Cardul național de sănătate redevine obligatoriu, cu câteva excepții Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 542 Vizualizări

Cardul național de sănătate redevine obligatoriu, cu câteva excepții

Începând cu data de 1 iulie pacienții pot beneficia de serviciile medicale acordate în spitale, laboratoare, cabinete stomatologice, îngrijiri medicale/îngrijiri paliative la domiciliu, dispozitive medicale și medicamente doar în baza cardului național de sănătate. Acesta redevine obligatoriu pentru validarea serviciilor medicale, cu excepția celor acordate de către medicul de familie și medicii de specialitate din ambulatoriile de specialitate. Serviciile acestora vor putea fi accesate fără card doar până la data de 30 septembrie.

”Toate aceste tipuri de servicii vor putea fi acordate și validate doar în baza cardului național sau a adeverinței înlocuitoare (pentru cardurile pierdute, deteriorate ori furate sau pentru cele refuzate din motive religioase sau de conștiință). Reamintim asiguraților că, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, în aceste domenii – medicină de familie și ambulatoriu de specialitate – pot fi acordate consultații medicale la distanță, în urma cărora toate documentele emise, necesare pacientului, inclusiv prescripțiile medicale, sunt transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică”, a declarat Manuel Butiulcă, Directorul General al Casei de Asigurări de Sănătate Mureș.

În continuare, unele servicii medicale acordate la distanță

Hotărârea Guvernului nr. 438/2020 privind completarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 140/2018 prevede și alte măsuri aplicabile până la data de 30 septembrie, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Astfel,  consultațiile medicale acordate în asistența medicală primară și ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog și logoped, pot fi acordate și la distanță, utilizându-se orice mijloace de comunicare. Consultațiile la medicul specialist din ambulatoriu se acordă, în continuare, fără a fi necesar biletul de trimitere, iar în urma consultațiilor  acordate la distanță de către  medicul de familie/medicul specialist se emit toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv prescripțiile medicale, documentele urmând să fie transmise prin mijloace de comunicare electronică.

De asemenea, medicii din spital pot elibera, dacă situația o impune, la externarea asiguratului, prescripție medicală pentru medicamente cu și fără contribuție personală în ambulatoriu pentru maximum 90 de zile. Totodată, se prevede folosirea mijloacelor electronice de comunicare pentru situațiile care necesită prezentarea de documente casei de asigurări de sănătate de către asigurat, dar și pentru transmiterea de către casele de asigurări de sănătate a documentelor eliberate, necesare asiguraților.

Valabilitate extinsă pentru anumite documente

HG 438/2020 prevede că termenul de valabilitate pentru anumite documente este valabil până la data de 30 septembrie 2020. Este vorba despre: biletele de trimitere pentru specialități clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică și de reabilitare; biletele de trimitere pentru specialități paraclinice; recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive – ce se depun/se transmit la casa de asigurări de sănătate; deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor și dispozitivelor asistive; deciziile de aprobare emise de către comisia de specialitate de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru efectuarea investigației PET-CT.

În continuare, medicii de familie  prescriu pentru pacienții cronici inclusiv medicamentele restricționate din Lista de medicamente compensate și gratuite care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, cu mențiunea că pentru medicamentele care se eliberează în baza unor protocoale terapeutice și a unor formulare specifice ( medicamente notate cu (**)1, (**)1Ω și (**)β în Lista de medicamente compensate și gratuite) este necesară evaluarea periodică a medicului de specialitate pentru a confirma sau modifica schema de tratament, la termenele prevăzute în protocoalele terapeutice sau în scrisorile medicale.

De asemenea, persoanele asigurate pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pentru care s-a instituit măsura de carantină ca urmare a unei suspiciuni de infectare cu COVID-19 beneficiază de concedii și indemnizații pentru carantină, indiferent de locul în care aceasta se instituie. Certificatele de concediu medical se eliberează de către medicii de familie după ultima zi a perioadei de carantină, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării perioadei de carantină. Certificatele de concediu medical eliberate sunt transmise asiguraților, de către medicii curanți, prin mijloace electronice de transmitere la distanță.

Arina TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE