EXCLUSIV! Cartier nou, în pregătire la Târgu Mureș! Business
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 17493 Vizualizări

EXCLUSIV! Cartier nou, în pregătire la Târgu Mureș!

Reprezentanții Primăriei municipiului Târgu Mureș au publicat recent, pe pagina web a instituției, www.tirgumures.ro, în dezbatere publică, proiectul ”PUZ – Stabilire reglementări urbanistice pentru introducere în intravilan și reconformare UTR pentru construire cartier de locuințe colective cu dotările aferente unui centru de cartier – echipamente publice, servicii de interes general (birouri, centre comerciale, sport, agrement, cazare, învățământ)”, investiție initiata de SC Profitec SRL și propusă să fie realizată în zona Calea Sighișoarei din Târgu Mureș, pe o suprafață de aproximativ 24 de hectare.

Ce prevede PUZ-ul propus

Planul Urbanistic Zonal a fost întocmit de arh. Kovacs Angela (SC Arhitecton SRL) și prevede o proiecție urbanistică pentru organizarea întregului teren cu funcțiuni de locuire în construcții înalte, comerț de mici și mari dimensiuni, servicii de interes general.

”Terenul studiat se află majoritar în intravilanul municipiului Tîrgu Mureș și parțial în extravilan. Este amplasat la limita sud-estică a intravilanului, respectiv a administrativului municipiului, spre comuna Corunca. Este delimitat de Bulevardul 1 Decembrie 1918 (DN13, E60) Calea Sighișoarei și prelungirea Căii Sighișoarei. Este liber de construcții în proporție majoritară. În zona mediană există o construcție – hală de depozitare. Reglementările urbanistice actuale încadrează zona în rezidențială de mici dimensiuni, zonă de protecție infrastructură tehnică și producție”, se arată în document.

PUZ-ul propus definește zona ca locuire de mică dimensiune și culoare de protecție față de infrastructura tehnică.

”Documentația de față reconformează zona în CML – Zona mixtă cuprinzând centre de cartier cu echipamente publice, servicii de interes general (birouri, comerț, hoteluri, restaurante, sport, agrement și ansamblu rezidențial cu locuințe colective mari, cu subzonele: CML 1 – Subzona mixtă cuprinzând clădiri de servicii publice, servicii de interes general (comerț de mari dimensiuni, birouri, alimentație publică), CML 2 – Subzona mixtă cuprinzând locuințe colective mari și servicii conexe (comerț, birouri, alimentație publică, servicii hoteliere, sport agrement), V5 – Culoare de protecție față de infrastructura tehnică. Pentru zonele afectate de infrastructura de transport gaze naturale și electricitate, aflate pe amplasamente noi sau rămase pe cele existente”, se menționează în PUZ-ul întocmit de arh. Kovacs Angela.

Circulația din zonă, modernizată

În ceea ce privește modernizarea circulației, în proiectul de PUZ se precizează că aceasta a fost începută cu documentația făcută pentru Târgu Mureș Shopping City – investiție realizată de NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor, dezvoltator și operator de proprietăți comerciale din Europa Centrală și de Est.

”Aici se propune construirea unui sens giratoriu la intersecția Bulevardului 1 Decembrie 1918 cu Calea Sighișoarei, un sens giratoriu la accesul aprovizionare, din Calea Sighișoarei, și un al treilea pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 pentru accesul în incintele supermarketurilor existente. Documentația de față continuă urbanizarea propusă de ”NEPI” prin conlucrarea cu soluția propusă aici. Accesul se va face din Calea Sighișoarei, printr-un sens giratoriu, continuat cu o stradă cu patru benzi și încă două sensuri giratorii pentru accesul în cartier și zonele comerciale. De la al treilea sens giratoriu până la intersecția cu prelungirea Căii Sighișoarei, drumul median propus va avea patru benzi. Al doilea acces în zonă se face tot din Calea Sighișoarei, cu un al patrulea sens giratoriu. Trama de circulație a cartierului va fi formată din străzi de categoria a III-a, cu două benzi de circulație, zonă verde și trotuare. Prospectul stradal va avea 11 metri. În interiorul cartierului se vor propune și piste de biciclete”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Mircea Musgociu, administratorul societății Profitec SRL.

 

Speranțe pentru dezvoltarea economică a orașului

Totodată, administratorul societății Profitec SRL a precizat că își dorește ca realizarea viitorului cartier să coincidă cu o etapă de dezvoltare economică a municipiului Târgu Mureș.

”Toate investițiile mele sunt legate de Târgu Mureș, orașul în care m-am născut, iar acest proiect e cel mai mare proiect pe care l-am dezvoltat. Din acest punct de vedere aștept de la cei care conduc orașul să își dea interesul pentru dezvoltarea municipiului și pentru atragerea a cât mai mulți investitori. Aceștia vor aduce venituri bugetului local și vor crea noi locuri de muncă. Îmi risc întreg capitalul pentru un proiect care va depinde mult de modul în care se va dezvolta orașul. Viitorul cartier ar putea fi un cartier ideal, de exemplu, pentru tinerii care lucrează în IT și caută condițiile existente în Cluj. Orice persoană sau familie care caută o locuință într-o zonă în care pe un perimetru restrâns ai totul: locuințe, magazine alimentare, magazine de modă, magazine sportive, magazine IT, restaurante, cinematograf de ultimă generație, birouri, gr[diniță, farmacie, sală de fitness și piste de biciclete, se înscrie în profilul posibilului client, a afirmat Mircea Musgociu.

Investiție consistentă în infrastructură

Deocamdată, omul de afaceri târgumureșean nu a dezvăluit valoarea preconizată a investiției, singura certitudine din punct de vedere financiar fiind suma investită până în prezent.

”Primul pas al acestui proiect a necesitat un efort financiar de aproximativ 3 milioane de euro. Am făcut drumul, utilitățile și câteva sensuri giratorii, împreună cu investitorii de la centrul comercial NEPI, pentru a asigura infrastructura de care va avea nevoie un cartier de genul acesta”, a explicat administratorul SC Profitec SRL.

1.500 de apartamente, clădire de 20 de etaje

Investitorul imobiliar a oferit și cifre concrete cu privire la numărul de unități locative care vor fi construite.

”Cartierul va avea minim 1.500 de apartamente. Cea mai înaltă clădire va avea 20 de etaje. Cartierul va respecta toate cerințele noi, în afară de unități locative vor exista și spații comerciale, unități de învățământ adică grădinița și o școală, spații verzi – respectiv un parc pe care îl vom dona Primăriei și locuri de joacă pentru copii. Cartierul va dispune de suficiente locuri de parcare, conform ultimelor standarde, dotate cu alimentatoare pentru mașinile electrice. Un alt aspect important al proiectului este accesul pietonal în cartier, în acest sens fiind prevăzute stații de autobuz pe ambele sensuri de deplasare. De asemenea, vom dona Primăriei bulevardele, străzile, utilitățile precum și toate investițiile de infrastructură pe care le vom face, cum ar fi de exemplu pistele pentru biciclete și parcul”, a punctat Mircea Musgociu.

Strip mall în viitorul cartier

Proiectul prevede și construirea unui centru comercial de tip strip mall.

”Viitorul centru comercial va fi de tipul strip mall în care intri în magazine direct din parcare, fără spații comune. În criza COVID-19 s-a văzut că din cauza aglomerărilor umane din centrele comerciale mari de tip mall, acestea au fost închise. Avantajul unui strip mall este că poate funcționa cu riscuri mult mai mici în astfel de situații. Vor fi magazine de interes pentru populația din oraș, care vin în completarea mall-ului NEPI și care vor aduce un plus de confort locuitorilor din cartierul alăturat. Mă refer aici la magazin alimentar, magazin de mobilă, de articole sportive, de decorațiuni, de jucării, etc. Ca premieră absolută în Târgu Mureș pe acoperișul magazinelor vor fi instalate panouri solare care vor asigura o parte din energia necesară funcționării lor. Totodată, avem în plan și un restaurant McDonald’s cu McDrive. Astfel, în zonă se va crea cel mai puternic pol comercial din Târgu Mureș”, a menționat reprezentantul societății Profitec SRL.

Proiect etapizat

Blocurile de locuințe vor fi construite terasate, iar vederea panoramică din apartamente promite să fie deosebită.

”Două laturi ale cartierului se vor învecina cu pădurea. De asemenea, blocurile vor avea o vedere panoramică asupra orașului, ca la Platoul Cornești. Vom avea și un studiu de însorire, iar punctele cardinale vor fi foarte bine studiate vis a vis de amplasamentul blocurilor, astfel încât ambele părți ale blocurilor să beneficieze de lumina soarelui, fie în prima parte a zilei, fi în a doua parte. Totodată, blocurile vor fi construite terasat și vor avea vedere panoramică spre oraș, respectiv spre pădure”, a detaliat Mircea Musgociu.

”Proiectul va fi dezvoltat etapizat. Prima parte, rezidențială și comercială, va fi dezvoltată până în anul 2021, iar ca orizont de finalizare a investiției văd anul 2025. Dacă vor fi cereri pentru spații de birouri, voi construi și un business center”, a adăugat omul de afaceri.

Calitate înainte de toate

Totodată, investitorul imobiliar a dezvăluit că nu va face rabat de la calitate în construirea blocurilor de locuințe, chiar dacă efortul financiar făcut pentru a asigura confort și siguranță locatarilor va însemna scăderea propriului profit.

”Vreau să lucrez cu cei mai buni constructori, pentru a oferi calitate maximă. Nu fac economii atunci când vine vorba de calitate, iar tot ce voi construi va respecta standardele de calitate care caracterizează construcțiile mele. Nu voi renunța la standardul pe care l-am inițiat pentru prima oară la Târgu Mureș, în anul 2007, când am construit primul bloc care avea recepție, portar, casă a scării generoasă, balustrade din inox, gresie italiană de calitate în spațiile comune, iluminat economic și eficient, lifturi de ultimă generație, video interfoane digitale și lista poate continua. De asemenea, pentru că sunt inginer electronist și am construit televiziunea prin cablu din Târgu Mures (Telesatco – n.r.) voi acorda atenție deosebită introducerii de rețele de date și televiziune de la fiecare furnizor astfel încât proprietarul apartamentului să poată alege varianta care îl satisface”, a mărturisit Mircea Musgociu.

Alex TOTH

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Proiectul acesta nu este investitie pentru oras ci doar pentru investitor,care spera sa se imbogateasca termen scurt.Constructiiile de blocuri nu aduc investitori si nici locuri de munca.Locurile de munca create astfel au termen pana la finalizarea constructiilor.In 30 de ani orasul Tg.Mures nu s-a dezvoltat in nici un fel din cauza proiectelor care au vizat doar in mare parte constructii de blocuri si malluri.Astfel de constructii aduc doar suprapopulare care in termen lung distrug mediul prietenos cu natura unui oras.Suprapopulatia creaza haos,aduce seceta si boli. Orasul Tg.Mures merita mai mult.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE