Home / Slider / Dacă e vineri, e ”Inițiativa Antidrog!”

Dacă e vineri, e ”Inițiativa Antidrog!”

Distribuie

În perioada 29 mai 2020 – 1 septembrie 2020 Centrul de Prevenire, Evaluare  și Consiliere Antidrog Mureș în parteneriat cu cotidianul Zi de Zi implementează campania ”Inițiativa Antidrog!”

În cadrul campaniei, în fiecare zi de vineri, până în luna septembrie 2020, în paginile ediției tipărite a cotidianului Zi de Zi, pe pagina de Facebook și în formatul online al cotidianului, se vor regăsi materiale informativ – educative cu privire la fenomenul drogurilor.

Dacă săptămâna trecută v-am prezentat aspecte legate de efectele și riscurile consumului de NICOTINĂ, pentru săptămâna aceasta vă prezentăm un alt drog legal foarte consumat în țara noastră – ALCOOLUL.

Adesea alcoolul nu este considerat un drog. Aceasta se datoreazã faptului cã a consuma alcool este acceptat aproape peste tot în lume, atât în scopuri sociale, cât şi religioase. Alcoolul este într-adevăr un drog şi folosirea lui abuzivã a crescut pânã la a deveni, cu certitudine, o serioasã problemã socialã. Alcoolul (alcool etilic sau etanol) este substanţa activã din bãuturile alcoolice. Alcoolul etilic este un lichid transparent, limpede şi incolor cu un gust arzător şi un miros tipic plăcut. Bãuturile alcoolice sunt obţinute din diferite soiuri de fructe, legume sau cereale, care sunt lãsate sã fermenteze sau se distileazã. Bãuturile alcoolice capãtã o culoare specificã datoritã substanţelor adãugate pentru diluarea bãuturii, aditivi sau alte produse necesare fermentaţiei.

Utilizare:

Alcoolul este absorbit rapid de organism la nivelul intestinului subţire (80%) şi mai puţin rapid prin stomac şi intestinul gros (20%). În funcţie de concentraţia de alcool în sânge, acesta “anesteziazã” anumite zone ale creierului şi ale mãduvei spinãrii. Concentraţia de alcool în sângele unui bãutor depinde de:

  • Cantitatea de alcool consumatã într-un anumit timp
  • Înălţimea, greutatea, digestia şi sexul consumatorului
  • Tipul şi cantitatea de hranã existentă în stomac

Dacã alcoolul a pãtruns în circulaţia sângelui, hrana nu mai are nici o influenţã asupra efectului alcoolului.

Efecte:

Acţiunea alcoolului nu depinde de tipul de bãuturã alcoolicã consumatã, ci mai degrabã de cantitatea de alcool băutã la un moment dat. Efectele alcoolului sunt determinate de cantitatea de alcool existentã în sânge. În tabelul urmãtor prezentãm în coloana din stânga cantitatea de alcool (în miligrame la decilitrul de sânge) – aceasta reprezentând alcoolemia. O persoanã poate atinge o alcoolemie de 50 mg/dl dupã consumul a douã pahare de alcool. În coloana din dreapta sunt descrise efectele medii ale cantitãţii respective de alcool asupra unei persoane care nu este dependentã fizic de aceastã substanţã.

Consumul unor cantitãţi mari de alcool într-un timp scurt provoacã adesea, la aproximativ 8-12 ore dupã aceea, o stare de mahmurealã, având urmãtoarele simptome: dureri de cap, greaţã, tremurãturi şi uneori vãrsãturi.

Mahmureala este provocatã parţial de reacţia de “otrãvire” cu alcool şi cu alte substanţe din bãuturã, precum şi de reacţia organismului la sevraja de alcool. Deşi existã un numãr mare de produse pentru a combate mahmureala, în prezent nu existã nici un mijloc eficient de vindecare a acesteia. Consumul combinat de alcool şi alte droguri poate potenţa acţiunea acestora, determinând efecte mai puternice şi mai periculoase. Mulţi oameni au decedat ca urmare a consumului de alcool în combinaţie cu alte droguri. Este absolut contraindicatã folosirea alcoolului în combinaţie cu canabis, calmante, barbiturice şi alte produse pentru somn sau cu medicamente împotriva tusei, rãcelii sau alergiei. Chiar folosirea unei cantitãţi reduse de alcool în combinaţie cu unul dintre aceste produse, poate afecta într-o mãsurã serioasã capacitatea unei persoane de a şofa.

Obişnuinţa şi dependenţa:

Persoanele care beau regulat, se obişnuiesc cu multe din efectele neplãcute ale alcoolului şi deci, pot sã bea cantitãţi mari înainte sã ajungã sã aibã probleme din aceastã cauzã. Chiar dacã consumã mult, aceste persoane nu par sã fie prea afectate. Ele pot continua sã lucreze şi sunt capabile sã-şi conducã raţional viaţa socialã; este posibil sã înceapã sã piardã în greutate, la început neobservat, pentru ca mai apoi sã aparã problemele serioase de sãnãtate.

Dependenţa psihicã apare prin folosirea zilnicã a unor cantitãţi de alcool mici, rezonabile. De asemenea, oamenii care beau alcool numai la anumite ocazii, pot deveni dependenţi psihic de alcool. Aceastã formã de dependenţã are legătură cu dorinţa efectului psihologic al alcoolului, cu toate cã nu se consumã cantitãţi de alcool care sã ducã la instalarea beţiei. Oamenii care sunt dependenţi psihic de alcool au o predispoziţie de a deveni anxioşi şi uneori chiar panicaţi, dacã nu au bãut alcool

Dependenţa fizică apare la persoanele care beau regulat cantitãţi mari de alcool. Deoarece organismul lor se obişnuieşte cu prezenţa alcoolului, bãutorii au probleme din cauza simptomelor de sevraj care apar dacã înceteazã dintr-o datã sã mai bea. Acestea pot varia de la nervozitate, somnolenţã, transpiraţie şi lipsa poftei de mâncare pânã la tremurãturi, convulsii, halucinaţii şi uneori deces.

(Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

A început Postul Paștelui, cel mai lung și mai aspru post al Bisericii Ortodoxe

Distribuie Luni, 18 martie, a început Postul Paștelui pentru creștinii ortodocși din România și nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.