Home / Agricultura / Condiții de îndeplinit pentru fermierii care cer despăgubiri de secetă

Condiții de îndeplinit pentru fermierii care cer despăgubiri de secetă

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat luni – 6 iulie, în cadrul proiectului de act normativ pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli a căror culturi înființate în toamna anului 2019 au fost afectate de seceta pedologică, condițiile pe care trebuie să le îndeplinească fermierii care solicită despăgubiri de secetă, informează www.agrointel.ro. Ajutoarele financiare se vor achita prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, acolo unde fermierii vor putea depune și cererile în acord cu legislația ce va fi aprobată.

Cei care pot solicita despăgubiri de secetă sunt producătorii agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, precum și producătorii agricoli constituiți în forme de organizare juridică.

”Beneficiarii prezentei scheme sunt producătorii agricoli care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare și au depus cerere unică de plată pe suprafață în 2020, respectiv: producătorii agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.182/2016, cu modificările și completările ulterioare și respectiv, producătorii agricoli constituiți în forme de organizare juridică potrivit legislației în vigoare”, se arată în proiectul de lege publicat pe site-ul MADR.

Condițiile pentru acordarea ajutorului de stat pentru secetă

Toți cei care au înființat în toamna anului 2019 culturi de grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz și rapiță, pot beneficia de despăgubiri de secetă dacă îndeplinesc simultan următoarele condiții:

Să dețină proces verbal de constatare și evaluare a pagubelor, în care procentul de calamitate este de peste 30%

Suprafața calamitată să reprezinte un procent de peste 30% din suprafața totală declarată în cererea unică de plată în anul 2020, aferentă culturii calamitate

Să fie înregistrați în evidențele APIA în anul 2020, cu cerere unică de plată pe suprafață

Trebuie subliniat faptul că suprafața pentru care se acordă ajutorul de stat nu poate depăși suprafața culturii declarate în cererea unică de plată pe suprafață în campania 2020.

De asemenea, pentru beneficiarii care au suprafețe calamitate, confirmate prin procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, care au fost întoarse sau nu au fost însămânțate după calamitare și nu se regăsesc, în totalitate sau parțial, în cererea unică de plată în campania 2020, suprafețele calamitate avute în vedere pentru ajutorul de stat sunt cele menționate în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, dar nu mai mult de suprafața declarată cu cu teren arabil în cererea unică de plată pe suprafață din campania 2020.

Documente necesare 

Conform proiectului MADR, fermierii care îndeplinesc condițiile de eligibilitate menționate mai sus trebuie să depună la centrele locale sau județene ale APIA unde au înaintat și cererea unică de plată pentru campania 2020, până la data de 14 august, inclusiv, o cerere de solicitare a ajutorului de stat, însoțită de următoarele documente:

  1. a) copie a procesului-verbal de constatare și evaluare a pagubelor
  2. b) coordonate bancare/trezorerie, în condițiile în care nu se mențin coordontele bancare/trezorerie existente la cererea unică de plată din campania 2020, copiile documentelor de identificare/coordonate bancare existente la dosarul cererii unice de plată depuse la APIA rămân valabile și pentru acordarea ajutorului de stat

Cererea de solicitare a ajutorului de stat, însoțită de documetele necesare, poate fi transmisă la centrele județene APIA  și prin fax, poștă sau în format electronic, pe e-mail.

Documentele depuse în copie vor purta sintagma ”conform cu originalul” și vor fi datate și însușite prin semnătură de către beneficiar.

Ce despăgubiri se achită

Potrivit documentului care momentan se află în dezbatere publică și urmează să fie aprobat de Guvern, 34.674 de fermieri au fost afectați de seceta pedologică și o suprafață de 1.168.064,79 de hectare cu culturi înființate în toamna anului 2019 a fost calamitată la nivel național.

grâu: 833.213,53 ha. Cuantum: 925 de lei/ha;

secară: 314,5 ha. Cuantumt: 925 de lei/ha;

triticale: 5.112,51 ha. Cuantum: 805 lei/ha.

orz: 175.680,44 ha. Cuantum: 912 lei/ha;

âorzoaică: 16.613,71 ha. Cuantum: 951 lei/ha;

ovăz: 628,69 ha. Cuantum: 772 lei/ha;

rapiță: 136.501,41 ha. Cuantum: 1.002 lei/ha.

Conform datelor MADR. valoarea ajutorului de stat se calculează sub formula procentului de calamitare, care trebuie să depășească 30 la sută, înmulțit cu cuantumul pe hectar în lei.

Sursă: www.agrointel.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

VIDEO: IRUM, alături de fermierii români!

Reprezentanții companiei IRUM SA Reghin au făcut public miercuri, 24 iunie, pe canalul TouTube, un …