Home / Cultură / Poplaca, Sibiu – Cedar City, Utah sau în căutarea fericirii la 10.000 km distanță

Poplaca, Sibiu – Cedar City, Utah sau în căutarea fericirii la 10.000 km distanță

Distribuie

În această seară, de Ziua Americii (4 iulie) telespectatorii TVR 1 pot vedea,  începând cu ora  21.10,  „Profetul, aurul și ardelenii”, primul film din trilogia western-urilor cu ardeleni în regia lui Dan Pița.

Poplaca, leagănul poveștii din spatele filmului

Comuna Poplaca este situată la 12 km sud-vest de municipiul Sibiu, într-un cadru natural deosebit de pitoresc, având aspectul tipic al aşezărilor româneşti de sub munte, vechi de când lumea, cu străzile (uliţele) relativ strâmte şi destul de întortocheate ca să-ţi dai seama că nu au fost trasate după vreun plan anume (ca atunci când se face o colonizare). Majoritatea uliţelor sunt pavate cu piatră de râu. Casele au fiecare o curte şi o mică grădină, fiind aşezate una lângă alta, mai toate pe terenuri înclinate, prea puţine pe loc drept.Conform Raportului de mediu realizat în noiembrie 2019 pentru Primăria Poplaca, satul este populat cu „oameni harnici, disciplinați, organizați, care au contribuit la propășirea și bunăstarea comunei, la faima produselor de Poplaca”. Pare descrierea unui loc idilic. Dar lucrurile nu au stat întotdeauna astfel. În anul 1874, din cauza sărăciei din Transilvania, Ion Brad, un țăran din Poplaca, a emigrat în America. Visul american a început, pentru el, cu munca de jos: a fost salahor, hamal, vânător, vânzător în prăvălie și cowboy. După o perioadă de patru ani petrecută în America, pe când se afla în Texas, Ion a auzit că în statul Utah s-a găsit aur și a plecat într-acolo. La 9.792 de kilometri3 de satul său drag, Poplaca, Ion și-a împlinit visul, căpătând o nouă identitate și luptând pentru un scop nobil: Johnny Brad a devenit apărătorul locuitorilor din orășelul minier Cedar City de abuzurile „profetului” mormon Ezekiel Walthrope. La 7 ani de la plecarea în America a lui Ion, cei doi frați ai săi, Traian și Romulus Brad, pleacă pe urmele lui.

Aventurile celor trei ardeleni în America le urmărim la TVR 1 sâmbătă seară, pe 4 iulie, de la ora 21.10, în westernul „Profetul, aurul și ardelenii”, în regia lui Dan Pița. Primul film din trilogia Ardelenilor a avut premiera în februarie 1978 și îi are în distribuție pe Ilarion Ciobanu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Mircea Diaconu și Victor Rebengiuc. Și următoarele două părţi ale seriei vor putea fi văzute de telespectatorii TVR 1 sâmbăta seara, de la ora 21.10: „Artista, dolarii și ardelenii”, pe 11 iulie, iar „Pruncul, petrolul și ardelenii”, pe 18 iulie. Seara de sâmbătă este dedicată de TVR 1 blockbuster-ului românesc.

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

RECENZIE. Negocieri Creative Româno-Americane

Distribuie Cel de-al doilea volum colectiv publicat în limba engleză, la editura Presa Universitară Clujeană, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.