Finanțare de 5,4 milioane de euro pentru un sistem inteligent al managementului de trafic în Târgu Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1808 Vizualizări

Finanțare de 5,4 milioane de euro pentru un sistem inteligent al managementului de trafic în Târgu Mureș

Un sistem de gestionare a traficului în municipiul Târgu Mureș se va realiza printr-un nou contract de finanțare nerambursabilă finanțat prin fonduri Regio. Lipsa unui sistem de semaforizare pe anumite artere principale se va rezolva prin acest proiect ce are un buget de peste 31 milioane lei, prin care se va asigura un trafic fluent în municipiu. Proiectul ce va fi finanțat din Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost semnat de către Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureș, și de către Simion Crețu, directorul general al ADR Centru. Din bugetul proiectului se vor instala echipamente semaforizate în 40 de intersecții, sisteme video pentru monitorizarea și controlul traficului, precum și un centru de comandă ce va susține creșterea mobilității urbane.

Valoarea proiectului, peste 31 milioane de lei

În prezent, în municipiul Târgu Mureș nu există un sistem de management adaptiv al traficului care să contribuie la reducerea congestiilor de trafic și la asigurarea priorității pentru mijloacele de transport public, în scopul îmbunătățirii atractivității acestui mod de deplasare. Realizarea investiției care vizează crearea unui sistem de management al traficului, are ca scop reducerea transportului motorizat la nivelul localității.

Proiectul cu titlul „Sistem de management al traficului în Municipiul Târgu Mureș” are o valoare totală de 31.228.289 de lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate prin POR este de 25.057.666 de lei, respectiv 5.477.803 de euro. Fondurile nerambursabile solicitate de beneficiarul proiectului, Primăria municipiului Târgu Mureș, provin din bugetul alocat Regiunii Centru prin POR 2014-2020, Axa prioritară: 4 Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectiv Specific 4.1: Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă, iar termenul estimat pentru finalizarea implementării activităților prevăzute în proiect este 31 octombrie 2023.

”Principalii beneficiari ai acestui proiect vor fi locuitorii din municipiu, turiștii și cetățenii aflați în tranzit prin oraș. Proiectul vine în completarea celorlalte proiecte finanțate prin Regio pentru dezvoltarea urbană a municipiului Târgu Mureș. Asigurarea unui climat de siguranță și confort în ceea ce privește traficul din oraș va constitui un beneficiu substanțial pentru toți cei ce trăiesc în localitate, mai ales că tot pe această prioritate de investiții finanțăm achiziția a 85 de autobuze ecologice sau electrice pentru Târgu Mureș, amenajarea stațiilor de autobuze, reabilitarea unor străzi, amenajarea de piste pentru biciclete, precum și extinderea spațiilor verzi. La finalul implementării acestor proiecte, respectiv în 2023, cetățenii vor beneficia de un sistem care va asigura creșterea siguranței circulației în oraș, creșterea vitezei de deplasare, dar și scăderea timpilor de așteptare în trafic și a gradului de poluare în zona urbană”, a declarat Simion Crețu.

Detalii despre investiție

Investiția care face obiectul proiectului constă în dezvoltarea unui sistem de management al traficului în care este inclusă interconectarea și monitorizarea video a intersecțiilor incluse în proiect, instalarea de echipamente de monitorizare și control a traficului în 40 de intersecții de pe arterele principale de circulație, precum și realizarea unui centru de comandă și control.

Pe parcursul duratei de implementare a proiectului se vor înlocui sau moderniza echipamentele din intersecțiile și trecerile de pietoni semaforizate și se vor crea noi intersecții și treceri de pietoni semaforizate. Vehiculele de transport public care circulă în zona acoperită de proiect vor fi dotate cu echipamente de localizare și de comunicare cu centrul de comandă.

Tot din bugetul proiectului se vor instala camere pentru detecția nerespectării regimului de circulație pe benzile dedicate transportului public și camere speciale pentru detectarea depășirii vitezei și a trecerii pe culoarea roșie a semaforului.

Intersecțiile și trecerile de pietoni semaforizate vor fi monitorizate printr-un sistem de camere video și se vor instala dispozitive de cântărire în mișcare pentru controlul masei maxime admise pe osie. Sistemul de management a traficului din municipiul Târgu Mureș realizat prin proiect, mai prevede amplasarea de camere și radare de viteză în locațiile stabilite de pe intrările/ieșirile principale din municipiu ce vor identifica automat și numerele de înmatriculare. În zonele cu acces restricționat (benzi dedicate, restricții de tonaj) se vor instala dispozitive de control, iar la trecerile de pietoni se vor instala sisteme de iluminat și indicatoare luminoase. Mai este prevăzută amplasarea de panouri de informare pentru trafic, precum și un management al parcărilor prin introducerea unei platforme software care să permită gestionarea locurilor de parcare din oraș. Nu în ultimul rând, centrul de comandă și control integrat prevăzut în proiect, va fi dotat cu toate echipamentele hardware si software-ul necesare pentru integrarea tuturor funcțiilor sistemului.

(Redacția)

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE