Home / Sanatate / Ce prevede proiectul Legii carantinei

Ce prevede proiectul Legii carantinei

Distribuie

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi, la Parlament, că pacienţii COVID-19 vor fi evaluaţi în primele 48 de ore, iar cei asimptomatici, după maximum 48 de ore, pot merge în izolare la domiciliu până la 14 zile.
„Fiecare pacient infectat COVID va beneficia de o evaluare în primele 48 de ore, în spital, în care fiecare pacient îşi va face evaluare clinică, biologică, paraclinică, radiologică. Medicul curant va avea şi posibilitatea să îşi susţină acel diagnostic pe care îl pune la un moment dat. După 48 de ore, maximum 48 de ore, cei asimptomatici pot merge la domiciliu cu izolare până la 14 zile. Ţin să specific că această lege nu este doar pentru COVID, la COVID perioada de incubaţie este de 14 zile, iar pentru cei simptomatici, în funcţie de simptomatologie, se va decide prelungirea internării până la vindecare sau până la a deveni asimptomatici”, a spus Nelu Tătaru, după ce a participat la dezbaterile din Comisia juridică a Senatului asupra proiectului de lege privind carantina şi izolarea.
În ceea ce priveşte persoanele care şi-au făcut testul COVID-19, ministrul Sănătăţii a spus că acestea „stau în izolare până obţin rezultatul”.
El a explicat şi cum se derulează procedura pentru pacienţii care au noul coronavirus.
„DSP-ul va fi cel care va da şi actul administrativ la 48 de ore – dacă se rămâne internat, dacă se pleacă la domiciliu în izolare. Medicul propune şi recomandă, decizia administrativă este luată de DSP”, a precizat Tătaru.
Întrebat dacă persoanele care vin din zonele roşii vor fi testate, Nelu Tătaru a spus că vor urma „aceeaşi procedură, în acest moment este procedura de carantinare”.
Legat de carantinarea bunurilor, ministrul a spus că varianta agreată în discuţiile de la Comisia juridică a Senatului este o „carantină prin dezinfecţie”.
„Se carantinează bunul, se dezinfectează, se predă înapoi beneficiarului. Dacă trebuie o perioadă mai lungă şi nu avem agent neutralizant, se menţine într-o carantină prelungită până se face neutralizarea naturală”, a afirmat Tătaru.
În legătură cu discuţiile din spaţiul public privind situaţia copiilor celor depistaţi cu COVID-19 şi internaţi, ministrul Sănătăţii a precizat că „nu vor fi luaţi, copiii rămân în custodia familiei până la gradul patru”.
De asemenea, el a mai spus că pacientul are dreptul de a refuza tratamentul pentru COVID-19.
În privinţa celor care merg în izolare după 48 de ore şi sunt asimptomatici, Tătaru a precizat „nu numai că semnează un act în care ei, pe propria răspundere, asumându-şi nişte riscuri, merg la domiciliu, dar este şi o decizie o decizie a DSP, o decizie administrativă, pe care ei pot să o conteste la Judecătorie”.
Întrebat ce se întâmplă dacă nu va mai fi stare de alertă, Tătaru a replicat: „Vom avea stare de alertă, cât va fi nevoie să avem o siguranţă pentru cetăţenii României, în condiţiile în care vedeţi o creştere a numărului de cazuri”.

(www.agerpres.ro)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș

Distribuie Prezentarea Raportului anual al Rectorului Leonard Azamfirei privind starea Universității de Medicină, Farmacie, Științe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.