Locuitorii din Târnăveni vor putea ieși în pensie anticipată cu 2 ani mai devreme, fără penalizare Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3851 Vizualizări

Locuitorii din Târnăveni vor putea ieși în pensie anticipată cu 2 ani mai devreme, fără penalizare

Inițiativa senatorului Horea Soporan a ajuns la bun sfârșit în Parlament: locuitorii din Târnăveni și localitățile învecinate vor putea ieși la pensie cu 2 ani mai devreme fără a fi penalizați. Legea a fost trimisă spre promulgare Președintelui României.
În urmă cu trei ani, senatorul PSD de Mureș Horea Soporan depunea la Senat un proiect privind modificarea art. 65 alin (5) din Legea nr. 263 din 2010 – Legea sistemului unitar de pensii publice, în sensul în care locuitorii din Târnăveni să poată ieși la pensie cu 2 ani mai devreme fără a fi penalizați, din cauza poluării istorice din zonă rezultată în urma activității Combinatului Chimic.
“Mă bucur că inițiativa mea a ajuns la bun sfârșit și că locuitorii din Târnăveni și localitățile învecinate vor putea beneficia de această regelementare. Am considerat și atunci că situația poluării din Târnăveni este una gravă, iar cei care au suferit ani de zile din această cauză merită măcar o minimă reparație de acest gen. În textul legii a fost introdus și cromul hexavalent ca factor poluator, substanță care se regăsește în cantități mari în haldele de reziduri de pe platforma fostului Combinat Chimic”, a declarat pentru Telegraful de Mureș senatorul Horea Soporan.
În perioada 1975 – 1991, la Combinatul Chimic Târnăveni au fost înregistrate 364 de cazuri de boli profesionale, din care 317 cazuri datorate expunerii la Crom VI – crom hexavalent, din care 17 au fost diagnosticate ca fiind cancer pulmonar. În anul 2013, DSP Mureş comunica faptul că incidenţa bolilor sistemului respirator este mai mare în Târnăveni decât media judeţului, astfel că în Târnăveni aceasta este de 725,7 la mia de locuitori, iar la nivelul judeţului este de 466,6 la mia de locuitori.
Vă reamintim faptul că din iunie 2016 târgumureșenii și locuitorii din localitățile limitrofe pot beneficia de o prevedere similară – “Legea Gliga”, datorită inițiativei președintelui PSD Mureș Vasile Gliga, la acea data deputat. Modificarea Legii sistemului unitar de pensii publice avea în vedere poluarea istorică cauzată de Combinatul Azomureș.

(Sursa: Telegraful de Mureș)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE