Home / Altele / 3 lucruri pe care trebuie să le știi despre prosecco
prosecco

3 lucruri pe care trebuie să le știi despre prosecco

Distribuie

Prosecco este un vin de origine italiană. A căpătat multă popularitate de-a lungul timpului, deoarece are gustul asemănător cu cel al șampaniei și se găsește la prețuri mai mici. Iată trei lucruri pe care trebuie să le știi despre această băutură!

1. Are o istorie aparte

Majoritatea oamenilor cred că acest vin a apărut în urmă cu câteva decenii. În realitate, are o istorie mai veche de 2.000 de ani și datează încă din Roma Antică. Și-a făcut prezența la începutul secolului 18 și a fost primit excelent de către Plinius cel Bătrân și de către Livia, care a fost soția împăratului Augustus. Se credea atunci că prosecco are chiar proprietăți vindecătoare, fiind folosit pentru a ameliora diverse afecțiuni de stomac sau chiar și pe cele provocate de accidente.

 

Acest vin provine dintr-un sat cu aceeași denumire, care este și o suburbie a orașului Trieste. În trecut, regiunea aceasta se numea însă Puccino. Cât despre struguri, aceștia se numesc Glera. Inițial, vinul a rămas neacidulat până în secolul 19. Dar versiunea cu bule pe care o cunoaștem cu toții astăzi a fost creată de Antonio Carpene!

2. Se obține prin metoda charmat

Şampania este creată prin modul tradițional, în regiunea Champagne din Franţa! Pe de altă parte, vinul prosecco se produce în Italia prin metoda charmat, care este cunoscută și drept „metoda rezervor”. Prin intermediul acesteia, al doilea proces de fermentare are loc în cisterne speciale din inox. Deoarece băutura nu se va pune în sticlă, nu va exista presiune și procesul se va desfășura mai rapid. Astfel, vinul va fi răcit, limpezit și îmbuteliat imediat! Costurile finale vor fi și ele reduse, iar aroma va fi una mai dulce. În şampanie se vor resimți citrice, piersici albe, cireşe şi migdale. Dar în acest vin primează merele verzi, mierea și perele!

 

3. Există mai multe tipuri de Prosecco

 

Eticheta fiecărei sticle este pusă în funcție de regiunea de proveniență! Iar cel mai cunoscut vin este cel de tip DOC, care este preparat în Veneto și Friuli. Există însă și alte variații! Spre exemplu, Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG este mai concentrat și se produce pe dealurile din provincia Treviso. O altă versiune din vestul aceleiași zone este Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG. Există și Colli Asolani DOCG, care este tot un prosecco. Pe sticlă însă se poate să nu fie menționat acest lucru. Iar cea mai scumpă și calitativă versiune este produsă în Cartizze!

 

E bine să știi faptul că acest vin nu este întotdeauna spumant! Poate fi și de tip Frizzante, ceea ce presupune că este acidulat mai slab. Se poate găsi și fără bule, dar această categorie este mai rar întâlnită. Ce alegi depinde doar de preferințe, buget și ocazie! Ca să afli ce ți se potrivește, cel mai bine ar fi să încerci mai multe opțiuni!

Cu ce se servește acest vin?

Prosecco se asociază foarte bine cu salatele, legumele crude și gustările ce conțin mozzarella, prosciutto și măsline. Se poate servi și împreună cu pește sau fructe de mare! Iar dacă nu vrei să-l consumi simplu, îl poți folosi pentru un cocktail. Dacă ești gata să te bucuri și tu de această băutură, magazinul online BeiCeVrei ți-o oferă la un preț accesibil!

 

 

 

 

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Jocuri de cărți care au apărut în filme

Distribuie Cei care sunt fani ai jocurilor de strategie și a celor de îndemânare, nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.