Dacă e vineri, e “Inițiativa Antidrog”! Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 83 Vizualizări

Dacă e vineri, e “Inițiativa Antidrog”!

În perioada 29 mai 2020 – 1 septembrie 2020 Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș în parteneriat cu cotidianul Zi de Zi implementează campania “Inițiativa Antidrog.”

În cadrul campaniei, în fiecare zi de vineri, până în luna septembrie 2020, în paginile ediției tipărite a cotidianului Zi de Zi pe pagina de Facebook și în formatul online al cotidianului, se vor regăsi materiale informativ – educative cu privire la fenomenul drogurilor.

Săptămâna aceasta vă prezentăm efectele unor substanțe care sunt folosite pentru efectul similar cu cel al drogurilor, respective produse care se inhalează.

Produsele care se inhaleazã sunt substanţe care în contact cu aerul produc rapid vapori chimici. Inhalantele ajung în sânge după ce sunt inspirate, ele acţionând aproape instantaneu asupra creierului datorită absorbţiei ce are loc la nivel alveolar (tractul respirator). Aceste produse sunt inspirate pentru a obţine un efect psiho-activ şi de schimbare a stãrii de conştienţã. Deşi existã şi alte substanţe ce pot fi inspirate, termenul de ”produs care se inhalează” este folosit în special pentru a indica substanţe ce sunt folosite rareori pentru un alt scop decât acela de a fi inhalate. În aceastã categorie intrã un mare numãr de substanţe chimice care sunt prelucrate în sute de produse, fiecare dintre acestea putând avea diferite efecte farmaceutice. Existã un sistem de patru grupe generale de produse care se inhaleazã: produsele care se evaporã rapid, gazele propulsoare folosite la tuburile de spray, nitraţii şi gazele folosite în produsele casnice, comerciale şi medicale. Aceastã clasificare se bazeazã pe forma în care se gãsesc produsele menajere, industriale sau medicale.

Efecte: Provoacã o ameţealã rapidã asemãnãtoare celei datã de consumul de alcool. Utilizatorii se simt mai întâi stimulaţi fizic şi intelectual, pentru ca mai apoi sã devinã somnoroşi. Ei îşi pierd controlul psihic, îşi simt capul uşor şi devin nervoşi. Dacã sunt inhalate cantitãţi suficiente, conduc la o senzaţie de amorţire, insensibilitate şi chiar inconştienţã.

Substanţele chimice din produsele evaporabile, gazele din spray-uri şi celelalte gaze pot determina şi alte efecte în timpul folosirii sau la scurt timp dupã aceea. Efectele pot fi: agresivitate, apatie, capacitate redusã de a judeca, precum şi prestaţie redusã în domeniul social şi al muncii. La acestea se pot adãuga: ameţealã, somnolenţã, vorbire incoerentã, lipsa poftei de mâncare, reflexe încetinite, slãbiciune completã a musculaturii şi insensibilitate. Un sondaj a arãtat cã toluenul poate cauza durere de cap, sentimentul de bine, zãpãcealã şi control redus al musculaturii. Inhalarea sau inspirarea unor doze mari pot cauza confuzie şi delir. Alte reacţii posibile sunt greaţa şi vãrsãturile.

Nitraţii inhalaţi provoacã dilatarea vaselor de sânge şi bãtãi mai rapide ale inimii. De asemenea, provoacã o senzaţie de cãldurã şi excitaţie, stãri ce pot dura câteva minute. Alte efecte posibile sunt: roşeaţă, ameţeli şi dureri de cap. Spre deosebire de alte produse care se inhaleazã, folosite în special datoritã efectului de ameţealã, nitraţii sunt utilizaţi deoarece ar mãri plãcerea şi prestaţia sexualã.

Printre un mare numãr de utilizatori existã o puternicã nevoie de a continua folosirea produselor de inhalat – în special la utilizatorii care au folosit aceste produse timp îndelungat. Ei pot experimenta o dorinţã irezistibilã de a folosi din nou produsul şi de asemenea, uşoare simptome de sevraj la încetarea folosirii. Alte simptome rezultate în urma utilizãrii îndelungate sunt: pierderea echilibrului, slãbiciune muscularã, dezorientare, pierderea atenţiei, a coordonãrii, iritabilitate şi depresie.

(Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE