Home / Agricultura / Ziua Grâului 2020. Institutul din Fundulea, produse de top

Ziua Grâului 2020. Institutul din Fundulea, produse de top

Distribuie

Reprezentanți ai zece companii multinaționale din domeniul agrobusiness-ului și ai două institute de cercetare din România au participat marți, 16 iunie, la cea de-a cincea ediție a Zilei Grâului. Evenimentul a fost organizat în condiții speciale de distanțare socială impuse de starea de alertă din România de DAFCOCHIM AGRO și familia Kosa, la ferma Kodagro din localitatea mureșeană Seuca, comuna Gănești.

Au spus ”prezent” la Seuca reprezentanții următoarelor companii multinaționale: Caussade, Ciproma Sem, Donau Saat, Limagrain, Marton Genetics, Probstdorfer, Saaten Union și Syngenta.

Totodată, la eveniment au participat și reprezentanți ai Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Fundulea și ai Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Turda.

Institutul din Fundulea, produse de top

”Soiurile create de către Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Agricolă Fundulea deține supremația în ceea ce privește ponderea culturilor de grâu cultivate în România. Anual, soiurile create la Fundulea ocupă între 52 și 66% din totalul suprafețelor cultivate cu grâu. La Seuca suntem prezenți cu soiurile Glosa, Pitar, FDL Miranda, Pajura, Otilia, Semnal, Ursita și Voinic. Soiul cel mai răspândit de la Seuca este Glosa, cel mai răspândit, deoarece ocupă între 30 și 46% din suprafața cultivată. Este înregistrat și în Ungaria și în Turcia tocmai datorită plasticității sale ecologice foarte mare. Are un potențial de producție ridicat și totodată o calitate de panificație foarte bună, manifestată printr-un conținut mai mare de proteine și un gluten mai tare și mai elastic comparativ cu alte soiuri care se găsesc pe piață. Un soi înregistrat de curând este Pitar, un soi în extindere în agricultura României datorită calității excepționale de panificație. Are un conținut foarte bun de proteine, dar totodată și calitatea proteinelor este foarte bună”, a declarat Pompiliu Mustățea, director general, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Agricolă Fundulea.

Ligia VORO

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Încă o balastieră în județul Mureș

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.