Home / Administratie / Costel Fiscu: „Sighișoara trebuie să redevină un oraș plin de culoare și de viață”

Costel Fiscu: „Sighișoara trebuie să redevină un oraș plin de culoare și de viață”

Distribuie

Candidatul Partidului Naţional Liberal pentru funcţia de primar al municipiului Sighişoara, Costel Fiscu, vorbeşte, în interviul acordat în exclusivitate cotidianului Zi de Zi, despre planurile sale pentru oraş, despre ce l-a determinat să se implice în politică şi să accepte o candidatură deloc uşoară.

 

Reporter: Cine este Costel Fiscu, ce v-a făcut să candidați pentru funcţia de primar al municipiului Sighişoara?

Costel Fiscu: Am 51 de ani, sunt căsătorit, am doi băieţi. Sunt născut şi crescut în Sighişoara, am trăit toată viaţa aici. De profesie sunt economist, ca ocupaţie sunt administratorul unei firme de contabilitate din oraş. Precizez că sunt proaspăt în politică, am făcut pasul de 5-6 luni, pentru că statul pe margine nu ne ajută deloc să facem schimbarea de care avem nevoie.

Vreau să fiu primarul pe care mi l-am dorit şi pe care îl merită sighişorenii după 30 de ani de administrare defectuoasă a oraşului.

Îmi voi prezenta echipa, principiile de guvernare, precum şi planul de managment pentru Primăria şi Municipiul Sighişoara la jumătatea lunii iulie. Acest plan va cuprinde măsuri pentru rezolvarea problemelor şi strategia de dezvoltare a oraşului şi a zonei noastre. Am în vedere domeniul economic, social, învăţământ, sănătate, turism, mediu etc.

Oraşul nostru în ultimii 30 de ani nu a avut un drum normal înspre dezvoltare şi plus – valoare, nu este oraşul european, modern pe care ni-l dorim cu toţii. Dimpotrivă, el a pierdut din culoare, a devenit gri, nu mai este vesel şi plin de viaţă. Toţi sighişorenii au pierdut în această perioadă.

 

Rep.: De ce ați ales echipa liberală pentru a candida?

C.F.: Prin firea şi pregătirea mea sunt un om de dreapta, cu principii liberale, îmi doresc să avem libertate de exprimare, de asociere, antreprenoriat şi dezvoltare economică pe principii de competenţă şi competitivitate. Un avantaj pe care PNL mi l-a oferit a fost libertatea de a-mi face propriul proiect şi propria echipă pentru oraş.

Rep.: Ce echipă de consiliu local aţi ales să vă fie alături?

C.F.: În acest moment pot să spun doar că echipa liberală de consilieri va fi o surpriză plăcută pentru sighişoreni, cu foarte mulţi oameni care nu au fost implicaţi politic până acum.

 

Rep.: Care sunt problemele principale ale municipiului Sighişoara care trebuie rezolvate?

C.F.: La nivel simplu, problemele sunt cunoscute de toţi cetăţenii oraşului. Este vorba de necesitatea unor investiţii susţinute în infrastructura rutieră (drumuri, trotuare etc.), în învăţământul preuniversitar (creşe, grădiniţe şcoli, licee), în sportul de masă. Sănătatea trebuie susţinută în mod special, pentru ca sighişorenii să se poată trata corespunzător la spitalul din oraş, să nu se mai deplaseze la Târgu Mureş sau în alte oraşe. Spitalul nostru poate fi o soluţie atât pentru sighişoreni, cât şi pentru locuitorii comunelor limitrofe, bineînţeles dacă se vor face investiţiile necesare modernizării lui. Iar soluţii pentru aceste investiţii există.

 

Rep.: Ca economist, manager şi antreprenor, ştiţi că o viaţă economică dezvoltată duce la bunăstare şi fonduri pentru investiţii. Care este situaţia actuală a Sighişoarei comparativ cu alte oraşe similare din zonă?

C.F.: Atragerea de fonduri pe baza proiectelor bine elaborate este o prioritate pentru orice administraţie locală. Actuala administraţie a dat greş în acest domeniu! Dacă ne uităm în curtea altor oraşe şi municipii, Blaj, de exemplu, în 2019-2020 are deschise finanţări europene de aproximativ 13 milioane de euro, ceea ce reprezintă încasările locale ale respectivului oraş pe 7 ani. Dacă ne uităm la Râşnov – la fel. Sighişoara a avut de pierdut în ultimii 30 de ani. A pierdut printr-o lege nedreaptă, prin care i-a fost luată o parte din zona industrială în favoarea Albeştiului. Nimeni nu a încercat să facă o colaborare cu comuna Albeşti, un drum comun, de exemplu, pentru a obţine finanţări, pentru proiecte. Suntem, practic, aceeaşi localitate. Ne desparte doar un indicator.

 

Rep.: Cum credeţi că veţi putea să aduceţi din nou „culoare” oraşului?

C.F.: În primul rând trebuie adusă plus-valoare oraşului, economică în principal, dar şi culturală, socială, educaţională. Toate acestea, dacă sunt dezvoltate şi susţinute corespunzător, Sighişoara va avea din nou culoare, viaţă. Sighişoara era un oraş foarte colorat, a devenit gri în timpul comunismului, iar apoi timp de 30 de ani nu a reuşit să revină la culorile sale vii. A sosit momentul să dăm culoare şi viaţă oraşului.

 

Rep.: Sunteţi economist. Cum credeţi că ar trebui administrat bugetul oraşului?

C.F.: Lucrurile nu trebuie reinventate, ele există deja. Există exemple de bune practici în alte oraşe din care putem să ne inspirăm. Din experienţa mea, dacă banii sunt cheltuiţi cu chibzuinţă şi respect pentru cetăţenii şi firmele care contribuie la bugetul local, avem şi eficienţă. Este nevoie de transparenţă în cheltuirea banului public, doar aşa cetăţenii pot avea şi ei un control asupra banilor oraşului.

 

Rep.: Un mesaj pentru locuitorii municipiului care nu vă cunosc?

C.F.: Vreau să îi asigur pe toţi cetăţenii din Sighişoara că vin cu inimă deschisă şi curată în acest demers politic pe care îl fac pentru prima oară în viaţa mea. Sunt un cetăţean simplu, la fel ca şi ei, care îşi doreşte un oraş mai bun, mai curat, mai dezvoltat economic, care să revină la strălucirea de odinioară. Vor găsi în mine un partener, un om cinstit care îşi doreşte să fie primarul pe care şi l-a dorit şi el în ultimii 30 de ani.

(I. A.)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Semiremorcă încărcată cu lemn fără documente confiscată de Poliția Mureș

Distribuie Polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol au confiscat o semiremorcă în valoare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.