Au dat-o la întors. Patru suspecți, urmăriți penal în cazul ”Szidonia Nagy”! Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3087 Vizualizări

Au dat-o la întors. Patru suspecți, urmăriți penal în cazul ”Szidonia Nagy”!

Cotidianul Zi de Zi a publicat joi, 11 iunie, în ediția online disponibilă la adresa web www.zi-de-zi.ro, articolul cu titlul „Ancheta morții Szidoniei, în lucru la IPJ Mureș de 2 ani! Contract de un miliard, atribuit în 24 de ore”, material care avea ca temă principală ancheta morții Szidoniei Nagy, o fetiță în vârstă de 14 ani care și-a pierdut viața în luna martie 2018, ca urmare a unei căzături de la fereastra unei școli din Târgu Mureș.

Mama fetiței, în așteptarea finalizării anchetei

Punctual, Nagy Szidonia, elevă în clasa a VI-a la Școala Gimnazială nr. 7 din Târgu Mureș și-a pierdut viața la data de 27 mai 2018, în urma unei căzături de la o fereastră situată la etajul 1 al unității de învățământ, incident care a avut loc în data de 16 aprilie 2018.

La doi ani de la tragicul eveniment, mama fetiței ne-a semnalat faptul că încă așteaptă rezultatul anchetei.

”Poliția încă n-a închis cazul, dar nici n-a făcut mare lucru. Cazul este la Poliție și până ce nu se închide ancheta nu putem face nimic. După tragedia de atunci s-a deschis o anchetă și tot n-au făcut nimic. De doi ani trecuți. Și noi ne mirăm că au trecut doi ani și nu am aflat cum s-a întâmplat cu adevărat tragedia. Era și cameră de filmat, dar am impresia că ceva murdar este la mijloc”, ne-a mărturisit mama Szidoniei Nagy.

IPJ Mureș, la 3 iunie 2020: ”la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, se efectuează cercetări”

Cotidianul Zi de Zi a adresat la data de 22 mai 2020 o solicitare conducerii Inspectoratului de Poliție Județean Mureș pentru a afla care este stadiul anchetei în cazul respectiv, răspunsul primit la data de 3 iunie 2020 din partea inspectorului șef al instituției, comisar șef de poliție Dumitru Bîltag fiind că ”la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, se efectuează cercetări sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de ”ucidere din culpă” și ”neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă” fapte prevăzute și pedepsite de articolul 192 alineatul 1 și 2 și articolul 349 alineatul 1 din Codul Penal cu aplicarea articolului 38 alineatul 1 din Codul Penal.”

Practic, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Mureș recunoștea, negru pe alb, că în cazul decesului Szidoniei Nagy ”se efectuează cercetări”, nicidecum că ancheta a fost finalizată cu punerea sub acuzare a unor suspecți.

IPJ Mureș, la 12 iunie 2020: ”în cursul anului 2019, a fost pusă în mișcare acțiunea penală față de 4 persoane”

Surprinzător, la mai puțin de 24 de ore de la publicarea articolului pe pagina web www.zi-de-zi.ro, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Mureș a revenit cu un drept la replică în care anunță că, de fapt, ancheta a fost finalizată în cursul anului 2019 cu punerea sub acuzare a patru suspecți.

”În ceea ce privește ancheta penală, începută la data de 16 aprilie 2018, în urma unui apel 112, privind faptul că la o unitate de învățământ din municipiul Târgu Mureș, o elevă ar fi căzut de la înălțime și ar fi suferit vătămări corporale grave, urmare a cărora, ulterior a decedat, facem precizarea că în cursul anului 2019, a fost pusă în mișcare acțiunea penală față de 4 persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „ucidere din culpă”și „neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”.

Conform articolului 55, alineatul 6, din Codul de Procedură Penală, organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare şi organele de cercetare penală speciale îşi desfăşoară activitatea de urmărire penală sub conducerea şi supravegherea procurorului. În același timp, conform prevederilor articolului 8, alineatul 1 și 3, din Legea nr. 364 din 2004, privind organizarea şi funcţionarea poliţiei judiciare, organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare îşi desfăşoară activitatea sub conducerea, supravegherea şi controlul procurorului, fiind obligate să ducă la îndeplinire dispoziţiile acestuia, totodată organele ierarhic superioare ale poliţiştilor care fac parte din poliţia judiciară, nu pot să dea îndrumări sau dispoziţii privind cercetarea penală, procurorul fiind singurul competent în acest sens.  Analizând aspectele prevăzute de normele legale, reiese faptul că niciun polițist, indiferent de grad și funcție, care nu este delegat de procuror, nu se poate implica în anchetele penale”, a transmis conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Mureș în dreptul la replică.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE