare cu pereți de rigips, zidărie goluri existente și tencuieli exterioare și interioare, tavan casetat pe structură metalică, refacere instalație electrică, refacere instalație încălzire, montare tâmplărie PVC, amenajare grup sanitar, lucrări de gletuire, lucrări de zugrăvit cu vopsea lavabilă, pardosea PVC trafic intens (izolație polistiren extrudat, șapă, folie, autonivelant, covor PVC). Data estimată pentru începerea lucrărilor este prevăzută în Ordinul de începere al lucrărilor nr. 229024/13 mai 2020, respectiv 15 mai 2020, iar termenul de finalizare al lucrărilor prevăzut în contractul de lucrări este 29 iunie 2020”, a menționat șeful Inspectoratului de Poliție Județean Mureș.

”Jackpotul”, luat de o firmă cu 3 angajați

Conform portalului www.listafirme.ro, principalul site care furnizează informații despre firmele din România, SC M&M Bautechnik SRL Miercurea Nirajului s-a înființat în anul 2014, are ca obiect de activitate ”Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale” și este deținută de Molnar Attila (asociat unic și administrator). La finalul exercițiului financiar 2018, firma a raportat următorii indicatori de performanță: cifră de afaceri de 675.451 de lei, profit net de 198.361 de lei și un număr mediu de 3 angajați.

Alex TOTH

UPDATE, vineri 12 iunie

Drept la replică din partea Inspectoratului de Poliție Județean Mureș!

Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Mureș a transmis vineri, 12 iunie, un drept la replică la articolul „Ancheta morții Szidoniei, în lucru la IPJ Mureș de 2 ani! Contract de un miliard, atribuit în 24 de ore”, publicat pe site-ul cotidianului Zi de Zi joi, 11 iunie.

Redăm, în rândurile de mai jos, conținutul dreptului la replică:

”Urmare a apariției în spațiul public al articolului „Ancheta morții Szidoniei, în lucru la IPJ Mureș de 2 ani! Contract de un miliard, atribuit în 24 de ore” publicat în data de 11.06.2020, de către cotidianul „Zi de Zi”, pentru corecta informare a opiniei publice, Compartimentul Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş este împuternicit să comunice următoarele:

În articolul publicat de dumneavoastră faceți o alăturare nefericită a două situații care nu au legătură între ele, asociați o anchetă penală, care este atributul structurilor de poliție judiciară, cu o procedură de achiziție publică, ce intră în atribuțiile structurilor neoperative, de suport, insinuând că factorii de decizie ai unității ar fi acționat mai degrabă în interesul instituției, în detrimentul intereselor cetățeanului.

1.În ceea ce privește ancheta penală, începută la data de 16 aprilie 2018, în urma unui apel 112, privind faptul că la o unitate de învățământ din municipiul Târgu Mureș, o elevă ar fi căzut de la înălțime și ar fi suferit vătămări corporale grave, urmare a cărora, ulterior a decedat, facem precizarea că în cursul anului 2019, a fost pusă în mișcare acțiunea penală față de 4 persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „ucidere din culpă”și „neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”.

Conform art. 55, alin 6, din Codul de Procedură Penală, organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare şi organele de cercetare penală speciale îşi desfăşoară activitatea de urmărire penală sub conducerea şi supravegherea procurorului.

În același timp, conform prevederilor art. 8, alin 1 și 3, din Legea nr. 364 din 2004, privind organizarea şi funcţionarea poliţiei judiciare, organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare îşi desfăşoară activitatea sub conducerea, supravegherea şi controlul procurorului, fiind obligate să ducă la îndeplinire dispoziţiile acestuia, totodată organele ierarhic superioare ale poliţiştilor care fac parte din poliţia judiciară, nu pot să dea îndrumări sau dispoziţii privind cercetarea penală, procurorul fiind singurul competent în acest sens.

Analizând aspectele prevăzute de normele legale, reiese faptul că niciun polițist, indiferent de grad și funcție, care nu este delegat de procuror, nu se poate implica în anchetele penale.

2.Referitor la achiziția publică menționată în articol: „contract de un miliard atribuit în 24 de ore”, vă aducem la cunoștință faptul că în conformitate cu prevederile art. 2, art. 7, punctul 5) şi 207 din Legea nr. 98/2016 şi art. 43 şi 45 din H.G.R. nr. 395/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziţie publică /acordului-cadru din Legea nr. 98/2016, în scopul aplicării principiilor care stau la baza atribuirii contractelor de achiziţii publice, respectiv promovarea concurenţei între operatorii economici, garantarea tratamentului egal şi nediscriminarea operatorilor economici, asigurarea transparenţei şi integrităţii procesului de achiziţie publică şi pentru utilizarea eficientă a fondurilor publice, prin aplicarea procedurilor de atribuire a contractelor, în calitate de autoritate contractantă, I.P.J. Mureş a achiziţionat lucrările prin „cumpărare directă” prin postarea unui anunţ de publicitate în aplicaţia electronică pusă la dispoziţie de către operatorul SEAP/SICAP.

Astfel, achiziţia ce face obiectul articolului reprezintă un proces de atribuire realizat prin „cumpărare directă” şi a fost publicată pe platforma electronică SEAP/SICAP, înregistrată sub numărul ADV 1146366 din 12.05.2020, respectându-se toate principiile care stau la baza atribuirii contractelor de achiziţii publice.

Pentru a lămuri cititorii dumneavoastră referitor la întreg procesul de atribuire a lucrărilor de reparație și amenajare spații interioare se impune a preciza că legea distinge între procedura de licitație publică și aceea de cumpărare directă, în funcție de valoarea contractului. Astfel, conform art. 7, punctul 5, din legea achizițiilor publice, „autoritatea contractantă are dreptul de a achiziţiona direct ( …) lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 450.200 lei.”

Totodată, având în vedere contextul actual și necesitatea asigurării protecției personalului propriu, pe timpul programului de lucru, pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19, atât prin distribuirea de materiale de protecție dar și prin respectarea distanțării sociale, evidențiem faptul că la nivelul inspectoratului există structuri cărora le sunt asigurare spații de lucru insuficiente raportat la numărul de lucrători. În acest sens, s-a constatat necesitatea efectuării de lucrări de reparații și amenajare astfel încât să li se asigure lucrătorilor și cetățenilor care se deplasează la sediul unității spațiul necesar desfășurări activităților în deplină siguranță pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19.

Mai mult decât atât, la nivelul conducerii Inspectoratului, încă din cursul anului 2015, s-a acționat în conformitate cu prevederile legale pentru eficientizarea cheltuielilor bugetare şi gospodărirea judicioasă a fondurilor băneşti puse la dispoziţie, fiind soluționate vechi probleme de ordin logistic. În acest sens, menționăm că pe parcursul ultimilor 5 ani au fost demarate o serie de investiții care s-au materializat în lucrări de reparare, amenajare, modernizare a unităților și subunităților de poliție.

Începând cu anul 2015, până la momentul actual, au fost efectuate lucrări de şarpantă la acoperişul unor clădiri aparținând inspectoratului, s-au realizat lucrări de reparaţii curente şi intervenţii la instalaţiile de apă, instalațiile electrice ale imobilelor din administrarea unității, lucrări de alimentare cu energie electrică trifazată, montare ferestre de tâmplărie din PVC cu geam termopan, lucrări reparații instalații sanitare, lucrări de montare – demontare aparate climatizare la camerele tehnice, au fost efectuate reparaţii curente la posturile de poliţie, precum şi lucrări de hidroizolaţii a acoperişurilor imobilelor unității.

3.Reiterăm faptul că polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, exercită atribuţii privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice, în condiţiile legii.

Asigurăm toți cetățenii că Inspectoratul de Poliție Județean Mureș își desfășoară activitatea strict în interesul persoanei, al comunităţii, precum şi în sprijinul instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi în executarea legii. Totodată, poliţiştii manifestă empatie faţă de problemele cetăţenilor, modul de acţiune al acestora este orientat spre respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, exercitându-și atribuţiile cu bună-credinţă şi în sprijinul cetăţeanului care are nevoie de serviciile instituţiei noastre.

Pe această cale, dorim să retransmitem faptul că înțelegem durerea cauzată de pierderea unei ființe dragi, cu atât mai mult cu cât și noi, polițiștii, mai presus de orice, suntem oameni, unii dintre noi, părinți și de fiecare dată încercăm să fim alături sufletește, de toți cei care sunt puși în situația de a avea nevoie de ajutorul nostru. În astfel de cazuri, ne gândim că persoana aflată în suferință, ar putea fi chiar un membru al familiei noastre, pe care o vom trata cu o atitudine suportivă, căldură, sprijin moral și răbdare.   

În speranţa că poziţia noastră va fi interpretată în spiritul aplicării legii, ne exprimăm încrederea într-o bună colaborare şi pe viitor, în vederea reflectării corecte a oricărei situaţii de interes public.”

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE